16.4 C
București
vineri, septembrie 25, 2020

Vladislav Gribincea, despre cazul celor şapte cetăţeni turci expulzaţi din Moldova: COMPORTAMENTUL SIS A FOST İLLEGAL

Dacă nu există o decizie a Biroului de Migraţie şi Azil de a declara o persoană indezirabilă, toată procedura este ilegală, conform legislaţiei moldoveneşti. Şi atunci, concluzia este că SIS a acţionat ilegal. Este comentariul preşedintelui Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, cu referire la cazul celor şapte cetăţeni turci, expulzaţi săptămâna trecută din Republica Moldova, printre care şi şase angajaţi ai Liceului „Orizont”.

„Care sunt consecinţele acestei ilegalităţi pentru persoanele vizate? Şi aici ele pot obţine compensaţii şi constatarea ilegalităţii la CEDO sau în Republica Moldova. Aceasta e o chestiune minoră. Prejudiciile de imagine pentru Republica Moldova sunt foarte, foarte – aş spune aşa – dăunătoare pentru Republica Moldova, însemnând că statul Republica Moldova îşi poate permite să reţină ziua în amiaza mare pe orişicine, contrar legii şi să facă cu el ce doreşte. Asta nu-i deloc compatibil cu principiile unui stat de drept pe care Republica Moldova pretinde că le respectă”, a declarat preşedintele CRJM într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Vladislav Gribincea a comentat şi afirmaţiile SIS precum că a coordonat această operaţiune  cu servicii secrete străine. „Păi, dacă-i vorba de indezirabili, ce au serviciile secrete străine în această procedură? A doua chestie este că nu doar SIS a fost implicat în acest lucru, ci şi Ministerul Afacerilor Interne, fiindcă angajaţii SIS erau escortaţi de poliţie. Mai mult decât atât, persoanele au fost scoase de pe teritoriul Republicii Moldova. Eu am dubii că ei aveau paşapoartele la ei pentru ca să iasă din ţară”, a spus Gribincea.

teacherPotrivit juristului, de la momentul reţinerii până la momentul extrădării de facto autorităţilor turce a durat cel mult trei ore şi prin coincidenţă pe teritoriul Republicii Moldova se afla un avion charter care i-a dus în Turcia. Potrivit preşedintelui CRJM, e puţin probabil ca un avion charter să stea permanent pe teritoriul Republicii Moldova, ele de obicei vin din altă parte. Adică acest lucru confirmă plenar că lucrurile au fost planificate din timp şi împreună cu autorităţile turce. Şi în asemenea circumstanţe lucrurile sunt destul de odioase, însemnând că statul Republica Moldova poate neglija orice prevedere legală în interes ascuns sau politic, ceea ce este totalmente inacceptabil.

Vladislav Gribincea a mai spus că, dacă ar fi fost prim-ministru sau preşedinte al Parlamentului, ar fi solicitat demisia ministrului de interne sau a directorului SIS. Expertul a mai spus că nu crede că în Republica Moldova astfel de situaţii se întâmplă fără coordonări cu conducerea de vârf a ţării. „Eu cred că cei din conducerea Partidului Democrat cunoşteau bine ce se întâmplă”, a afirmat juristul.

Întrebat ce parcurs al cazului poate fi anticipat, preşedintele Centrului de Resurse Juridice a declarat că persoanele deja sunt în Turcia şi nu crede că autorităţile turce îi vor întoarce pe aceşti oameni în Republica Moldova.

SURSA:

https://adevarul.ro/moldova/politica/vladislav-gribincea-despre-cazul-celor-sapte-cetateni-turci-expulzati-moldova-comportamentul-sis-fost-ilegal-1_5b965855df52022f754c285b/index.html

https://www.europalibera.org/a/v-gribincea-toat%C4%83-procedura-e-ilegal%C4%83-conform-legisla%C8%9Biei-moldovene%C8%99ti-/29481516.html

 

 

 

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Un copil a murit de cancer fără să-și ia rămas bun de la tatăl său, închis sub acuzații false de terorism

Un copil în vârstă de șapte ani a murit sâmbătă, după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier, înainte să-și poată lua rămas bun de la tată, un profesor închis pentru acuzații de terorism false.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Armenii, sirienii și grecii în lista grupurilor vizate de discursuri de ură în presa din Turcia

Armenii, refugiații sirieni și grecii se află în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură de către mass-media turcă în 2019, conform „Raportului Hate Speech and Discriminatory Discourse in Media 2019”, publicat de Hrant Dink Foundation, citat de Stockholm Center for Freedome.