sâmbătă, mai 4, 2024

Amnesty International acuză Roma şi UE de „complicitate” la abuzurile suferite de migranţi în Libia

Foto 2 paolo-gentiloni
Gentiloni afirmă că graţie acordurilor semnate între Roma şi Tripoli pentru a stăvili fluxurile de migranţi, agenţiile ONU pot acum să intervină în Libia, iar repatrierile voluntare dinspre Libia au crescut „de la mai puţin de 3.000 anul trecut, la peste 15.000 astăzi şi ar putea depăşi 20.000 în acest an”.

Italia „ţine capul sus” în problema migraţiei, a declarat marţi şeful executivului  italian, Paolo Gentiloni. Amnesty International a acuzat Roma şi Uniunea Europeană de „complicitate” la abuzurile suferite de migranţi în Libia, informează AFP.

„În sfârşit, s-au aprins proiectoarele asupra situaţiei privind drepturile omului în Libia. Este meritul nostru”, a spus Gentiloni în timpul a două discursuri susţinute în faţa senatorilor, apoi în faţa deputaţilor înainte de summitul european de la Bruxelles.
În Italia, „sosirile de migranţi au scăzut cu 30% în acest an şi cu 69% în ultimele cinci luni. De la 1 iulie, aceasta reprezintă o scădere cu 80.000 de persoane în raport cu 2016, un rezultat ce nici nu se putea prevedea”, a subliniat şeful guvernului de la Roma.

„În spatele acestor cifre nu se află o baghetă magică”, a insistat Gentiloni, evocând „o muncă enormă” împreună cu paza de coastă libiană, „autorităţile libiene, comunităţile locale, miliţiile şi forţele prezente” la faţa locului, precum şi cu ţările de origine şi de tranzitare a migranţilor.

În acest context, Italia „poate avea mândria de a fi ţara care să dea un bun exemplu în Europa, atât pentru primirea şi salvarea vieţilor pe mare, cât şi pentru a-i face pe traficanţii de fiinţe umane să sufere înfrângeri serioase, măsurabile şi sper stabile”, a insistat Gentiloni.

Dat fiind aceste rezultate, în timpul summitului de la Bruxelles „vom întreba dacă a venit în sfârşit momentul să investim cu toţii (în problema migraţiei). Sunt relativ optimist”, a dat el asigurări.

 


 

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.