duminică, iunie 23, 2024

Istanbul. Ultimul muzeu înființat în timpul Imperiului Otoman! „Cea mai bogată colecție de artă islamică din lume” 

Muzeul de Artă Turcă și Islamică din Istanbul oferă vizitatorilor șansa de pătrunde în lumea civilizației islamice, având expuse copiile scrise de mână și ilustrate ale Coranului, covoare țesute manual și multe alte artefacte, conform TRT World.

Muzeul este situat în Palatul Ibrahim Pașa, din cartierul Sultanahmet, din Istanbul. Înființat în 1914, scopul muzeul a fost de a preveni pierderea și furtul obiectelor de valoare istorică și religioasă din moschei, școli religioase, zawia și sanctuare din tot Imperiul Otoman.

Numele muzeului a fost schimbat în Muzeul Artelor Turce și Islamice în 1924 (după apariția Republicii Turcia), apoi a fost mutat în a doua curte a Palatului Ibrahim Pașa în 1983. A fost ultimul muzeu înființat în timpul domniei Imperiului Otoman.

Palatul Ibrahim Pașa a fost construit pe ruinele Hipodromului din Sultanahmet. Se zvonește că hipodromul a fost construit de împăratul Septim Severus. Clădirea ar fi fost finalizată de Constantin I, în anul 330.

Nuntă imperială de 15 zile 

O parte din structura antică a Hipodromului este vizibilă în interiorul muzeului. Hipodromul a fost folosit ca loc de adunare publică în timpul Imperiului Otoman, dând mărturie a festivitățile de nuntă de 15 zile ale lui Ibrahim Pașa și Hatice, în 1524 și ceremoniile de circumcizie ale celor trei fii ai lui Suleiman Magnificul, în 1530.

Băile turcești

Muzeul găzduiește aparatură pentru sesiuni de hamam pentru femei. În timp ce bărbații aveau cafenele, femeile socializau în hamamuri, băi turcești publice care erau deosebit de populare în epoca otomană.

Muzeul prezintă istoria bogată a artefactelor islamice, începând cu cele patru califate. Are uși sculptate și alte sculpturi superbe și reliefuri de animale, relicve de la profetul Mahomed, covoare de lână și mătase țesute manual, datând din secolul al XIII-lea și prima versiune tradusă în turcă a Coranului, cu text turcesc tradus din arabă, scris cu cerneală roșie sub originalul arab negru.

c

Mai mult, există o secțiune dedicată reimaginării vieții din Istanbulul secolului al XIX-lea, precum și expoziții temporare. Actuala expoziție temporară, care se desfășoară până la sfârșitul lunii august, se numește Dar al-Mulk Konya Seljuk Palaces și merită văzută pe lângă colecția permanentă.

Muzeul de Artă Turcă și Islamică este deschis în fiecare zi de la 9:00 la 18:00 în sezonul de vară. În sezonul de iarnă, este închis în zilele de luni și deschis de la 9:00 la 16:00 de marți până duminică.

Este situat în cartierul Sultanahmet din Istanbul, la Binbirdirek Mahallesi, Atmeydani Sokak No: 12. Taxa de intrare este de 100 de lire turcești pentru adulți.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.