vineri, ianuarie 8, 2021

Trasarea viitorului Europei este prioritară în faţa negocierilor asupra ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a pledat joi, la sosirea sa la Bruxelles, la primul său summit european, ca Europa ”să aducă un răspuns concret în fața dereglării provocate de globalizare'( conform AFP).

 ”Intrăm în concret. Acest Consiliu (european) va permite să se vorbească despre viitorul Europei noastre și să se vină cu proiectul unei Europe care protejează”, a explicat Macron, reluând un discurs pe care l-a vehiculat de la alegerea sa pe 7 mai.

Macron, proeuropean, precizând că lucrează îndeaproape cu Germania, a reiterat că dorește îndeosebi ca summitul UE de joi și vineri să se consacre înființării unui fond european de apărare.

 Angela Merkel a dat asigurări că este ''foarte mulțumită să lucreze'' împreună cu Macron. ''Cred că spiritul creativ și noile elanuri care vin din Franța — din Germania și din Franța — pot fi bune pentru toți'', a conchis cancelarul german.
Angela Merkel a dat asigurări că este ”foarte mulțumită să lucreze” împreună cu Macron. ”Cred că spiritul creativ și noile elanuri care vin din Franța — din Germania și din Franța — pot fi bune pentru toți”, a conchis cancelarul german.

El a explicat, de asemenea, că trebuie să se acorde prioritate mai degrabă discuțiilor privind viitorul Europei decât tratativelor privind Brexit-ul.

”Prioritatea mea este de a discuta despre proiecte de fond, despre ambițiile noastre și nu de a vorbi zile și nopți despre demontare”, a declarat Macron, referindu-se la discuțiile prevăzute pentru joi referitor la delocalizarea a două agenții europene cu sediul la Londra ca urmare a Brexit-ului.

AFP notează că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, s-a exprimat în același sens. ‘În opinia mea, modelarea viitorului celor 27 de state membre este prioritar în raport cu problema negocierilor cu Marea Britanie privind ieșirea sa din UE (…) Dorim ca aceste negocieri să aibă loc într-o atmosferă bună, însă noi trebuie să ne concentrăm în primul rând pe viitorul celor 27’, a subliniat cancelarul german la sosirea sa la Bruxelles.Preşedintele francez a pledat pentru o Uniune Europeană care „să protejeze“ şi să aducă „un răspuns concret în faţa dereglării provocate de globalizare“. Angela Merkel, care vrea să obţină un nou mandat cancelar al Germaniei la alegerile din toamnă, s-a exprimat în acelaşi sens.. Pe de altă parte, cancelarul german a dat asigurări că este „foarte mulţumită să lucreze“ cu noul preşedinte francez. „Cred că spiritul creativ şi noile elanuri care vin din Franţa – din Germania şi din Franţa – pot fi bune pentru toţi“, a conchis Angela Merkel,

Citeste mai mult: adev.ro/orylk2

Turcia crește impozitul pe alcool cu ​​peste 17%

O sticlă medie de băutură alcoolică tradițională cu aromă de anason va fi supusă taxelor de 329,99 lire (44,55 dolari), față de cele 279,29 lire anterioare. De asemenea, impozitul pe o cutie de bere a crescut de la 2,04 la 2,39 lire (0,32 dolari).

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Rector numit de Erdogan: Studenții de la o universitate importantă din Turcia protestează

Studenții de la una dintre cele mai importante universități din Turcia au pornit o campanie pe rețelele de socializare contra rectorului ales prin decret guvernamental de Erdogan, conform Yol TV.

Istanbul:Copacii înfloresc în decembrie. Specialiștii trag semnale de avertizare

Experții au avertizat asupra schimbărilor climatice, după ce în Turcia s-a înregistrat temperaturi mari în decembrie,

O nouă linie de tramvai în Istanbul:Transportul gratuit timp de 10 zile

T5, mult așteptată de turci, a intrat în circulație între cartierul Cibali și stația de autobuz Alibeyköy din terminalul nordic, conform Daily Sabah.

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.

Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.