sâmbătă, septembrie 7, 2024

Naţiunile Unite condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor la muncă şi educaţie..

Un grup de experţi ai Biroului ONU pentru drepturile omului au condamnat, joi, Turcia pentru încălcarea dreptului la muncă şi educaţie în cazul concedierii unor funcţionari publici şi profesori acuzaţi de legături cu organizaţii teroriste, relatează site-ul agenţiei Associated Press.

Regimul din Turcia a dispus concedierea a aproximativ 134.000 de funcţionari publici – inclusiv mii de profesori – fără o investigaţie amănunţită şi plăţi compensatorii, pe baza unor presupuse legături cu organizaţii etichetate de Ankara drept grupări teroriste.

Turcia a decretat stare de urgenţă în luna iulie a anului trecut, în urma unei tentative eşuate de lovitură de stat.

Experţii Consiliului pentru Drepturile Omului din cadrul Naţiunilor Unite au precizat că drepturile de bază trebuie să fie respectate chiar şi în condiţiile stării de urgenţă, o situaţie care trebuie să fie limitată într-o societate democratică

„Nu a existat nicio încercare de a arăta că aceste măsuri de concediere, care au distrus carierele şi vieţile a zeci de mii de persoane, îndeplinesc toate criteriile necesare, în fiecare caz”, se arată într-un comunicat al ONU.

Experţii ONU au mai menţionat că „închiderea a 200 de surse media a subminat posibilitatea unei dezbaterii informate înaintea referendumului cu privire la posibilitatea de a creşte puterile preşedinţiei”.

Duminică, cetăţenii turci sunt chemaţi la vot privind propuneri de amendamente constituţionale. Experţii Naţiunilor Unite susţin că noua Constituţie care ar instaura un sistem prezidenţial de guvernare în Turcia, care va fi lipsit de control şi echilibru.

„Având în vedere natura sistematică a decretelor de urgenţă emise începând cu luna iulie, astfel de puteri ar putea fi utilizate în moduri care exacerbează deja existentele încălcări majore ale drepturilor economice, sociale şi culturale”, se arată în raportul ONU.

Specialiştii în drepturile omului sunt îngrijoraţi de faptul că modificările propuse ar permite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să declare în mod unilateral starea de urgenţă şi măsurile conexe.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.