marți, aprilie 30, 2024

Gazele naturale din România-temă de dezbatere

Rețelele de gaze din România au fost proiectate la o presiune de două ori mai mică față de țările din jur, astfel că va fi nevoie de investiții de miliarde de euro pentru a modifica sistemul, bani care se vor reflecta în facturile consumatorilor finali, a declarat, joi, Mihnea Constantinescu, ambasador cu însărcinări speciale al României pe probleme energetice, în cadrul unei conferințe pe teme de profil.

Gaze-naturale„Nu trebuie să uităm de situația moștenită în sistemul de gaze românesc. De fiecare dată când vorbim, inclusiv cu partenerii noștri din UE, trebuie să ne amintim că România, din punctul de vedere al rețelei de gaz, este totuși o gaură neagră, suntem o gaură neagră plină de resurse de gaze. Avem la bază o rețea proiectată la o presiune de aproape jumătate din presiunea tuturor statelor din jur. Orice om cu gândirea limpede ar trebui să înțeleagă că, pentru a upgrada o astfel de rețea, sunt necesare miliarde de euro ca investiții, care se vor reflecta în facturile finale”, a spus Constantinescu.

El a mai precizat că proiectul BRUA este în grafic, ceea ce este „impresionant și o surpriză foarte plăcută”.

„Speram ca undeva la orizontul anului 2021, România să se profileze la intersecția celor trei mai coridoare de transport al gazelor naturale: coridorul vertical, coridorul sudic și coridorul nord-sud, de la Marea Baltică spre sudul continentului. În zilele următoare, va avea loc semnarea, la nivel de companii, a unui memorandum de înțelegere între Bulgartransgaz, DESFA, FGSZ, Transgaz (transportatorii de gaze din Bulgaria, Grecia, Ungaria, respectiv România — n.r.) și compania care gestionează interconectorul Bulgaria-Grecia pentru cooperarea în operaționalizarea coridorului vertical, astfel încât să poată fi realizată interconectarea rețelelor din Grecia cu România și Ungaria”, a continuat diplomatul.

Potrivit acestuia, încă suntem datori cu o strategie privind depozitarea gazelor, în noul context privind viitoarele coridoare de transport al gazelor. România, mărindu-și capacitatea de depozitare, ar putea să aibă un rol regional în echilibrarea rețelelor, a adăugat Constantinescu.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.