sâmbătă, mai 25, 2024

Trasarea viitorului Europei este prioritară în faţa negocierilor asupra ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a pledat joi, la sosirea sa la Bruxelles, la primul său summit european, ca Europa ”să aducă un răspuns concret în fața dereglării provocate de globalizare'( conform AFP).

 ”Intrăm în concret. Acest Consiliu (european) va permite să se vorbească despre viitorul Europei noastre și să se vină cu proiectul unei Europe care protejează”, a explicat Macron, reluând un discurs pe care l-a vehiculat de la alegerea sa pe 7 mai.

Macron, proeuropean, precizând că lucrează îndeaproape cu Germania, a reiterat că dorește îndeosebi ca summitul UE de joi și vineri să se consacre înființării unui fond european de apărare.

 Angela Merkel a dat asigurări că este ''foarte mulțumită să lucreze'' împreună cu Macron. ''Cred că spiritul creativ și noile elanuri care vin din Franța — din Germania și din Franța — pot fi bune pentru toți'', a conchis cancelarul german.
Angela Merkel a dat asigurări că este ”foarte mulțumită să lucreze” împreună cu Macron. ”Cred că spiritul creativ și noile elanuri care vin din Franța — din Germania și din Franța — pot fi bune pentru toți”, a conchis cancelarul german.

El a explicat, de asemenea, că trebuie să se acorde prioritate mai degrabă discuțiilor privind viitorul Europei decât tratativelor privind Brexit-ul.

”Prioritatea mea este de a discuta despre proiecte de fond, despre ambițiile noastre și nu de a vorbi zile și nopți despre demontare”, a declarat Macron, referindu-se la discuțiile prevăzute pentru joi referitor la delocalizarea a două agenții europene cu sediul la Londra ca urmare a Brexit-ului.

AFP notează că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, s-a exprimat în același sens. ‘În opinia mea, modelarea viitorului celor 27 de state membre este prioritar în raport cu problema negocierilor cu Marea Britanie privind ieșirea sa din UE (…) Dorim ca aceste negocieri să aibă loc într-o atmosferă bună, însă noi trebuie să ne concentrăm în primul rând pe viitorul celor 27’, a subliniat cancelarul german la sosirea sa la Bruxelles.Preşedintele francez a pledat pentru o Uniune Europeană care „să protejeze“ şi să aducă „un răspuns concret în faţa dereglării provocate de globalizare“. Angela Merkel, care vrea să obţină un nou mandat cancelar al Germaniei la alegerile din toamnă, s-a exprimat în acelaşi sens.. Pe de altă parte, cancelarul german a dat asigurări că este „foarte mulţumită să lucreze“ cu noul preşedinte francez. „Cred că spiritul creativ şi noile elanuri care vin din Franţa – din Germania şi din Franţa – pot fi bune pentru toţi“, a conchis Angela Merkel,

Citeste mai mult: adev.ro/orylk2

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.