vineri, aprilie 26, 2024

Zalău: urmele istoriei.Complexul Arheologic ”Porolissum”

Potrivit directorului Muzeului Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău, Corina Bejinariu, începând cu acest an, grație implementării unui proiect cu finanțare europeană, principalele obiective din cadrul Complexului Arheologic ”Porolissum”, Poarta Praetoria, amfiteatrul roman, clădirea comandamentului, vama romană și aleile de acces beneficiază de iluminat ambiental, ceea ce permite vizitarea sitului arheologic și pe timp de noapte.

Complexul Arheologic ”Porolissum”, unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din România, va putea fi vizitat pe timp de noapte, cu ghidaj de specialitate, în seara zilei de 20 septembrie, cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului

„O astfel de oportunitate, cel puțin într-un complex arheologic, este foarte rar întâlnită la nivel național. Probabil, la ora actuală, niciun castru roman din România nu oferă această posibilitate”.

Directorul muzeului din Zalău crede că o astfel de vizită va oferi o experiență inedită chiar și pentru care au vizitat deja complexul arheologic pe timp de zi.

Amfiteatrul roman

„Categoric, impresia vizitării va fi pe măsură, pentru că Porolissum-ul poate fi văzut altfel ziua și cu totul altfel noaptea. Noaptea nu vorbim doar de o vizitare de cunoaștere, noaptea vorbim de emoție și de altă imagine a ruinelor, încărcată de o magie pe care iluminatul ambiental o oferă complexului”, afirmă sursa citată.

porolissum 2

În același context al Zilelor Patrimoniului, muzeul va oferi celor care nu pot ajunge la Porolissum, în curtea instituției, o proiecție ce prezintă monumentele din Sălajului amenințate cu dispariția, într-o încercare de sensibilizare a opiniei publice privind importanța conservării patrimoniului.

„Anul acesta, de Zilele Patrimoniului, am încercat să venim în întâmpinarea celor interesați cu un nou produs cultural, și anume cu o vizită nocturnă ghidată la Complexul Arheologic de la Porolissum, întrucât este puțin cunoscut faptul că acest obiectiv este vizitabil și noaptea,

 

„În paralel, pentru cei care nu pot să ajungă la Porolissum, în curtea muzeului vom realiza o proiecție pe clădirea Colegiului Național Silvania, o proiecție a monumentelor pierdute ale Sălajului, le-am spus noi. E o prezentare centrată pe ideea că nu este suficient să ne asumăm patrimoniul cultural la nivel declarativ, ci trebuie să și facem ceva pentru patrimoniu și primul lucru este să păstrăm și să transmitem mai departe aceste valori. În ideea aceasta vom prezenta câteva din obiectivele care au căzut oarecum în uitare de-a lungul timpului sau chiar sunt pierdute iremediabil. Încercăm să sensibilizăm opinia publică privind importanța conservării patrimoniului”, a adăugat Corina Bejinariu.

Poarta Praetoria

Rezervația arheologică Porolissum este unul dintre cele mai mari și bine păstrate situri arheologice din România. Acest centru militar de graniță a fost stabilit în anul 106, de împăratul roman Traian,

pentru a apăra trecerea principală dinspre Munții Carpați (Meseș) spre Dacia Porolissensis. După câteva zeci de ani, Porolissum a evoluat într-un important centru comercial, care facilita schimburile dintre romani și barbari, continuând să prospere vreme de aproape un mileniu după retragerea romană din Dacia, din anul 271(Agerpres ;(MJIA) Zalău)

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.