duminică, mai 5, 2024

Conferinţă de presă în marja Festivalului „George Enescu„

Dirijorul Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului Internațional „George Enescu”, a afirmat sâmbătă că românii au nevoie de o nouă sală de concerte, prin care cultura românească ar fi ajutată să înflorească, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, răspunzând că își dorește să pună piatra de temelie a unei astfel de instituții de spectacol.

„Cu tot respectul față de acești pereți (n.r — ai Sălii Mari a Palatului), avem nevoie de o altă sală. Iar românii au nevoie de o altă sală, nu numai pentru Festivalul Enescu, pentru că viața culturală din România nu se oprește la Festivalul George Enescu; acesta are loc la fiecare doi ani.

Este minunat să ai o asemenea atenție internațională și un înalt patronat al Guvernului, dar eu cred că ar fi în spiritul lui George Enescu să ajutăm cultura românească să înflorească și mai mult și să atingă același nivel de strălucire și în afara festivalului. Și primul pas ar fi construirea unei noi săli”, a afirmat Jurowski, în aplauzele participanților la conferința de presă dedicată începerii evenimentului.

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, a precizat că există programată construcția unei săli multifuncționale și a uneia de 2.000 de locuri, ca și renovarea Sălii Palatului.

La rândul său, ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, a precizat că există programată construcția unei săli multifuncționale și a uneia de 2.000 de locuri, ca și renovarea Sălii Palatului.

„Într-adevăr, este problema Guvernului României să facă infrastructură, inclusiv săli de concerte. Din păcate, au fost ani în care nu s-a considerat cultura o prioritate. Sper că acest lucru s-a schimbat; deja bugetul Ministerului Culturii este cu 50% mai mare decât a fost anul trecut. Avem în programul nostru construcția unei săli multifuncționale și a unei săli de 2.000 de locuri, avem aproape totul pregătit pentru a pregăti procedurile de renovare a Sălii Palatului pe un proiect foarte frumos și care va da o nouă viață acestei săli”, a precizat Romașcanu.

El a menționat că își dorește să pună piatra de temelie la una din sălile menționate.

„Nu vreau să promit absolut nimic. Este, sigur, apanajul politicienilor să promită foarte multe lucruri, mai ales odată la patru ani. Eu îmi doresc, atât cât voi avea acest mandat, să pot să spun că am pus piatra de temelie măcar la una din sălile despre care vorbim”, a adăugat ministrul Culturii.

Romașcanu a adăugat că în doi ani Sala Palatului ar trebui să fie renovată, iar zona adiacentă — remodelată.

„Dacă toate lucrurile vor merge cum trebuie — și suntem foarte aproape să terminăm lucrurile birocratice — este foarte posibil ca următorul Festival Enescu să aibă Sala Palatului interiorul refăcut. Și în doi ani de zile, deci după următorul Enescu, să avem complet și împreună cu Primăria Capitalei toată zona să fie remodelată cu parcări subterane ș.a.m.d. Deci, începând de la 1 ianuarie, doi ani…. Dar nu vreau să promit, ne fuge norocul. Mai bine le facem”, a precizat ministrul.

festivalul_gerorge_enescu_94776700

Totodată, el a menționat că în zona Esplanada se speră construirea unei săli multifuncționale.

„Legat de Esplanadă, ea este în proces de a trece la Primăria Capitalei. Dar ce vedeți dumneavoastră acolo nu sunt fundațiile unui șir de săli de concerte, sunt niște fundații pe care le pregătise răposatul Ceaușescu pentru ceva… Cântarea României… lucruri demult apuse. Acolo se vrea a se face o sală funcțională. Sperăm să se întâmple. Va fi mult de muncă acolo, pentru că demolarea acelor fundații pe care le vedem acolo este foarte scumpă, dar o să se întâmple și acolo lucrurile pe care ni le dorim”, a mai spus ministrul Culturii.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.