joi, aprilie 25, 2024

Disensiuni la vîrful blocului comunitar

Ungaria ar trebui exclusă din Uniunea Europeană, a afirmat, într-un interviu apărut marți, ministrul de externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, care atacă astfel politicile Budapestei privind migrația, cu câteva săptămâni înainte ca cetățenii ungari să se exprime printr-un controversat referendum asupra oportunității introducerii cotelor de refugiați, relatează DPA.

„Cei care — precum Ungaria — construiesc garduri împotriva refugiaților care fug de război sau cei care încalcă libertatea presei sau independența sistemului judiciar ar trebui să fie excluși din UE temporar sau, dacă este nevoie, permanent”, a declarat Asselborn pentru cotidianul german Die Welt. El a susținut că aceasta este singura cale de a menține coeziunea și valorile blocului comunitar.

 „Gardul pe care Ungaria îl construiește pentru a-i ține departe pe refugiați devine tot mai lung, mai înalt și mai periculos. Ungaria nu este departe de a emite un ordin de tragere împotriva refugiaților”, a spus Asselborn.

Ungaria nu ar fi avut nicio șansă de a intra în UE dacă ar fi aplicat pentru aderare astăzi, a mai declarat politicianul luxemburghez. Ungaria a devenit membră a blocului comunitar în 2004. Premierul ungar conservator Viktor Orban a intrat în mod repetat în conflict cu UE în ultimii ani pe teme precum migrația, posibilitatea introducerii pedepsei capitale sau diverse reforme guvernamentale. Țara sa va organiza la 2 octombrie un referendum în cadrul căruia populația va fi întrebată dacă este de acord cu decizia UE ca solicitanții de azil să fie redistribuiți între statele blocului comunitar. Orban s-a opus fățiș politicii de deschidere față de imigranți.

Afirmațiile lui Asselborn vin cu câteva zile înainte ca Orban să se întâlnească cu ceilalți lideri europeni la un summit la Bratislava menit a trasa direcția UE după decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar.Agerpres, DPA.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.