joi, noiembrie 21, 2024

Vor opri SUA finanţarea Pakistanului?

Președintele Donald Trump a acuzat Pakistanul că minte și înșeală Statele Unite, în timp ce primește miliarde de dolari ca ajutor extern de la americani.

Foto 2 -trump-tweet
În primul său mesaj pe Twitter din acest an, Donald Trump a acuzat Pakistanul că găzduiește teroriști.

În primul său mesaj pe Twitter din acest an, Donald Trump a acuzat Pakistanul că găzduiește teroriști.

Autoritățile pakistaneze au reacționat cu furie la acest mesaj, spunând că toți banii au fost contabilizți, iar Trump este, da fapt, supărat din cauza „înfrângerii suferite de SUA în Afganistan”.

SUA analizează posibilitatea de a opri ajutorul financiar pentru Pakistan, în valoare de peste 250 de milioane de dolari (acesta fiind deja  întârziat, din luna august 2017).

Măsura este luată în considerare din pricina eșecului luptei împotriva reţelelor teroriste ( NYTimes)

Fonduri SUA de milioane de dolari au fost suspendate, pentru că autoritățile de la Islamabad nu iau măsuri suficiente contra rețelei Haqqani, aliată a talibanilor.

Ministrul pakistanez al Afacerilor Externe, Khawaja Asif, a declarat pentru  un post tv din Pakistan: Noi am anunțat deja Statele Unite că nu vom face mai mult, așa că declarația lui Trump legată  de a „face mai mult” nu are nicio importanță”. Acesta a mai declarat că  Pakistanul este gata să publice toate detaliile legate de folosirea banilor primiți din partea SUA.

Ambasadorul american în Pakistan, David Hale, a fost convocat la Ministerul de Externe, pentru a i se înmâna un protest legat de mesajul pe Twitter al Preşedintelui Trump.

Acesta  a mai criticat și altă dată Pakistanul, acuzându-l că oferă „un paradis sigur” teroriștilor.

Într-un discurs de acum câteva luni , liderul american a spus: „Am plătit Pakistanului miliarde și miliarde de dolari, în timp ce ei adăpostesc chiar teroriștii împotriva cărora noi luptăm”. „Este timpul ca Pakistanul să demonstreze angajamentul său față de civilizație, ordine și pace”.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a pus și el presiune asupra Pakistanului, din cauza că ar susţine talibanii  din Afganistan.

Fostul președinte afgan Hamid Karzai a scris că tweetul „despre poziția duplicitară a Pakistanului din ultimii 15 ani demonstrează că războiul antiterorist nu trebuie purtat prin bombardarea satelor afgane și a locuințelor, ci împotriva sanctuarelor din afara Afganistanului”.

SUA sunt un aliat cheie al Pakistanului, care se bucură de un statut special ca partener al NATO.

Tillerson a arătat că finanțarea „ar putea fi rediscutată, dacă pakistanezii nu doresc să-și schimbe atitudinea sau abordarea față de modul în care tratează numeroasele organizații teroriste din Pakistan”.

NYTimes a scris că oficialilor americani li s-a interzis accesul la un membru al organizației, care ar fi putut să dea informații despre un ostatic american.Ambasadorul afgan în SUA, Hamdullah Mohib, și fostul președinte afgan Hamid Karzai, au salutat mesajul lui Trump de pe Twitter.

 

 

 

 

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.