luni, februarie 22, 2021

Vladislav Gribincea, despre cazul celor şapte cetăţeni turci expulzaţi din Moldova: COMPORTAMENTUL SIS A FOST İLLEGAL

Dacă nu există o decizie a Biroului de Migraţie şi Azil de a declara o persoană indezirabilă, toată procedura este ilegală, conform legislaţiei moldoveneşti. Şi atunci, concluzia este că SIS a acţionat ilegal. Este comentariul preşedintelui Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, cu referire la cazul celor şapte cetăţeni turci, expulzaţi săptămâna trecută din Republica Moldova, printre care şi şase angajaţi ai Liceului „Orizont”.

„Care sunt consecinţele acestei ilegalităţi pentru persoanele vizate? Şi aici ele pot obţine compensaţii şi constatarea ilegalităţii la CEDO sau în Republica Moldova. Aceasta e o chestiune minoră. Prejudiciile de imagine pentru Republica Moldova sunt foarte, foarte – aş spune aşa – dăunătoare pentru Republica Moldova, însemnând că statul Republica Moldova îşi poate permite să reţină ziua în amiaza mare pe orişicine, contrar legii şi să facă cu el ce doreşte. Asta nu-i deloc compatibil cu principiile unui stat de drept pe care Republica Moldova pretinde că le respectă”, a declarat preşedintele CRJM într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Vladislav Gribincea a comentat şi afirmaţiile SIS precum că a coordonat această operaţiune  cu servicii secrete străine. „Păi, dacă-i vorba de indezirabili, ce au serviciile secrete străine în această procedură? A doua chestie este că nu doar SIS a fost implicat în acest lucru, ci şi Ministerul Afacerilor Interne, fiindcă angajaţii SIS erau escortaţi de poliţie. Mai mult decât atât, persoanele au fost scoase de pe teritoriul Republicii Moldova. Eu am dubii că ei aveau paşapoartele la ei pentru ca să iasă din ţară”, a spus Gribincea.

teacherPotrivit juristului, de la momentul reţinerii până la momentul extrădării de facto autorităţilor turce a durat cel mult trei ore şi prin coincidenţă pe teritoriul Republicii Moldova se afla un avion charter care i-a dus în Turcia. Potrivit preşedintelui CRJM, e puţin probabil ca un avion charter să stea permanent pe teritoriul Republicii Moldova, ele de obicei vin din altă parte. Adică acest lucru confirmă plenar că lucrurile au fost planificate din timp şi împreună cu autorităţile turce. Şi în asemenea circumstanţe lucrurile sunt destul de odioase, însemnând că statul Republica Moldova poate neglija orice prevedere legală în interes ascuns sau politic, ceea ce este totalmente inacceptabil.

Vladislav Gribincea a mai spus că, dacă ar fi fost prim-ministru sau preşedinte al Parlamentului, ar fi solicitat demisia ministrului de interne sau a directorului SIS. Expertul a mai spus că nu crede că în Republica Moldova astfel de situaţii se întâmplă fără coordonări cu conducerea de vârf a ţării. „Eu cred că cei din conducerea Partidului Democrat cunoşteau bine ce se întâmplă”, a afirmat juristul.

Întrebat ce parcurs al cazului poate fi anticipat, preşedintele Centrului de Resurse Juridice a declarat că persoanele deja sunt în Turcia şi nu crede că autorităţile turce îi vor întoarce pe aceşti oameni în Republica Moldova.

SURSA:

https://adevarul.ro/moldova/politica/vladislav-gribincea-despre-cazul-celor-sapte-cetateni-turci-expulzati-moldova-comportamentul-sis-fost-ilegal-1_5b965855df52022f754c285b/index.html

https://www.europalibera.org/a/v-gribincea-toat%C4%83-procedura-e-ilegal%C4%83-conform-legisla%C8%9Biei-moldovene%C8%99ti-/29481516.html

 

 

 

Ankara: Universitatea a anulat “ Ziua Mondială a Limbii Grecești “

O Universitate din Ankara a anulat planurile de a sărbători “Ziua Mondială a Limbii Grecești “ de pe 9 februarie, după vizita ziarelor pro-guvernamentale și presiunile făcute pe rețelele de socializare, informează Stockholm Center for Freedome.

Un turc și-a împins soția însărcinată de pe o stâncă pentru a primi asigurarea ei de viață

Un bărbat din provincia vestică, Izmir, și-a împins soția însărcinată în șapte luni de o pe stâncă pentru a primi asigurarea ei de viață, conform Gazete Duvar.

“În epicentrul COVID-19″: O turcoaică a câștigat premiul internațional de fotografie 2020

O turcoaică este câștigătoare a concursului „Descoperirea anului 2020”, cu lucrarea sa intitulată „În epicentrul COVID-19.”, conform presei turcești.

Human Rights Watch cere investigație asupra disparițiilor forțate și tortura din Turcia

Într-un articol, Hugh Williamson, directorul Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch cere investigarea cazului Gökhan Türkmen, omul care a fost răpit timp de nouă luni și torturat de agenții turci.

Turcia va relaxa treptat măsurile COVID-19, începând cu luna martie

Turcia a susținut că va începe un proces de normalizare treptată începând cu luna martie, în funcție de numărul de infecții COVID-19,...

Turcia: Avocata și activista Eren Keskin a fost condamnată la închisoare sub acuzații de terorism

Activista pentru drepturile omului și avocata Eren Keskin alături de alți trei jurnaliști au fost condamnați, pe 15 februarie, la închisoare sub acuzații de terorism, conform presei turcești.

Noi reguli în Turcia: Vânzarea de țigări, mobilier și electronice vor fi interzisă

Ministrul Comerțului a anunțat noi reguli pentru comercianții pentru a proteja antreprenorii locali, informează T24.com.tr

Bătrână chemată să se justifice după ce i-a spus lui Erdogan: „Mi-e foame!”

O bătrână a fost chemată de oficiali turci să se justifice după ce i-a spus lui Erdogan că îi e foame, în timpul unei vizite oficiale în provincia estică, Elazig, conform Gazete Duvar.