joi, iulie 25, 2024

Academicienii României atrag atenţia asupra degradării învăţământului la sate

Semnal de alarmă dat de Acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române.

Acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, a atras atenția joi asupra a ceea ce a numit genocidul la care sunt supuși tinerii de la sate, care, în ultimii ani, nu au acces la învățământul universitar, în condițiile în care copiii ce trăiesc la țară și familiile lor reprezintă 40% din populația României. „În momentul de față, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, a doua universitate tehnică din România, are 11 facultăți. La 10 din cele 11 facultăți, în ultimii șapte ani, nu a existat niciun copil de țăran student. Copiii care trăiesc la țară și familiile lor reprezintă 40% din populația României. Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării de la dreptul de a ști carte”, a spus Simionescu.

El a menționat că această situație nu este una singulară în învățământul românesc.

Acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, a deplâns desființarea școlilor sătești, pe criteriul lipsei de elevi, de către unul dintre guvernele anterioare ale României.

Acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, a deplâns desființarea școlilor sătești, pe criteriul lipsei de elevi, de către unul dintre guvernele anterioare ale României.

„Spiru Haret a intrat în imaginarul colectiv pentru că a făcut o reformă. A făcut acele școli (sătești — n.r.). Mai sunt unele dintre ele. Și de acolo, mai mult de jumătate din membrii Academiei din toate timpurile vin din mediul sătesc. Astăzi nu știu dacă mai intră cineva vreodată în Universitate. Deci suntem iresponsabili sau mai mult de atât. Cum să desființezi o școală dacă n-ai elevi”, a punctat Simion. Cei doi academicieni au participat joi la o dezbatere dedicată limbii române, organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Academia Română, eveniment găzduit de Clubul Academicienilor. Au mai fost prezenți ministrul Andreea Păstîrnac, reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, ai Ministerului Educației Naționale, academicieni.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.