joi, martie 28, 2024

AGENȚIA DE EVALUARE FITCH RETROGRADEAZĂ DRAMATIC BĂNCILE TURCEȘTI

Agenţiile internaţionale de rating au făcut eforturi intense pentru a crea o imagine negativă băncilor turceşti, a declarat vineri ministrul turc al Finanţelor, Berat Albayrak, adăugând că Guvernul de la Ankara îşi va susţine instituţiile financiare, transmite Reuters.

De asemenea, Albayrak a anunţat că Turcia va continua să ia măsuri pentru a-şi susţine şi a-şi proteja moneda.

„Agenţiile de rating au luat la ţintă băncile noastre, însă noi ne vom sprijini băncile indiferent de ce fac agenţiile de rating”, a spus Berat Albayrak la un forum dedicat IMM-urilor.

Aceste declaraţii vin după ce agenţia de evaluare Fitch, care în ultima lună a retrogradat calificativele pentru 24 de bănci turceşti, a avertizat că deprecierea lirei a crescut riscurile şi ar putea duce la noi retrogradări de rating. De asemenea, săptămâna aceasta, o altă mare agenţie de rating, Moody’s a coborât calificativele pentru 20 de instituţii financiare din Turcia, citând riscul crescut de deteriorare a finanţării.

Berat Albayrak este nu doar ministru ci şi ginerele lui Erdogan,
Berat Albayrak este nu doar ministru ci şi ginerele lui Erdogan,

Lira turcească a pierdut aproximativ 40% din valoare în raport cu dolarul de la începutul acestui an, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.

Berat Albayrak, care este şi ginerele lui Erdogan, a spus că Guvernul va continua să ia măsuri pentru a proteja valoare lirei „împotriva tuturor atacurilor care au început în luna iulie şi au atins vârful în august”. „Ştim ce măsuri trebuie adoptate. Nimeni nu are îndoieli cu privire la instaurarea unei economii turceşti solide în perioada următoare”, a spus Albayrak.

Analiştii atrag de mai multe luni atenţia asupra riscurilor la adresa economiei turceşti, confruntată cu o inflaţie de două cifre şi un deficit mare de cont curent în pofida unei creşteri economice solide. În luna iunie, rata anuală a inflaţiei în Turcia a atins 15,39%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2003

 

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.