luni, august 1, 2022

Prima navă de cereale părăsește Ucraina, în baza unui acord cu Rusia


Prima navă care a exportat cereale ucrainene de la invazia rusă în urmă cu cinci luni a plecat luni din portul Odesa, relatează Ahval News.

Nava de marfă Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a pornit spre Liban, conform site-ului de urmărire a transporturilor maritime MarineTraffic.com

„Prima navă cu cereale de la invazia Rusiei a părăsit portul. Mulțumită sprijinului tuturor țărilor noastre partenere și al ONU, am reușit să implementăm pe deplin acordul semnat la Istanbul”, a scris ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe contul său de Twitter.

Nava va acosta în Istanbul

Nava numită, Razoni transporta 26.000 de tone de marfă. Site-ul de știri turc, Medyascope a declarat că Razoni va acosta marți la Istanbul. Organizația Națiunilor Unite și Turcia au deschis marțea trecută un centru comun cu Rusia și Ucraina, la Istanbul pentru a coordona livrarea cerealelor către destinații internaționale prin Marea Neagră.

De la invazia rusă care a început în februarie, transporturile de cereale din porturile controlate de Ucraina de la Marea Neagră s-au blocat, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale au fost blocate, amenințând cu o criză alimentară la nivel mondial.

Acordul semnat la Istanbul

Rusia și Ucraina au semnat un acord, pe 22 iulie, pentru a redeschide porturile Ucrainei de la Marea Neagră pentru exporturi de cereale, după două luni de eforturi diplomatice ale Națiunilor Unite și a Turciei.

Acordul, semnat la Istanbul, este conceput pentru a restabili exporturile ucrainene din porturile Odesa, Cernomorsk și Yuzhny, în timp ce ușurează transporturile rusești de cereale și îngrășăminte, în ciuda sancțiunilor dure occidentale.

3 victime ale guvernului turc au fost arestate, după ce au încercat să treacă granița

Yaşar, care a fost arestat împreună cu cuplul Anur, fusese şi el condamnat la închisoare pentru aceeaşi acuzaţie.

Mezzo-soprana româncă a făcut spectacol pe scena din Istanbul 

Ramona Zaharia a făcut declarații înainte de spectacolul ei din cadrul celui de-al 13-lea Festival Internațional de Operă de la Istanbul, în care a interpretat-o pe Carmen.

Prima navă de cereale părăsește Ucraina, în baza unui acord cu Rusia

Nava de marfă Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a pornit spre Liban, conform site-ului de urmărire a transporturilor maritime MarineTraffic.com

Scenă scandaloasă! Fanii Fenerbahce au scandat numele lui Vladimir Putin, la meciul cu Dinamo Kiev

Un val de critici a pornit pe rețelele de socializare, după ce aseară, numele lui Vladimir Putin a fost scandat la meciului...

Hagia Sofia: 6,5 milioane de vizitatori de la convertirea în moschee

În timp ce moscheea a primit peste 6,5 milioane de vizitatori de la reconversie, aproximativ 120.000 de oameni au vizitat moscheea în timpul Bayramurilor de anul acesta.

Liber în Turcia fără pașaport: Bulgarii au năvălit în Edirne să facă cumpărături

După decizia publicată, ieri, în Monitorul Oficial, cetățenii bulgari s-au înghesuit la Edirne cu autobuzele și cu propriile lor vehicule pentru a face cumpărături.

Istanbul. Ultimul muzeu înființat în timpul Imperiului Otoman! „Cea mai bogată colecție de artă islamică din lume” 

Muzeul este situat în Palatul Ibrahim Pașa, din cartierul Sultanahmet, din Istanbul. Înființat în 1914, scopul muzeul a fost de a preveni pierderea și furtul obiectelor de valoare istorică și religioasă din moschei, școli religioase, zawia și sanctuare din tot Imperiul Otoman.

Turcia: Rugăciunea de înmormântare refuzată din cauza numelui de familie pe care îl purta

Imamii din trei moschei nu au condus rugăciunea funerară a lui Mükafat Gülen din cauza instrucțiunii muftiului Edremit, din provincia de la Marea Egee, Balikesir.