marți, martie 19, 2024

ARAD: CELEBRÂND MAREA UNIRE

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, dr. Mihai Gribincea, a susţinut vineri, în sala ‘Vasile Goldiş’ a Consiliului Judeţean Arad, o conferinţă publică având ca temă aniversarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, act înfăptuit la 27 martie 1918, organizatori ai evenimentului fiind Consiliul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană ‘A.D. Xenopol’.

În faţa unei numeroase asistenţe, dr. Mihai Gribincea a susţinut o lecţie de istorie, diplomaţie şi românism. El a evocat momentul 27 martie 1918, contextul istoric şi geopolitic, dar şi sacrificiile reale ale basarabenilor din acele vremuri.

foto 2 consiliul arad
Gazdă a evenimentului, Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al CJ Arad, a subliniat faptul că între Arad şi Republica Moldova există o relaţie specială.

„Moldova de astăzi e o societate foarte divizată, unii privesc spre Est, iar alţii spre Vest. Avem minorităţi – circa 20%, avem o republică separatistă, dar şi o regiune autonomă. Există, însă, un puternic filon naţionalist românesc, pentru că vorbim aceeaşi limbă, facem parte din acelaşi popor”, a spus dr. Mihai Gribincea. Ambasadorul moldovean a subliniat că este istoric de profesie şi încearcă să fie onest, în primul rând cu sine, dar în acelaşi timp cu toţi ceilalţi.

La rândul său, istoricul prof. dr. Ionuţ Cojocaru, de la Universitatea Bucureşti, a ţinut să reliefeze actul Unirii Basarabiei cu România, din 27 martie 1918, în contextul geopolitic internaţional, nu doar prin prisma alipirii provinciei Basarabia la patria mamă.

„De-a lungul istoriei, destinul Basarabiei n-a fost unul fericit. Nici acum 100 de ani, decizia de unire cu România n-a fost uşoară. Dar a fost un prim pas în elaborarea actului final al Marii Uniri, parafate la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia”, a subliniat istoricul prof. dr. Ionuţ Cojocaru.

Gazdă a evenimentului, Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al CJ Arad, a subliniat faptul că între Arad şi Republica Moldova există o relaţie specială.

„Chiar dacă ne desparte o mare distanţă, prietenia şi respectul dintre noi fac ca practic această distanţă să nu existe. În anul Centenar al Marii Uniri, evocând acum Unirea Basarabiei cu România, invariabil apare şi ideea de prezent, de Unire între România şi Republica Moldova”, a afirmat Claudia Boghicevici.

În continuare, aceasta a spus că legăturile administrative cu raionul Ungheni, schimburile culturale permanente, o colaborare economică bazată pe contacte la diferite niveluri, demonstrează că unirea cu Moldova nu ţine doar de frontiere, ci de bună înţelegere, de schimb de experienţă, de sprijin reciproc.

„Iar aceasta pentru că avem aceeaşi origine, aceeaşi limbă, aceleaşi repere culturale, o istorie comună. Practic, suntem două ţări, dar o singură naţiune”, a adăugat Claudia Boghicevici.

La eveniment au participat numeroase personalităţi arădene, între care şi Arhiepiscopul Aradului, dr Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, reprezentanţi ai Asociaţiei ‘Pro Basarabia şi Bucovina’ – despărţământul ‘ Vasile Stroescu’, profesori, elevi.

http://www.arq.ro/ambasadorul-republicii-moldova-a-conferentiat-la-consiliul-judetean-arad/21245

 

Imagini șocante! Detaliile despre scandalul dintre suporterii Fenerbahçe-Trabzonspor

O mulțime de suporteri au invadat terenul de pe stadionul Trabzonspor după fluierul final al meciului pe care Fenerbahçe l-a câștigat cu 3-2.

Ca-n filme! Un academician trăiește de o lună în aeroportul din Istanbul

Aceasta a părăsit Iranul și a intrat în Turcia prin poarta de frontieră Gürbulak, după ce a fost emisă o interdicție politică împotriva ei. Kaviani a călătorit la aeroportul din Istanbul pentru a se întoarce înapoi în Toronto, unde s-a stabilit, dar i s-a refuzat o nouă viză pe motiv că perioada ei de ședere în Canada a expirat.

Peste 52.000 de persoane investigate în 4 ani pentru insultarea lui Erdoğan

Doar 1.716 cazuri de insultă au fost depuse în timpul mandatului celor cinci președinți care l-au precedat pe Erdogan

Turcia: Consiliul Europei va observa alegerile din 31 martie

Delegația se va afla în Turcia între 29 martie și 1 aprilie. Misiunea va fi împărțită în 12 echipe în ziua alegerilor, care lucrează în provinciile Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır, Erzurum, Konya, Gaziantep și Kahramanmaraş.