joi, noiembrie 21, 2024

62 de jurnaliști au fost uciși în 2020

Un total de 62 de jurnaliști au fost uciși doar pentru că și-au făcut meseria în 2020, potrivit agenției culturale, ONU UNESCO, citat de Turkish Minutes.

Într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale pentru oprirea pedepsirii și crimele împotriva jurnaliștilor, de pe 2 noiembrie, secretarul general al ONU, António Guterres a spus că mulți jurnaliști și-au pierdut viața în timp ce raportau asupra unor conflicte, dar că numărul lucrătorilor media uciși în afara zonelor de conflict a crescut în ultimii ani.

„În multe țări, simpla investigare a corupției, traficului, încălcărilor drepturilor omului sau problemelor de mediu pune viața jurnaliştilor în pericol”, a spus șeful ONU.

Directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, a marcat ziua cu un mesaj, spunând că pentru prea mulți jurnaliști „a spune adevărul are un preț”.

„Statele au astfel obligația de a proteja jurnaliştii și de a se asigura că autorii crimelor împotriva lor sunt pedepsiţi. Judecătorii și procurorii în special au un rol important de jucat în promovarea procedurilor penale rapide și eficiente”, a explicat Azoulay.

Majoritatea jurnaliştilor au fost ucişi în ţara lor de naţionalitate, iar în nouă din 10 cazuri ucigaşii au rămas nepedepsiţi.

Un caz este jurnalistul turc, Hazım Özsu, care a fost ucis înBursa, pe 9 martie. Un bărbat a fost arestat pentru uciderea lui Özsu, un prezentator la Radio Rahmet FM, la șase zile după incident. El a spus că l-a ucis pe jurnalist pentru că nu a fost de acord cu anumite expresii legate de valorile sacre pe care Özsu le-a folosit în programele sale în timpul pandemiei.

Potrivit unui raport recent al Asociației Jurnaliştilor Turci (TGC), patru jurnalişti s-au confruntat cu atacuri şi violenţe doar în luna octombrie.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.