duminică, noiembrie 3, 2024

Pericolele generate de armele autonome, supranumite „roboți ucigași”

O sută de CEO ai unor companii specializate în robotică și inteligență artificială, inclusiv miliardarul Elon Musk, au transmis Organizației Națiunilor Unite o scrisoare deschisă prin intermediul căreia acești întreprinzători și experți au dorit să lanseze un avertisment în legătură cu pericolele generate de armele autonome, supranumite „roboți ucigași”,

foto 1„Armele ofensive (create pentru a ucide, n.r.) autonome, vor permite conflicte armate pe o scară nemaivăzută în trecut și cu viteze de execuție dificil de conceput pentru oameni”, se afirmă în această scrisoare deschisă publicată la Convenția ONU pentru armament.

Printre semnatarii ei se află și Elon Musk, patronul constructorului de automobile autonome Tesla și CEO al companiei spațiale SpaceX, dar și Mustafa Suleyman de la compania britanică DeepMind, deținută de Google și specializată în inteligența artificială.

Scrisoare deschisă publicată la Convenția ONU pentru armament.

„În calitate de companii care pun la punct tehnologii de robotică și inteligență artificială, ce ar putea fi deturnate de la sensul lor de bază pentru a dezvolta arme autonome, ne simțim deosebim de responsabili pentru a trage un semnal de alarmă”, au spus semnatarii scrisorii.

În 2015, câteva mii de cercetători și personalități au lansat un apel pentru interzicerea „armelor ofensive autonome”.

robot

„Ele pot fi arme înfiorătoare, arme pe care dictatorii și teroriștii le folosesc împotriva populațiilor nevinovate, și arme piratate cu scopuri funeste„, au continuat semnatarii, într-un document publicat duminică de Future of Life Institute, o organizație non-profit bazată în Statele Unite, care a avertizat în legătură cu efectele potențial negative ale tehnologiei.

„Nu avem mult timp la dispoziție pentru a acționa. Odată deschisă această cutie a Pandorei, ea va fi dificil de închis. De aceea, vă implorăm să găsiți un mijloc pentru a ne proteja de aceste pericole”, au adăugat semnatarii, care provin din diverse țări ale lumii.

ONU analizează din 2013 aceste tipuri de arme și o serie de reuniuni pe această temă ar fi trebuit să aibă loc începând de luni la Geneva, însă ele au fost în cele din urmă amânate pentru luna noiembrie, potrivit site-ului Organizației Națiunilor Unite.

În 2015, câteva mii de cercetători și personalități au lansat un apel pentru interzicerea „armelor ofensive autonome”.

Printre semnatarii ei se află și Elon Musk, patronul constructorului de automobile autonome Tesla și CEO al companiei spațiale SpaceX

Elon Musk, care este membru al Future of Life Institute, din care face parte și celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking, a insistat asupra „pericolelor” generate de inteligența artificială, citând cazul „roboților ucigași”.

Istanbul: Proteste după ce primarul unui district a fost arestat pentru „terorism”

Rezidenții din Istanbul s-au adunat la Tribunalul Çağlayan, unde primarul a fost adus după ce primarul districtului Esenyurt, Ahmet Özer, din partidul de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP) din Turcia, a fost arestat sub acuzația de „apartenere la organizația teroristă armată Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Turcia marchează Ziua Republicii cu mesaje politice de unitate națională pe fondul diviziunilor profunde

Cu toate acestea, unele mesaje au fost total diferite. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut victoria asupra terorismului și reprezentanții opoziției au cerut revenirea la idealurile fondatoare ale republicii sub Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne.

Greta Thunberg în Turcia. Vizită la postul de radio închis după ce s-a discutat despre genocidul armean

Organismul de supraveghere al emisiunilor din Turcia, RTUK, a suspendat Açık Radyo timp de cinci zile în mai pe motiv că ar fi incitat la ură, apoi și-a retras licența în iulie, deși a continuat să transmită până la jumătatea lunii octombrie.

Milioane de oameni deplâng moartea unui rezident din Pennsylvania care a condus o mișcare mondială pentru pace 

Născut în Erzurum, Turcia, în 1941, Gülen a servit ca imam în moscheile locale, dar a devenit unul dintre cei mai influenți lideri islamici din lume. În ultimii săi ani, el a găsit un adăpost în Saylorsburg, Pennsylvania, după ce a fugit din Turcia pe fondul presiunii politice crescânde în 1999.