duminică, aprilie 28, 2024

Discuții la Comisia Europeană cu reprezentanții sectorului energetic românesc.

Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat  comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii sectorului energetic românesc.

Comisarul a fost întrebat cum priveşte amendamentele aduse în Parlament Ordonanţei de Urgenţă 64/2016, potrivit cărora 70% din gazul produs în România va trebui tranzacţionat pe o singură bursă, respectiv OPCOM, în contexul în care Comisia Europeană a deschis deja un proces de infringement împotriva României pentru blocarea exporturilor de gaze.El a arătat că aprobarea OUG 64 în Parlament ar fi însemnat conformarea cu legislaţia europeană şi închiderea procedurii de infringement.

foto 2 gaze
Pe data de 4 octombrie 2017, Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a avizat pozitiv legea de aprobare a OUG 64/2016, însă unul dintre amendamentele votate instituie obligaţia ca 70% din gazele produse în România să fie tranzacţionate pe o singură bursă, respectiv OPCOM.

„Este clar că România este la un punct de răscruce în sectorul energetic, mai ales în ceea ce priveşte piaţa de gaze. Este clar că în privinţa OUG 64 am avut unele aşteptări cu privire la faptul că această ordonanţă va fi aprobată în România şi nu vom merge mai departe cu infringementul. Faptul că ordonanţa este acum blocată în Parlament arată că nu se merge în direcţia corectă”, a susţinut Canete.

„Amendamentele respective sunt problematice pentru Comisie. Comisia Europeană a lansat un dialog, dorim să găsim soluţii, dar dacă se vor menţine acele prevederi, va trebui să acţionăm în consecinţă. Mesajul meu este clar: aceste amendamente nu pot fi aprobate. Există alternative, dar trebuie îndeplinite anumite principii, pentru mai multă concurenţă, astfel încât consumatorii să aibă o mai bună alegere şi cele mai bune preţuri”, a adăugat comisarul.El a repetat faptul că va pune accentul pe dialog.

„În momentul în care se va renunţa la preţurile reglementate, va fi haos. Ne aşteptăm ca dialogul să continue, dar dacă nu mergem în direcţia corectă vom continua infringementul şi vom ajunge şi la Curtea de Justiţie, dacă va fi cazul. Dar eu aş pune accent pe dialog, să ajungem la un numitor comun care să împace pe toată lumea”, a mai spus comisarul european.

„Avem un pachet energetic legislativ şi unul dintre aspecte se referă la liberalizarea pieţei. Este un proces complex, cu diferite etape de tranziţie. În acest proces, Comisia Europeană încurajează dialogul, în loc să mergem la Curtea de Justiţie, unde procedurile sunt lungi şi vom pierde timp” (comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete)

Totodată, Canete a arătat că existenţa unei singure platforme de tranzacţionare a gazelor poate afecta competiţia pe piaţă.

„Dacă vei concentra vânzările pe o singură platformă, poţi evita competiţia pe piaţă. România are o competiţie bună, însă la nivel de Parlament s-a înregistrat un regres în materie de discuţii. Cred că mai sunt lucruri de făcut. Vă rugăm să faceţi ceva pentru a evita infringementul, pentru că acesta aduce prejudicii de imagine şi afectează investiţiile, care vor fi întârziate, iar ţara va rămâne în urmă”, a mai spus Canete.


 

 

 

 

 

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.