joi, aprilie 7, 2022

Vladislav Gribincea, despre cazul celor şapte cetăţeni turci expulzaţi din Moldova: COMPORTAMENTUL SIS A FOST İLLEGAL

Dacă nu există o decizie a Biroului de Migraţie şi Azil de a declara o persoană indezirabilă, toată procedura este ilegală, conform legislaţiei moldoveneşti. Şi atunci, concluzia este că SIS a acţionat ilegal. Este comentariul preşedintelui Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, cu referire la cazul celor şapte cetăţeni turci, expulzaţi săptămâna trecută din Republica Moldova, printre care şi şase angajaţi ai Liceului „Orizont”.

„Care sunt consecinţele acestei ilegalităţi pentru persoanele vizate? Şi aici ele pot obţine compensaţii şi constatarea ilegalităţii la CEDO sau în Republica Moldova. Aceasta e o chestiune minoră. Prejudiciile de imagine pentru Republica Moldova sunt foarte, foarte – aş spune aşa – dăunătoare pentru Republica Moldova, însemnând că statul Republica Moldova îşi poate permite să reţină ziua în amiaza mare pe orişicine, contrar legii şi să facă cu el ce doreşte. Asta nu-i deloc compatibil cu principiile unui stat de drept pe care Republica Moldova pretinde că le respectă”, a declarat preşedintele CRJM într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Vladislav Gribincea a comentat şi afirmaţiile SIS precum că a coordonat această operaţiune  cu servicii secrete străine. „Păi, dacă-i vorba de indezirabili, ce au serviciile secrete străine în această procedură? A doua chestie este că nu doar SIS a fost implicat în acest lucru, ci şi Ministerul Afacerilor Interne, fiindcă angajaţii SIS erau escortaţi de poliţie. Mai mult decât atât, persoanele au fost scoase de pe teritoriul Republicii Moldova. Eu am dubii că ei aveau paşapoartele la ei pentru ca să iasă din ţară”, a spus Gribincea.

teacherPotrivit juristului, de la momentul reţinerii până la momentul extrădării de facto autorităţilor turce a durat cel mult trei ore şi prin coincidenţă pe teritoriul Republicii Moldova se afla un avion charter care i-a dus în Turcia. Potrivit preşedintelui CRJM, e puţin probabil ca un avion charter să stea permanent pe teritoriul Republicii Moldova, ele de obicei vin din altă parte. Adică acest lucru confirmă plenar că lucrurile au fost planificate din timp şi împreună cu autorităţile turce. Şi în asemenea circumstanţe lucrurile sunt destul de odioase, însemnând că statul Republica Moldova poate neglija orice prevedere legală în interes ascuns sau politic, ceea ce este totalmente inacceptabil.

Vladislav Gribincea a mai spus că, dacă ar fi fost prim-ministru sau preşedinte al Parlamentului, ar fi solicitat demisia ministrului de interne sau a directorului SIS. Expertul a mai spus că nu crede că în Republica Moldova astfel de situaţii se întâmplă fără coordonări cu conducerea de vârf a ţării. „Eu cred că cei din conducerea Partidului Democrat cunoşteau bine ce se întâmplă”, a afirmat juristul.

Întrebat ce parcurs al cazului poate fi anticipat, preşedintele Centrului de Resurse Juridice a declarat că persoanele deja sunt în Turcia şi nu crede că autorităţile turce îi vor întoarce pe aceşti oameni în Republica Moldova.

SURSA:

https://adevarul.ro/moldova/politica/vladislav-gribincea-despre-cazul-celor-sapte-cetateni-turci-expulzati-moldova-comportamentul-sis-fost-ilegal-1_5b965855df52022f754c285b/index.html

https://www.europalibera.org/a/v-gribincea-toat%C4%83-procedura-e-ilegal%C4%83-conform-legisla%C8%9Biei-moldovene%C8%99ti-/29481516.html

 

 

 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert