vineri, iunie 21, 2024

Vladislav Gribincea, despre cazul celor şapte cetăţeni turci expulzaţi din Moldova: COMPORTAMENTUL SIS A FOST İLLEGAL

Dacă nu există o decizie a Biroului de Migraţie şi Azil de a declara o persoană indezirabilă, toată procedura este ilegală, conform legislaţiei moldoveneşti. Şi atunci, concluzia este că SIS a acţionat ilegal. Este comentariul preşedintelui Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, cu referire la cazul celor şapte cetăţeni turci, expulzaţi săptămâna trecută din Republica Moldova, printre care şi şase angajaţi ai Liceului „Orizont”.

„Care sunt consecinţele acestei ilegalităţi pentru persoanele vizate? Şi aici ele pot obţine compensaţii şi constatarea ilegalităţii la CEDO sau în Republica Moldova. Aceasta e o chestiune minoră. Prejudiciile de imagine pentru Republica Moldova sunt foarte, foarte – aş spune aşa – dăunătoare pentru Republica Moldova, însemnând că statul Republica Moldova îşi poate permite să reţină ziua în amiaza mare pe orişicine, contrar legii şi să facă cu el ce doreşte. Asta nu-i deloc compatibil cu principiile unui stat de drept pe care Republica Moldova pretinde că le respectă”, a declarat preşedintele CRJM într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Vladislav Gribincea a comentat şi afirmaţiile SIS precum că a coordonat această operaţiune  cu servicii secrete străine. „Păi, dacă-i vorba de indezirabili, ce au serviciile secrete străine în această procedură? A doua chestie este că nu doar SIS a fost implicat în acest lucru, ci şi Ministerul Afacerilor Interne, fiindcă angajaţii SIS erau escortaţi de poliţie. Mai mult decât atât, persoanele au fost scoase de pe teritoriul Republicii Moldova. Eu am dubii că ei aveau paşapoartele la ei pentru ca să iasă din ţară”, a spus Gribincea.

teacherPotrivit juristului, de la momentul reţinerii până la momentul extrădării de facto autorităţilor turce a durat cel mult trei ore şi prin coincidenţă pe teritoriul Republicii Moldova se afla un avion charter care i-a dus în Turcia. Potrivit preşedintelui CRJM, e puţin probabil ca un avion charter să stea permanent pe teritoriul Republicii Moldova, ele de obicei vin din altă parte. Adică acest lucru confirmă plenar că lucrurile au fost planificate din timp şi împreună cu autorităţile turce. Şi în asemenea circumstanţe lucrurile sunt destul de odioase, însemnând că statul Republica Moldova poate neglija orice prevedere legală în interes ascuns sau politic, ceea ce este totalmente inacceptabil.

Vladislav Gribincea a mai spus că, dacă ar fi fost prim-ministru sau preşedinte al Parlamentului, ar fi solicitat demisia ministrului de interne sau a directorului SIS. Expertul a mai spus că nu crede că în Republica Moldova astfel de situaţii se întâmplă fără coordonări cu conducerea de vârf a ţării. „Eu cred că cei din conducerea Partidului Democrat cunoşteau bine ce se întâmplă”, a afirmat juristul.

Întrebat ce parcurs al cazului poate fi anticipat, preşedintele Centrului de Resurse Juridice a declarat că persoanele deja sunt în Turcia şi nu crede că autorităţile turce îi vor întoarce pe aceşti oameni în Republica Moldova.

SURSA:

https://adevarul.ro/moldova/politica/vladislav-gribincea-despre-cazul-celor-sapte-cetateni-turci-expulzati-moldova-comportamentul-sis-fost-ilegal-1_5b965855df52022f754c285b/index.html

https://www.europalibera.org/a/v-gribincea-toat%C4%83-procedura-e-ilegal%C4%83-conform-legisla%C8%9Biei-moldovene%C8%99ti-/29481516.html

 

 

 

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).