vineri, martie 31, 2023

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

Patru membri ai Parlamentului European au cerut ca doi studenți de la Universitatea Boğaziçi din Istanbul arestați pentru participarea la proteste să fie eliberați imediat, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV), citat de Turkish Minutes.

Eurodeputații Özlem Alev Demirel, Idoia Villanueva Ruiz, Dietmar Köster și Niklas Nienass au răspuns la apelul făcut de TİHV pentru acțiuni urgente cu privire la situația studenților Ersin Berke Gök și Caner Perit Özen, cerând ca actele de tortură, detenția arbitrară și hărțuirea judiciară împotriva a doi studenți să fie oprite imediat.

Deputații le-au cerut persoanelor și autorităților responsabile să „garanteze, în toate circumstanțele, integritatea fizică și psihică a lui Gök și Özen și a tuturor participanților la protestele pașnice de la Universitatea Boğaziçi”.

Remarcând că Gök și Özen au fost reținuți în mod arbitrar, europarlamentarii au cerut eliberarea lor imediată și necondiționată și renunțarea tuturor acuzațiilor împotriva lor și a altor protestatari ai Universității Boğaziçi.

Deputații au cerut, de asemenea, autorităților turce să oprească toate formele de hărțuire împotriva apărătorilor drepturilor omului din Turcia și să le protejeze drepturile la securitate și libertate, asigurând conformitatea cu prevederile Declarației ONU privind apărătorii drepturilor omului.

Ce s-a întâmplat?

Studenții au susținut că numirea directorului loial lui Erdogan, face parte din efortul președintelui de a centraliza controlul asupra universităților și că subminează libertățile academice și democrația.

De la începutul anului 2021, sute de persoane, care au cerut demisiae lui Melih Bulu și au cerut numirea conducerii din personalul universității după organizarea unor aleger, au fost reținute pentru participarea la protestele conduse de tineri.

La scurt timp după demiterea lui Bulu printr-un decret prezidențial în iulie, comunitatea universitară a cerut  să aibă loc alegeri democratice pentru alegerea unui nou rector, adăugând că nu vor accepta numirea unui rector care să-l înlocuiască pe Bulu, nici din interior, nici din exterior, opunandu-se numirii rectorilor de către Erdogan.

Cu toate acestea, Erdoğan l-a numit, pe 20 august, pe Naci İnci, un adjunct a lui Bulu,  ca noul rector, în ciuda unui rating de dezaprobare de 95% pe care l-a primit în sondajele desfășurate în rândul comunității universitare pentru a determina posibili candidați la rector, provocând din nou indignare în rândul cadrelor universitare și studenților. .

Ersin Berke Gök și Caner Perit Özen au fost arestați pe 8 octombrie pentru s-au opus împotriva oamenilor legii și au încălcat legea privind întâlnirile și demonstrațiile.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.