miercuri, mai 1, 2024

Târgu Mureş: ”Anatomia secţională a creierului şi implicaţiile clinice ale sistemului limbic”

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a anunţat, luni, că în cadrul conferinţei ”Anatomia secţională a creierului şi implicaţiile clinice ale sistemului limbic”, organizată în cadrul Zilelor UMF, a fost prezentat în premieră un aparat care ”citeşte” creierul.

Potrivit unui comunicat de presă al UMF Târgu Mureş, remis AGERPRES, aparatul este un electroencefalograf, achiziţionat recent de universitate, care înregistrează şi interpretează în timp real activitatea electrică cerebrală.

350 de studenți ai UMF din Tîrgu Mureș au participat la „Anatomia secțională a creierului și implicațiile clinice ale sistemului limbic”;asist. univ. dr. Adrian Ivănescu, de la Disciplina de Anatomie, a prezentat aplicațiile electroencefalografului, un aparat achiziționat recent de Universitate, care înregistrează și interpretează în timp real activitatea electrică cerebrală.

”În cadrul conferinţei vom vorbi despre cum putem investiga creierul din cât mai multe perspective, astfel încât să plecaţi acasă cu câteva trucuri despre cum puteţi ‘citi’ creierul altcuiva, în măsura în care se poate, iar dacă nu reuşiţi, o să vă dau un device, să încercaţi cu tehnologia. Aparatul a fost achiziţionat de UMF Târgu Mureş, se află în posesia noastră de câteva zile, este un electroencefalograf portabil pentru înregistrarea şi interpretarea activităţii electrice cerebrale în timp real. (…) De multe ori discutăm cu cineva, dar gândul ne este în altă parte. Acest aparat poate să ateste acest lucru prin undele pe care le emite. Planul este să utilizăm acest aparat pentru pacienţii cu Alzheimer, cu boala Parkinson, cu scleroză şi la pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral, pentru a vedea exact zonele care nu mai funcţionează şi ce putem face”, a precizat asistent universitar doctor Adrian Ivănescu, de la Disciplina de Anatomie.

”Tot ca noutate, din semestrul al doilea, studenţii vor beneficia de suportul de lucrări practice de Neuroanatomie în format digital, proiectul integrându-se în conceptul inovativ ‘Smart University’ implementat în Universitate. Proiectul este gândit sub forma unui serial format din 10 episoade”.

 

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.