miercuri, ianuarie 27, 2021

Vulnerabilităţile României în faţa atacurilor cibernetice

România este în rândul celor mai afectate ţări în urma atacurilor cibernetice . Nu avem o legislaţie în privinţa securităţii cibernetice, atrage atenţia un specialist din SRI.

 Oamenii nu au încă reflexul de a-şi proteja sistemele de operare, ceea ce-i face vulnerabili la un virus precum ‘WannaCry’.

 

Până acum, CERT.RO a primit 3 notificări de incidente cauzate de WannaCry: două de la instituţii publice şi una de la o companie privată. Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca sunt printre oraşele cele mai afectate de atacul cibernetic global. 92 de adrese IP din Capitală au fost afectate, 38 din Iaşi şi 15 din Cluj. Sunt date oferite de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Deşi a rămas fără urmări majore în ţara noastră, cel mai mare atac cibernetic din istorie a scos la iveală o breşă legislativă. Experienţa din ultimele zile a început să mişte lucrurile în Parlament.

atac-ciberneticVulnerabilităţi legislative au fost constatate şi la nivelul Uniunii Europene. De aceea, a fost adoptat un regulament, ce va intra în vigoare pe 25 mai anul viitor. Acesta obligă victimele să raporteze atacurile informatice, pentru ca extinderea lor să fie evitată.

Dincolo de legi, mulţi români nu iau nici măcar măsurile minime de protecţie. Un studiu recent arată că jumătate dintre ei nu îşi instalează constant update-urile de securitate pentru softuri. Cei mai mulţi spun că nu au timp, alţii că nu se pricep sau că nu le văd utilitatea.

Nici companiile nu prea fac update-urile necesare.

Experţii avertizează acum încă o dată românii să ia toate măsurile ca să-şi protejeze calculatoarele de atacurile tot mai sofisticate ale hackerilor.

Studiul iSense Solutions a fost realizat la comanda Bitdefender, la finalul anului 2016, pe un eșantion reprezentativ de 2.037 respondenți.

Geantă pierdută în Anglia, găsită după 14 luni în Turcia

O englezoaică care și-a pierdut poșeta în Marea Britanie a fost șocat după ce a primit un mesaj de la un turc care anunța găsirea genții, după mai bine de un an, relatează Daily Mail.

Un milion de turci vaccinați. Ministerul Sănătății răspunde la cele mai frecvente întrebări despre vaccinare

Ministerul Sănătății a răspuns la cele mai frecvențe întrebări cu privire la vaccinul COVID-19, pe platforma de informații online, după ce un milion de turci s-au vaccinat

Oamenii lui Erdogan stabilesc regulile de rugăciune în cimitirul musulman din București

O familie de musulmani care trăiește înBucurești și care a vrut să roage în cimitirul mahomedan a fost informată că trebuie să primească acordul Ambasadei Turciei din București pentru a putea intra în cimitir.

Cazurile de cenzură cresc în Turcia: 23 de jurnaliști condamnați la peste 100 de ani de închisoare în 2020

Instanțele turcești au pronunțat sentințe de 103 ani pentru 23 de jurnaliști în 2020, conform „Raportului de monitorizare media BIA 2020”,

Turcia ar putea redeschide școlile pe 15 februarie

Ministrul Ziya Selçuk, la aproximativ două luni după închiderea școlilor în mijlocul pandemiei, a făcut declarații într-un interviu pentru radiodifuzorului CNN Türk.

Turcia a încălcat mai multe legi în 6 ani decât orice altă țară din lume

Potrivit lui Nate Schenkkan, expulzările ilegale „nu se vor sfârși niciodată, atât timp cât Erdogan este la putere. Aceasta este o prioritate atât de mare pentru ei, încât vor sacrifica alte obiective de politică externă. ”

Turcia-România: Cum afectează noua lege fiscală micii comercianți

În România a fost modificat Codul Fiscal prin introducerea unei noi categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului bihorjust.ro

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.