duminică, iulie 31, 2022

Istanbul. Ultimul muzeu înființat în timpul Imperiului Otoman! „Cea mai bogată colecție de artă islamică din lume” 

Muzeul de Artă Turcă și Islamică din Istanbul oferă vizitatorilor șansa de pătrunde în lumea civilizației islamice, având expuse copiile scrise de mână și ilustrate ale Coranului, covoare țesute manual și multe alte artefacte, conform TRT World.

Muzeul este situat în Palatul Ibrahim Pașa, din cartierul Sultanahmet, din Istanbul. Înființat în 1914, scopul muzeul a fost de a preveni pierderea și furtul obiectelor de valoare istorică și religioasă din moschei, școli religioase, zawia și sanctuare din tot Imperiul Otoman.

Numele muzeului a fost schimbat în Muzeul Artelor Turce și Islamice în 1924 (după apariția Republicii Turcia), apoi a fost mutat în a doua curte a Palatului Ibrahim Pașa în 1983. A fost ultimul muzeu înființat în timpul domniei Imperiului Otoman.

Palatul Ibrahim Pașa a fost construit pe ruinele Hipodromului din Sultanahmet. Se zvonește că hipodromul a fost construit de împăratul Septim Severus. Clădirea ar fi fost finalizată de Constantin I, în anul 330.

Nuntă imperială de 15 zile 

O parte din structura antică a Hipodromului este vizibilă în interiorul muzeului. Hipodromul a fost folosit ca loc de adunare publică în timpul Imperiului Otoman, dând mărturie a festivitățile de nuntă de 15 zile ale lui Ibrahim Pașa și Hatice, în 1524 și ceremoniile de circumcizie ale celor trei fii ai lui Suleiman Magnificul, în 1530.

Băile turcești

Muzeul găzduiește aparatură pentru sesiuni de hamam pentru femei. În timp ce bărbații aveau cafenele, femeile socializau în hamamuri, băi turcești publice care erau deosebit de populare în epoca otomană.

Muzeul prezintă istoria bogată a artefactelor islamice, începând cu cele patru califate. Are uși sculptate și alte sculpturi superbe și reliefuri de animale, relicve de la profetul Mahomed, covoare de lână și mătase țesute manual, datând din secolul al XIII-lea și prima versiune tradusă în turcă a Coranului, cu text turcesc tradus din arabă, scris cu cerneală roșie sub originalul arab negru.

c

Mai mult, există o secțiune dedicată reimaginării vieții din Istanbulul secolului al XIX-lea, precum și expoziții temporare. Actuala expoziție temporară, care se desfășoară până la sfârșitul lunii august, se numește Dar al-Mulk Konya Seljuk Palaces și merită văzută pe lângă colecția permanentă.

Muzeul de Artă Turcă și Islamică este deschis în fiecare zi de la 9:00 la 18:00 în sezonul de vară. În sezonul de iarnă, este închis în zilele de luni și deschis de la 9:00 la 16:00 de marți până duminică.

Este situat în cartierul Sultanahmet din Istanbul, la Binbirdirek Mahallesi, Atmeydani Sokak No: 12. Taxa de intrare este de 100 de lire turcești pentru adulți.

Turcia: Cererea pentru vacanțele cu rulota au crescut cu 400 la sută

Görkem Kılıç, care vinde rulote în orașul Özkonak din districtul Avanos, din Nevşehir, a declarat că vânzările au crescut. 

Istanbul. Ultimul muzeu înființat în timpul Imperiului Otoman! „Cea mai bogată colecție de artă islamică din lume” 

Muzeul este situat în Palatul Ibrahim Pașa, din cartierul Sultanahmet, din Istanbul. Înființat în 1914, scopul muzeul a fost de a preveni pierderea și furtul obiectelor de valoare istorică și religioasă din moschei, școli religioase, zawia și sanctuare din tot Imperiul Otoman.

Scenă scandaloasă! Fanii Fenerbahce au scandat numele lui Vladimir Putin, la meciul cu Dinamo Kiev

Un val de critici a pornit pe rețelele de socializare, după ce aseară, numele lui Vladimir Putin a fost scandat la meciului...

Ankara: Proprietarul unui restaurant somalez se confruntă cu deportarea, după atacuri rasiste

Ömer Faruk Gergerlioğlu, deputat al Partidului Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd, a anunțat pe Twitter că autoritățile turce au decis să-l deporteze pe proprietarul restaurantului, Mohamed Abdullahı.

Turcia va relua exploatarea gazelor din Marea Mediterană la începutul lunii august

Dönmez a adăugat că președintele Recep Tayyip Erdoğan va anunța detalii despre exact locul unde va explora nava pentru căutarea de gaze în cadrul unei ceremonii desfășurate în portul Tașucu, din Mersin.

Liber în Turcia fără pașaport: Bulgarii au năvălit în Edirne să facă cumpărături

După decizia publicată, ieri, în Monitorul Oficial, cetățenii bulgari s-au înghesuit la Edirne cu autobuzele și cu propriile lor vehicule pentru a face cumpărături.

Hagia Sofia: 6,5 milioane de vizitatori de la convertirea în moschee

În timp ce moscheea a primit peste 6,5 milioane de vizitatori de la reconversie, aproximativ 120.000 de oameni au vizitat moscheea în timpul Bayramurilor de anul acesta.

Turcia: Rugăciunea de înmormântare refuzată din cauza numelui de familie pe care îl purta

Imamii din trei moschei nu au condus rugăciunea funerară a lui Mükafat Gülen din cauza instrucțiunii muftiului Edremit, din provincia de la Marea Egee, Balikesir.