vineri, ianuarie 7, 2022

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

Patru membri ai Parlamentului European au cerut ca doi studenți de la Universitatea Boğaziçi din Istanbul arestați pentru participarea la proteste să fie eliberați imediat, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV), citat de Turkish Minutes.

Eurodeputații Özlem Alev Demirel, Idoia Villanueva Ruiz, Dietmar Köster și Niklas Nienass au răspuns la apelul făcut de TİHV pentru acțiuni urgente cu privire la situația studenților Ersin Berke Gök și Caner Perit Özen, cerând ca actele de tortură, detenția arbitrară și hărțuirea judiciară împotriva a doi studenți să fie oprite imediat.

Deputații le-au cerut persoanelor și autorităților responsabile să „garanteze, în toate circumstanțele, integritatea fizică și psihică a lui Gök și Özen și a tuturor participanților la protestele pașnice de la Universitatea Boğaziçi”.

Remarcând că Gök și Özen au fost reținuți în mod arbitrar, europarlamentarii au cerut eliberarea lor imediată și necondiționată și renunțarea tuturor acuzațiilor împotriva lor și a altor protestatari ai Universității Boğaziçi.

Deputații au cerut, de asemenea, autorităților turce să oprească toate formele de hărțuire împotriva apărătorilor drepturilor omului din Turcia și să le protejeze drepturile la securitate și libertate, asigurând conformitatea cu prevederile Declarației ONU privind apărătorii drepturilor omului.

Ce s-a întâmplat?

Studenții au susținut că numirea directorului loial lui Erdogan, face parte din efortul președintelui de a centraliza controlul asupra universităților și că subminează libertățile academice și democrația.

De la începutul anului 2021, sute de persoane, care au cerut demisiae lui Melih Bulu și au cerut numirea conducerii din personalul universității după organizarea unor aleger, au fost reținute pentru participarea la protestele conduse de tineri.

La scurt timp după demiterea lui Bulu printr-un decret prezidențial în iulie, comunitatea universitară a cerut  să aibă loc alegeri democratice pentru alegerea unui nou rector, adăugând că nu vor accepta numirea unui rector care să-l înlocuiască pe Bulu, nici din interior, nici din exterior, opunandu-se numirii rectorilor de către Erdogan.

Cu toate acestea, Erdoğan l-a numit, pe 20 august, pe Naci İnci, un adjunct a lui Bulu,  ca noul rector, în ciuda unui rating de dezaprobare de 95% pe care l-a primit în sondajele desfășurate în rândul comunității universitare pentru a determina posibili candidați la rector, provocând din nou indignare în rândul cadrelor universitare și studenților. .

Ersin Berke Gök și Caner Perit Özen au fost arestați pe 8 octombrie pentru s-au opus împotriva oamenilor legii și au încălcat legea privind întâlnirile și demonstrațiile.

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.