joi, aprilie 18, 2024

ZIUA LIMBII ROMÂNE OMAGIATĂ PESTE TOT

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se alătură, ca în fiecare an, instituţiilor statului care marchează, la 31 august, Ziua Limbii Române.

„Sărbătoarea dedicată acestui element fundamental al profilului identitar al poporului român capătă valenţe simbolice deosebite în anul Centenarului Marii Uniri, îndemnând, totodată, la diversificarea modalităţilor privind cultivarea şi îmbogăţirea moştenirii noastre lingvistice în rândurile tinerelor generaţii şi ale iubitorilor limbii române din întreaga lume”.

Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe „acordă o atenţie sporită consolidării reţelei lectoratelor de limbă, cultură şi civilizaţie românească din străinătate, iniţiind sau sprijinind demersurile pentru dezvoltarea acesteia”.

De asemenea, punctează ministerul român, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României facilitează extinderea proiectului Ministerului Educaţiei Naţionale privind predarea cursului de limbă, cultură şi civilizaţie românească în unităţi de învăţământ din state membre ale Uniunii Europene (LCCR).

Pe linia susţinerii şi încurajării studiului limbii române se înscrie şi programul de burse acordate de către statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, prin care beneficiarii acestora urmează studiile în limba română.

Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României organizează, în aceste zile, manifestări variate pentru aniversarea Zilei Limbii Române, devenită o tradiţie a activităţii de diplomaţie publică şi culturală, aminteşte MAE.

Ziua de 31 august a fost proclamată Ziua Limbii Române prin Legea 53 din 19 martie 2013. Conform legii, această zi este marcată de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.