vineri, aprilie 19, 2024

Comisia Europeană cere Turciei să caute un consens național după referendum

Uniunea Europeană a cerut Turciei să caute un consens național asupra amendamentelor constituționale după rezultatul referendumului de duminică, transmit agențiile de presă internaționale.La referendumul pentru sporirea atribuțiilor președintelui, au votat „da” 51,3% din alegătorii turci, potrivit rezultatelor provizorii anunțate de Înalta Comisie Electorală de la Ankara.”

Având în vedere rezultatul strâns al referendumului și implicațiile profunde ale amendamentelor constituționale, facem apel la autoritățile turce să caute cel mai larg consens național posibil în implementarea acestora”, arată un comunicat comun semnat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și de comisarul european pentru extinderea UE, Johannes Hahn.”Amendamentele constituționale și în special aplicarea lor concretă vor fi evaluate în lumina obligațiilor Turciei în calitate de candidat la Uniunea Europeană și de membru al Consiliului Europei”, adaugă documentul.”Încurajăm Turcia să țină cont de preocupările și recomandările Consiliului Europei, inclusiv în privința stării de urgență”, mai scriu înalții oficiali europeni.Comunicatul precizează că UE așteaptă evaluarea observatorilor internaționali cu privire la neregulile menționate de opoziția turcă în desfășurarea referendumului.

AFP reamintește că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a folosit relațiile cu Uniunea Europeană ca subiect de campanie înaintea referendumului, acuzând Bruxellesul de lipsa progreselor în negocierile de aderare a Turciei și folosind termenul de „naziști” pentru oficialii germani și olandezi care au interzis mitingurile electorale ale comunităților turce din țările lor.

Reuters subliniază că Turcia este membră a NATO și este importantă pentru UE și pentru că a primit milioane de refugiați în urma conflictului din Siria.

Duminică, odată cu anunțul victoriei la referendum, Erdogan a declarat că va discuta cu guvernul și cu naționaliștii din opoziție reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia, printr-un nou plebiscit. Un eventual „da” în acest caz ar face imposibilă aderarea țării la Uniunea Europeană.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.