vineri, septembrie 6, 2024

Germania: Confruntări pe tema refugiaților între posibilii viitori parteneri de coaliție guvernamentală

Lupta politică declanșată în Germania în problema controlării numărului de refugiați care ajung în această țară ilustrează dificultatea misiunii cu care se confruntă cancelarul Angela Merkel de a crea o nouă coaliție guvernamentală.

Singura opțiune pe care o are în momentul de față Merkel pentru a forma o coaliție este ca formațiunea sa, Uniunea Creștin-Democrată (CDU, conservatori) și aripa sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU), să se alieze într-o formulă nouă, netestată, cu Partidul Liber-Democrat (FDP, liberali) și cu Verzii (ecologiști).

Problema refugiaților a generat însă deja confruntări între ultraconservatorii din CSU, pe de o parte, și Merkel, FDP și Verzi pe de altă parte, după ce primii și-au reiterat apelul la stabilirea unui plafon de 200.000 de nou-veniți pe an, în urma alegerilor legislative de duminică. Subiectul refugiaților a devenit astfel un punct nevralgic între potențialii parteneri de coaliție încă înainte de lansarea discuțiilor exploratorii — nemaivorbind de negocieri — în vederea formării unui guvern.

„Nu va exista o limită superioară în privința primirii de refugiați într-o coaliție din care noi vom face parte, iar același lucru este valabil și pentru CDU și FDP”, a declarat miercuri pentru cotidianul Rheinische Post copreședinta Verzilor, Simone Peter.

„CSU va trebui să-și ajusteze poziția dacă dorește serios să ia în considerare Jamaica”, a adăugat Simone Peter, referindu-se la posibila nouă coaliție condusă de Merkel, numită astfel după culorile formațiunilor componente (negru-galben-verde), aceleași cu ale drapelului jamaican.

Unul din liderii CSU, Alexander Dobrindt, a declarat pentru postul de televiziune ZDF că este „clar” că plafonarea numărului de refugiați nou veniți în Germania trebuie să „facă parte dintr-un acord de coaliție”.


 

 

Ionuț Cojocaru despre vacanța în Turcia. Traseu prin 8 orașe pentru pasionații de istorie și civilizația turcă

Ionuț Cojocaru, jurnalist și istoric specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, despre economia, cultura și istoria Turciei, schimbările pare le-a suferit turismul din Turcia și a împărtășește sfaturi pentru românii care vor să-și organizeze următoarea vacanță în Turcia.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.