joi, decembrie 1, 2022

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

Patru membri ai Parlamentului European au cerut ca doi studenți de la Universitatea Boğaziçi din Istanbul arestați pentru participarea la proteste să fie eliberați imediat, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV), citat de Turkish Minutes.

Eurodeputații Özlem Alev Demirel, Idoia Villanueva Ruiz, Dietmar Köster și Niklas Nienass au răspuns la apelul făcut de TİHV pentru acțiuni urgente cu privire la situația studenților Ersin Berke Gök și Caner Perit Özen, cerând ca actele de tortură, detenția arbitrară și hărțuirea judiciară împotriva a doi studenți să fie oprite imediat.

Deputații le-au cerut persoanelor și autorităților responsabile să „garanteze, în toate circumstanțele, integritatea fizică și psihică a lui Gök și Özen și a tuturor participanților la protestele pașnice de la Universitatea Boğaziçi”.

Remarcând că Gök și Özen au fost reținuți în mod arbitrar, europarlamentarii au cerut eliberarea lor imediată și necondiționată și renunțarea tuturor acuzațiilor împotriva lor și a altor protestatari ai Universității Boğaziçi.

Deputații au cerut, de asemenea, autorităților turce să oprească toate formele de hărțuire împotriva apărătorilor drepturilor omului din Turcia și să le protejeze drepturile la securitate și libertate, asigurând conformitatea cu prevederile Declarației ONU privind apărătorii drepturilor omului.

Ce s-a întâmplat?

Studenții au susținut că numirea directorului loial lui Erdogan, face parte din efortul președintelui de a centraliza controlul asupra universităților și că subminează libertățile academice și democrația.

De la începutul anului 2021, sute de persoane, care au cerut demisiae lui Melih Bulu și au cerut numirea conducerii din personalul universității după organizarea unor aleger, au fost reținute pentru participarea la protestele conduse de tineri.

La scurt timp după demiterea lui Bulu printr-un decret prezidențial în iulie, comunitatea universitară a cerut  să aibă loc alegeri democratice pentru alegerea unui nou rector, adăugând că nu vor accepta numirea unui rector care să-l înlocuiască pe Bulu, nici din interior, nici din exterior, opunandu-se numirii rectorilor de către Erdogan.

Cu toate acestea, Erdoğan l-a numit, pe 20 august, pe Naci İnci, un adjunct a lui Bulu,  ca noul rector, în ciuda unui rating de dezaprobare de 95% pe care l-a primit în sondajele desfășurate în rândul comunității universitare pentru a determina posibili candidați la rector, provocând din nou indignare în rândul cadrelor universitare și studenților. .

Ersin Berke Gök și Caner Perit Özen au fost arestați pe 8 octombrie pentru s-au opus împotriva oamenilor legii și au încălcat legea privind întâlnirile și demonstrațiile.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Criza economică din Turcia: Anvelope de iarnă au început să fie date în chirie

Serdar Pektaş, care lucrează de 10 ani ca producător de anvelope pentru autovehicule în districtul Kadirli, din Osmaniye, a decis să continue serviciul de închiriere a anvelopelor de iarnă pe care l-a început anul trecut.

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.

Turcia: Numărul turiștilor a ajuns la 45 de milioane în 10 luni. Nemții pe primul loc

În aceeași perioadă a anului 2021, 2,75 milioane de turişti germani au venit în Turcia. În 2020, această cifră a fost de puțin peste 1 milion.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...