vineri, aprilie 26, 2024

Turcia se va împrumuta în ruble pentru a finanţa achiziţia armelor ruseşti

Turcia şi Rusia au semnat un acord asupra furnizării de sisteme de rachete ruseşti sol-aer S-400 către Ankara, au anunţat vineri CNN Turk şi alte media. Cele două ţări au lucrat mai mult de un an la această tranzacţie, informează Reuters.

Erdogan se înarmează cu rachete de la Putin. Înarmarea presupune şi un serios împrumut în ruble.

Acordul privind S-400, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari, a provocat îngrijorare în Occident deoarece Turcia este membru al NATO şi sistemul nu poate fi integrat în arhitectura militară a Alianţei atlantice.

Nu au fost disponibile alte detalii despre acord şi nici oficiali nu au fost disponibili imediat pentru a comenta. Serghei Cemezov, şeful conglomeratului de stat rus Rostec, a declarat miercuri pentru cotidianul Kommersant că Rusia va furniza Turciei patru baterii S-400 în valoare de 2,5 miliarde de dolari în virtutea acordului. El a adăugat că Moscova ar trebui să înceapă livrările în martie 2020 şi că Turcia este primul membru NATO ce achiziţionează sistemul avansat de rachete S-400.

Ziare turceşti l-au citat pe preşedintele Tayyip Erdogan spunând că Turcia se va împrumuta în ruble pentru a finanţa achiziţia armelor, în cadrul acordului. Turcia ar urma să plătească 45% din cost în avans, în timp ce Rusia va acorda un împrumut pentru a acoperi restul de 55%, a precizat Cemezov pentru Kommersant.

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.