joi, februarie 22, 2024

Prima navă de cereale părăsește Ucraina, în baza unui acord cu Rusia


Prima navă care a exportat cereale ucrainene de la invazia rusă în urmă cu cinci luni a plecat luni din portul Odesa, relatează Ahval News.

Nava de marfă Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a pornit spre Liban, conform site-ului de urmărire a transporturilor maritime MarineTraffic.com

„Prima navă cu cereale de la invazia Rusiei a părăsit portul. Mulțumită sprijinului tuturor țărilor noastre partenere și al ONU, am reușit să implementăm pe deplin acordul semnat la Istanbul”, a scris ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe contul său de Twitter.

Nava va acosta în Istanbul

Nava numită, Razoni transporta 26.000 de tone de marfă. Site-ul de știri turc, Medyascope a declarat că Razoni va acosta marți la Istanbul. Organizația Națiunilor Unite și Turcia au deschis marțea trecută un centru comun cu Rusia și Ucraina, la Istanbul pentru a coordona livrarea cerealelor către destinații internaționale prin Marea Neagră.

De la invazia rusă care a început în februarie, transporturile de cereale din porturile controlate de Ucraina de la Marea Neagră s-au blocat, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale au fost blocate, amenințând cu o criză alimentară la nivel mondial.

Acordul semnat la Istanbul

Rusia și Ucraina au semnat un acord, pe 22 iulie, pentru a redeschide porturile Ucrainei de la Marea Neagră pentru exporturi de cereale, după două luni de eforturi diplomatice ale Națiunilor Unite și a Turciei.

Acordul, semnat la Istanbul, este conceput pentru a restabili exporturile ucrainene din porturile Odesa, Cernomorsk și Yuzhny, în timp ce ușurează transporturile rusești de cereale și îngrășăminte, în ciuda sancțiunilor dure occidentale.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.