joi, noiembrie 21, 2024

Criza catalană şi mandat european de arestare

Curtea Națională a Spaniei a emis vineri un mandat european de arestare pe numele premierului destituit al provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, informează DPA. Aceeași instanță a emis mandate similare și pentru patru foști miniștri din guvernul regional catalan. Toți cei cinci se află în Belgia. Foștii lor colegi de cabinet, cu excepția unuia singur eliberat pe o cauțiune de 50.000 de euro, au fost deja arestați preventiv în Spania. Judecătoarea Carmen Lamela a decis arestarea lui Puigdemont și a celor patru foști miniștri după ce aceștia nu au dat curs citației de a se prezenta joi în fața instanței din Madrid, pentru a răspunde acuzațiilor legate de proclamarea independenței Cataloniei.

Înaintea emiterii mandatelor de arestare, Comisia Europeană a apreciat că procesul separatiștilor catalani este exclusiv o problemă a justiției. O purtătoare de cuvânt a Comisiei, citată de AFP, a declarat că „acesta este un dosar destinat în întregime autorităților judiciare, a căror independență o respectăm pe deplin”. Annika Breidthardt a dat același răspuns și cu alte ocazii când a fost întrebată care este poziția Comisiei Europene față de procedurile judiciare începute de autoritățile spaniole după referendumul privind independența față de Spania, organizat pe 1 octombrie de guvernul provinciei Catalonia.

foto 2 catalonia
”Sunt pregătit să candidez (…) O campanie poate fi condusă de oriunde, inclusiv din străinătate”, a spus Puigdemont într-un interviu acordat la Bruxelles postului belgian de televiziune RTBF.

Fostul lider al executivului regional catalan, Carles Puigdemont, pe numele căruia Parchetul spaniol a emis un mandat european de arestare după încercarea de proclamare a independenței Cataloniei, a anunțat vineri că este ”pregătit” să candideze la alegerile regionale anticipate convocate de guvernul de la Madrid în 21 decembrie, relatează agenția Reuters și publicația La Vanguardia. ”Sunt pregătit să candidez (…) O campanie poate fi condusă de oriunde, inclusiv din străinătate”, a spus Puigdemont într-un interviu acordat la Bruxelles postului belgian de televiziune RTBF.

”Ne considerăm un guvern legitim. Trebuie să existe o continuitate în a spune lumii ce se întâmplă în Spania (…) Nu cu un guvern în închisoare pot fi alegeri normale, independente, libere”, a subliniat fostul premier catalan.

După ce guvernul de la Madrid a pus Catalonia sub tutelă în urma declarației de independență votată de parlamentul catalan, el a venit în Belgia împreună cu patru dintre foștii săi miniștri, sperând astfel să nu ajungă pe mâna justiției spaniole, care i-a arestat deja pe vicepremierul Oriol Junqueras și pe ceilalți membri ai fostului executiv catalan rămași în Spania, cu excepția unuia singur, eliberat pe cauțiune după o noapte de arest.

foto 3 puisgdemonst
Carles Puigdemont însuși a declarat că a rămas la Bruxelles, capitala UE, pentru a avertiza Europa în legătură cu ”represiunea” din Catalonia. Într-un mesaj televizat de la Bruxelles joi seara, el a spus că decizia justiției ”nu mai este o problemă spaniolă internă”, iar comunitatea internațională trebuie să ”realizeze pericolul” pe care îl reprezintă această situație.

Puigdemont a negat în interviu că ar fi ”fugit” din Spania și a susținut că a venit în Belgia pentru a evita un val de violențe în Catalonia și pentru a-și pregăti apărarea în instanță, afirmând apoi că ar dori să se predea ”adevărate justiții (belgiene), nu justiției spaniole”.

Dar Parchetul spaniol a emis pe numele său și al celorlalți patru foști miniștrii un mandat european de arestare ce va fi remis autorităților belgiene cu solicitarea de a-i reține și extrăda către Spania.

Tot la Bruxelles, Adunarea Națională Catalană (ANC) a convocat vineri în fața sediului Comisiei Europene un protest față de încarcerarea liderilor separatiști catalani. Dar Comisia Europeană a transmis în aceeași zi că problema inculpării acestora ține strict de competența justiției spaniole și respectă independența acesteia. Conform surselor din anturajul lui Puigdemont, citate de agenția EFE, acesta din urmă nu va participa la manifestație.

”Acesta este un dosar destinat în întregime autorităților judiciare a căror independență o respectăm pe deplin”, a răspuns vineri, fără a oferi mai multe explicații, o purtătoare de cuvânt a Comisiei, întrebată despre ultimele evoluții din Catalonia.

Întrebată în multe rânduri despre acest subiect, purtătoarea de cuvânt Annika Breidthardt a formulat același răspuns de fiecare dată, apreciind că este de competența justiției să trateze acest dosar.

Ea a menținut o poziție identică și în legătură cu situația a opt membri ai guvernului lui Carles Puigdemont plasați în detenție preventivă de către Spania.

Justiția spaniolă ar urma să ceară vineri Belgiei predarea lui Puigdemont, acesta fiind urmărit penal după declarația de independență a Cataloniei.

Parchetul a cerut unui judecător de la Madrid să emită un mandat de arestare european, care va fi trimis în Belgia, unde liderul catalan se află de de luni.

Foto 4 Jean-Claude-Junker-932730
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va deplasa joi în Spania, la Salamanca, pentru a primi o diplomă de onoare de la universitatea din acest oraș.

De la izbucnirea crizei din Catalonia, Comisia Europeană a refuzat să intervină în ceea ce consideră că face parte din ”ordinea constituțională spaniolă”, în ciuda multor solicitări.

”Tăcerea instituțiilor europene (în privința Cataloniei) este uluitoare”, au afirmat Phillipe Lamberts și Ska Keller, lideri ai grupului Verzi/ALE din Parlamentul European, cerând într-un comunicat ”autorităților spaniole să-i elibereze” pe liderii catalani închiși.

”Comisia Europeană are dreptate să considere statul de drept ca o temelie a Uniunii”, dar ”corectitudinea” și ”principiile democratice” trebuie ”respectate în toate statele membre”, au adăugat ei.

foto 5
”Tăcerea instituțiilor europene (în privința Cataloniei) este uluitoare”, au afirmat Phillipe Lamberts și Ska Keller, lideri ai grupului Verzi/ALE din Parlamentul European, cerând într-un comunicat ”autorităților spaniole să-i elibereze” pe liderii catalani închiși.


 

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.