vineri, noiembrie 22, 2024

Galileo, sistemul european de navigație prin satelit, se extinde.

UE a semnat joi un nou contract pentru opt sateliți suplimentari, care vor permite completarea acestei constelații tehnologice europene

Contractul a fost semnat joi de Agenția Spațială Europeană (ESA), în numele Comisiei Europene, și compania industrială germană OHB, la Salonul din Bourget, în apropiere de Paris.

Galileo este finanțat de Uniunea Europeană, proprietarul acestui sistem de navigație prin satelit, ce a fost conceput pentru a oferi un grad de precizie mai ridicat în comparație cu sistemul american GPS.

Contractul ce prevede fabricarea celor opt noi sateliți a fost câștigat de un consorțiu condus de OHB, din care face parte și compania britanică Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL).

„Acest contract ne va permite să completăm constelația Galileo și să avem sateliți de rezervă, atât pe orbită, cât și la sol”, a subliniat Paul Verhoef, directorul programului Galileo din cadrul ESA, citat într-un comunicat.

Constalația Galileo, care a avut de suferit din cauza multor întârzieri în trecut, se extinde în prezent cu mare rapiditate.

Patru sateliți de teste IOV (In Orbit Validation) au fost furnizați de un consorțiu condus de Airbus Defence and Space și lansați în 2011 și 2012. Unul dintre ei nu funcționează însă la capacitate deplină.

satelit
Vega va lansa satelitul de observatie Prisma. (BOURGET 2017: VEGA LANCERA LE SATELLITE D’OBSERVATION PRISMA)

Consorțiul OHB a primit apoi o comandă pentru 22 de sateliți FOC (Full Operational Capability). Unii au fost deja lansați, însă doi dintre ei nu se află pe orbita corectă, fapt care nu le permite să funcționeze la 100% din capacitate.

În total, 18 sateliți din rețeaua Galileo sunt în prezent plasați pe orbita Terrei. Alți patru urmează să fie lansați în acest an cu ajutorul unei rachete din gama Ariane 5.

Cei opt sateliți noi OHB vor fi realizați după același model FOC ca și cei care sunt deja plasați pe orbită, dar vor beneficia de „ameliorări inspirate din lecțiile învățate” și „vor ține cont de uzura morală a unora dintre părțile componente”, precizează ESA.

În ianuarie, ESA a anunțat că mai multe ceasuri atomice aflate la bordul sateliților Galileo nu mai funcționau. ESA a precizat că acea pană tehnologică nu afectează funcționarea sateliților Galileo, deoarece acele echipamente erau „redundante”.

UE a lansat pe 15 decembrie primele servicii furnizate de sistemul Galileo, dar deocamdată acestea sunt rezervate rarilor posesori de echipamente compatibile.

Sistemul Galileo urmează să devină pe deplin operațional în 2020.

https://www.aerospatium.info/bourget-2017-ohb-huit-galileo-de-plus/

https://www.aerospatium.info/bourget-2017-vega-lancera-satellite-dobservation-prisma/

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.