sâmbătă, aprilie 9, 2022

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

Patru membri ai Parlamentului European au cerut ca doi studenți de la Universitatea Boğaziçi din Istanbul arestați pentru participarea la proteste să fie eliberați imediat, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV), citat de Turkish Minutes.

Eurodeputații Özlem Alev Demirel, Idoia Villanueva Ruiz, Dietmar Köster și Niklas Nienass au răspuns la apelul făcut de TİHV pentru acțiuni urgente cu privire la situația studenților Ersin Berke Gök și Caner Perit Özen, cerând ca actele de tortură, detenția arbitrară și hărțuirea judiciară împotriva a doi studenți să fie oprite imediat.

Deputații le-au cerut persoanelor și autorităților responsabile să „garanteze, în toate circumstanțele, integritatea fizică și psihică a lui Gök și Özen și a tuturor participanților la protestele pașnice de la Universitatea Boğaziçi”.

Remarcând că Gök și Özen au fost reținuți în mod arbitrar, europarlamentarii au cerut eliberarea lor imediată și necondiționată și renunțarea tuturor acuzațiilor împotriva lor și a altor protestatari ai Universității Boğaziçi.

Deputații au cerut, de asemenea, autorităților turce să oprească toate formele de hărțuire împotriva apărătorilor drepturilor omului din Turcia și să le protejeze drepturile la securitate și libertate, asigurând conformitatea cu prevederile Declarației ONU privind apărătorii drepturilor omului.

Ce s-a întâmplat?

Studenții au susținut că numirea directorului loial lui Erdogan, face parte din efortul președintelui de a centraliza controlul asupra universităților și că subminează libertățile academice și democrația.

De la începutul anului 2021, sute de persoane, care au cerut demisiae lui Melih Bulu și au cerut numirea conducerii din personalul universității după organizarea unor aleger, au fost reținute pentru participarea la protestele conduse de tineri.

La scurt timp după demiterea lui Bulu printr-un decret prezidențial în iulie, comunitatea universitară a cerut  să aibă loc alegeri democratice pentru alegerea unui nou rector, adăugând că nu vor accepta numirea unui rector care să-l înlocuiască pe Bulu, nici din interior, nici din exterior, opunandu-se numirii rectorilor de către Erdogan.

Cu toate acestea, Erdoğan l-a numit, pe 20 august, pe Naci İnci, un adjunct a lui Bulu,  ca noul rector, în ciuda unui rating de dezaprobare de 95% pe care l-a primit în sondajele desfășurate în rândul comunității universitare pentru a determina posibili candidați la rector, provocând din nou indignare în rândul cadrelor universitare și studenților. .

Ersin Berke Gök și Caner Perit Özen au fost arestați pe 8 octombrie pentru s-au opus împotriva oamenilor legii și au încălcat legea privind întâlnirile și demonstrațiile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.