sâmbătă, aprilie 27, 2024

Salve de artilerie în Poligonul Babadag, în memoria bătăliei de la Mărăști

Militarii forțelor terestre din Divizia 2 Infanterie ‘Getica’, aflați în poligoanele de instrucție din Cincu, Smârdan și Babadag pentru exercițiul multinațional Saber Guardian 17, au marcat, în noaptea de luni spre marți, împlinirea a 100 de ani de la începerea bătăliei de la Mărăști, potrivit unui comunicat de de Brigada 9 Mecanizată ‘Mărășești’. Activitatea face parte din programul Centenarului Primului Război Mondial, iar, potrivit sursei, militarii Batalionului 345 Artilerie ‘Tomis’ din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată ‘Mărășești’ au executat, în noaptea de luni spre marți, la ora 3,50, în poligonul Babadag, salve de artilerie, în amintirea faptelor de eroism ale înaintașilor care, în urmă cu un secol, începeau, la această oră, ofensiva de la Mărăști.

thumbnail_FOTO 2 Alexandru_Averescu_-_Foto01
Alexandru Averescu (n. 3 aprilie 1859, Babele, 2 octombrie – d. 1938, București, România a fost mareșal al României, general de armată și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial (sursa Wikipedia)

‘Brigada 9 Mecanizată ‘Mărășești’ este continuatoarea tradițiilor de luptă ale Diviziei 9 Infanterie care a participat în Primul Război Mondial la luptele crâncene de la Mărășești și duce mai departe gloria, onoarea și eroismul militarilor dobrogeni’, se mai arată în comunicatul de presă semnat de locotenent colonel Cătălin Crăcea din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată ‘Mărășești’.

Bătălia de la Mărăști a fost prima mare victorie din istoria Armatei României, plătită cu prețul a 1.469 de morți și 3.052 de răniți, potrivit sursei citate. Ofensiva de acum un secol a început în dimineața zilei de 11 iulie 1917, la ora 03.50, și s-a încheiat pe data de 19 iulie, Armata a 2-a fiind condusă de generalul Alexandru Averescu.

Poligonul din apropierea orașului tulcean Babadag este unul din locurile în care în această perioadă se desfășoară cel mai mare exercițiu militar multinațional din istoria României moderne, Saber Guardian 17.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, acest exercițiu se desfășoară simultan în trei state, Bulgaria, România și Ungaria, în perioada 10-22 iulie.

 

 

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.