sâmbătă, aprilie 20, 2024

100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Mii de persoane au participat duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului la aşa-numita ‘Marea Adunare Centenară’, pentru a marca  100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România manifestaţia încheindu-se cu adoptarea unei proclamaţii prin care se cere din nou unirea Republicii Moldova cu România.

În rezoluţia votată se spune că unirea Basarabiei cu România este „unica soluţie de supravieţuire şi progres”, relatează jurnal.md.

‘Cerem celor două parlamente să primească delegaţii ale Marii Adunări Centenare, iar la şedinţa solemnă din 27 martie 2018, Parlamentul de la Bucureşti să adopte o decizie prin care să se implice reîntregirea naţională prin mijloace paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României, în conformitate cu normele dreptului internaţional şi ale Actului Final de la Helsinki’, se arată textul proclamaţiei.

basescuParticipaţii la adunarea din centrul Chişinăului au purtat pancarte şi drapele şi au scandat ‘unire’. La eveniment au participat şi mai multe persoane din România.
Prezent la Chişinău, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a cerut duminică parlamentelor României şi Republicii Moldova să voteze unirea celor două ţări.

Organizatorii manifestaţiei au spus că în centrul capitalei Republicii Moldova au fost 100.000 de oameni, în timp ce poliţia a estimat numărul participanţilor la 7.000, potrivit Unimedia.info.

În acelaşi timp, preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a catalogat manifestaţia drept un „banal protest minoritar”, potrivit Agora.md.

El a scris pe pagina sa de Facebook că „trebuie să condamnăm propagarea acestei molime politice în Republica Moldova’. Dodon a lăudat forţele de ordine care, în opinia sa, „au demonstrat că pot asigura ordinea publică”, iar guvernării pro-europene conduse de premierul Pavel Filip i-a transmis că e „direct responsabilă de dezbinarea pe care unioniştii o provoacă în societatea moldovenească”

 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.