vineri, noiembrie 22, 2024

Principalul partid de opoziţie din Turcia, CHP, obiectează faţă de luarea în calcul a 2,5 milioane de voturi

Principalul partid de opoziție din Turcia cere renumărarea a până la 60% din voturile la referendumul constituțional de duminică, transmite Reuters. Vicepreședintele Partidului Republican al Poporului, Erdal Aksunger, a acuzat Înalta Comisie Electorală de ilegalități, după ce aceasta a anunțat că va lua în considerare și buletinele de vot neștampilate de oficialii din secțiile de votare.

Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), a anunţat pe Twitter că obiectează faţă de luarea în calcul a 2,5 milioane de voturi la referendumul de duminică.

Dintre acestea, 1,5 milioane nu au ştampila Înaltei Comisii Electorale.

Într-un alt mesaj, Partidul de opoziţie pro-kurd a anunţat pe Twitter că va contesta două treimi dintre voturile de la referendumul de duminică, indiferent de rezultat, relatează Hurriyet.

Anterior, vicepreşedintele principalului partid de opoziţie din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), Erdal Aksunger, a denunţat acţiuni ilegale comise în favoarea Guvernului la referendumul de duminică pentru extinderea prerogativelor preşedintelui, relatează Reuters.

“Multe acţiuni ilegale sunt desfăşurate în favoarea Guvernului în prezent, dar ‘Nu’ va câştiga în cele din urmă”, le-a spus Aksunger reporterilor strânşi la sediul Guvernului său, referindu-se la o decizie a Comisiei Electorale de a accepta buletine de vot neştampilate.

Înalta Comisiei Electorală (YSK) a anunţat pe site-ul său, cu câteva ore înainte de închiderea urnelor, că va lua în calcul la numărătoare şi buletinele care nu au fost ştampilate de oficialii săi, dacă nu se dovedeşte că sunt fraudate. Instituţia a evocat un număr mare de plângeri că oficiali YSK de la secţiile de vot nu au reuşit să ştampileze multe buletine.

După numărarea a 98,31% dintre voturile de la referendum, 51,22% dintre turci au votat în favoarea referendumului, iar 48,78% împotrivă. Diferenţa dintre cele două tabere este de aproximativ 1.160.000 de voturi.

La rândul său, partidul kurd de opoziție HDP a afirmat că referendumul, organizat cu Turcia în stare de urgență după tentativa de puci de anul trecut și cu liderii kurzi în închisori, nu poate fi considerat pe deplin legitim. HDP mai susține că rezultatele nu pot fi definitive până la soluționarea contestațiilor depuse la Înalta Comisie Electorală.

În schimb, partidul naționalist de opoziție MHP, care a militat pentru „da” la referendum, consideră că rezultatul prin care democrația parlamentară din Turcia este înlocuită cu un sistem prezidențial este „fără îndoială o realizare de succes” și trebuie respectat.

Ultimele rezultate parțiale neoficiale anunțate duminică seara de agenția oficială de presă Anadolu erau 51,34% în favoarea modificării Constituției conform dorinței guvernului și a președintelui Recep Tayyip Erdogan.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.