joi, martie 28, 2024

Ziaristul Can Dundar: “Nu mă pot preda în fața sistemului judiciar actual”

Redactorul șef al publicației Cumhuriyet, Can Dundar a demisionat. În ultimul articol acesta a scris „Am luat decizia de a nu mă preda în fața sistemului judiciar actual.”, până când nu se va ridica starea de urgență.

În urmă cu un an și jumătate, pe data de 9 februarie 2015, ziaristul Can Dundar a demisionat din funcția de redactor șef al cotidianului opozant Cumhuriyet. La o zi după tentativa de lovitură de stat eșuată, jurnalistul a precizat că doi dintre judecătorii care au hotărât eliberarea acestuia din arest au fost reținuți. Dundar menționa „Să ai încredere în justiție acum ar fi ca și cum ți-ai tăia capul la ghilotină. De acum încolo în fața noastră va fi guvernul și nu instanța de judecată. Din acest motiv, până când nu se ridică Starea de Urgență, am luat decizia de a nu mă preda în fața justiției.”

Redactorul șef al ziarului Cumhuriyet, Can Dundar s-a mutat în urmă cu 3 luni în Germania după ce a fost condamnat cu 5 ani şi zece luni pentru dezvăluire de secrete de stat.

Acesta a publicat în anul 2014 un articol şi o înregistrare video care acuzau serviciile secrete că au livrat arme rebelilor islamiști din Siria.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne