joi, decembrie 8, 2022

Istanbul. Ultimul muzeu înființat în timpul Imperiului Otoman! „Cea mai bogată colecție de artă islamică din lume” 

Muzeul de Artă Turcă și Islamică din Istanbul oferă vizitatorilor șansa de pătrunde în lumea civilizației islamice, având expuse copiile scrise de mână și ilustrate ale Coranului, covoare țesute manual și multe alte artefacte, conform TRT World.

Muzeul este situat în Palatul Ibrahim Pașa, din cartierul Sultanahmet, din Istanbul. Înființat în 1914, scopul muzeul a fost de a preveni pierderea și furtul obiectelor de valoare istorică și religioasă din moschei, școli religioase, zawia și sanctuare din tot Imperiul Otoman.

Numele muzeului a fost schimbat în Muzeul Artelor Turce și Islamice în 1924 (după apariția Republicii Turcia), apoi a fost mutat în a doua curte a Palatului Ibrahim Pașa în 1983. A fost ultimul muzeu înființat în timpul domniei Imperiului Otoman.

Palatul Ibrahim Pașa a fost construit pe ruinele Hipodromului din Sultanahmet. Se zvonește că hipodromul a fost construit de împăratul Septim Severus. Clădirea ar fi fost finalizată de Constantin I, în anul 330.

Nuntă imperială de 15 zile 

O parte din structura antică a Hipodromului este vizibilă în interiorul muzeului. Hipodromul a fost folosit ca loc de adunare publică în timpul Imperiului Otoman, dând mărturie a festivitățile de nuntă de 15 zile ale lui Ibrahim Pașa și Hatice, în 1524 și ceremoniile de circumcizie ale celor trei fii ai lui Suleiman Magnificul, în 1530.

Băile turcești

Muzeul găzduiește aparatură pentru sesiuni de hamam pentru femei. În timp ce bărbații aveau cafenele, femeile socializau în hamamuri, băi turcești publice care erau deosebit de populare în epoca otomană.

Muzeul prezintă istoria bogată a artefactelor islamice, începând cu cele patru califate. Are uși sculptate și alte sculpturi superbe și reliefuri de animale, relicve de la profetul Mahomed, covoare de lână și mătase țesute manual, datând din secolul al XIII-lea și prima versiune tradusă în turcă a Coranului, cu text turcesc tradus din arabă, scris cu cerneală roșie sub originalul arab negru.

c

Mai mult, există o secțiune dedicată reimaginării vieții din Istanbulul secolului al XIX-lea, precum și expoziții temporare. Actuala expoziție temporară, care se desfășoară până la sfârșitul lunii august, se numește Dar al-Mulk Konya Seljuk Palaces și merită văzută pe lângă colecția permanentă.

Muzeul de Artă Turcă și Islamică este deschis în fiecare zi de la 9:00 la 18:00 în sezonul de vară. În sezonul de iarnă, este închis în zilele de luni și deschis de la 9:00 la 16:00 de marți până duminică.

Este situat în cartierul Sultanahmet din Istanbul, la Binbirdirek Mahallesi, Atmeydani Sokak No: 12. Taxa de intrare este de 100 de lire turcești pentru adulți.

Imagini șocante! Bătaie în parlamentul din Turcia. Un deputat se află la terapie intensivă

În timpul discuțiilor pentru bugetele 2023 ale Parlamentului, a izbucnit o ceartă între deputatul Partidului IYI, Ümit Yılmaz și vicepreședintele Grupului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Bülent Turan.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Carol Roman, decanul de vârstă al presei, a murit la vârsta de 90 de ani, după 73 de ani de activitate în presă

Roman a primit premiul jurnalistului anului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Asociației Jurnaliștilor Profesionisti (UZP), a publicat în revista Balcanii și Europa.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.