sâmbătă, decembrie 2, 2023

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

Patru membri ai Parlamentului European au cerut ca doi studenți de la Universitatea Boğaziçi din Istanbul arestați pentru participarea la proteste să fie eliberați imediat, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV), citat de Turkish Minutes.

Eurodeputații Özlem Alev Demirel, Idoia Villanueva Ruiz, Dietmar Köster și Niklas Nienass au răspuns la apelul făcut de TİHV pentru acțiuni urgente cu privire la situația studenților Ersin Berke Gök și Caner Perit Özen, cerând ca actele de tortură, detenția arbitrară și hărțuirea judiciară împotriva a doi studenți să fie oprite imediat.

Deputații le-au cerut persoanelor și autorităților responsabile să „garanteze, în toate circumstanțele, integritatea fizică și psihică a lui Gök și Özen și a tuturor participanților la protestele pașnice de la Universitatea Boğaziçi”.

Remarcând că Gök și Özen au fost reținuți în mod arbitrar, europarlamentarii au cerut eliberarea lor imediată și necondiționată și renunțarea tuturor acuzațiilor împotriva lor și a altor protestatari ai Universității Boğaziçi.

Deputații au cerut, de asemenea, autorităților turce să oprească toate formele de hărțuire împotriva apărătorilor drepturilor omului din Turcia și să le protejeze drepturile la securitate și libertate, asigurând conformitatea cu prevederile Declarației ONU privind apărătorii drepturilor omului.

Ce s-a întâmplat?

Studenții au susținut că numirea directorului loial lui Erdogan, face parte din efortul președintelui de a centraliza controlul asupra universităților și că subminează libertățile academice și democrația.

De la începutul anului 2021, sute de persoane, care au cerut demisiae lui Melih Bulu și au cerut numirea conducerii din personalul universității după organizarea unor aleger, au fost reținute pentru participarea la protestele conduse de tineri.

La scurt timp după demiterea lui Bulu printr-un decret prezidențial în iulie, comunitatea universitară a cerut  să aibă loc alegeri democratice pentru alegerea unui nou rector, adăugând că nu vor accepta numirea unui rector care să-l înlocuiască pe Bulu, nici din interior, nici din exterior, opunandu-se numirii rectorilor de către Erdogan.

Cu toate acestea, Erdoğan l-a numit, pe 20 august, pe Naci İnci, un adjunct a lui Bulu,  ca noul rector, în ciuda unui rating de dezaprobare de 95% pe care l-a primit în sondajele desfășurate în rândul comunității universitare pentru a determina posibili candidați la rector, provocând din nou indignare în rândul cadrelor universitare și studenților. .

Ersin Berke Gök și Caner Perit Özen au fost arestați pe 8 octombrie pentru s-au opus împotriva oamenilor legii și au încălcat legea privind întâlnirile și demonstrațiile.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.