sâmbătă, iulie 13, 2024

Igor Boțan: „În R. Moldova se încetățenește o practică de ignorare brutală a drepturilor omului”

Comentariu politic săptămânal în dialog despre expulzarea cetăţenilor turci angajaţi la liceele Orizont.

Vasile Botnaru în dialog cu Igor Boțan, directorul adjunct al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT.

Europa Liberă: Dle Boțan, cineva mi-a atras atenția că tot ce public eu acum pe Facebook, în condițiile Federației Ruse, s-ar preta la o cercetare penală pentru extremism și această experiență legislativă s-ar putea extrapola în Republica Moldova, în anumite condiții. După duminica care a trecut, ne-am convins că poliția de la Chișinău e mic copil pe lângă ceea ce întreprinde poliția din Federația Rusă. Oare acesta să fie idealul spre care se mișcă Republica Moldova?

igor
Igor Boțan

Igor Boțan: „Republica Moldova, oficialii săi, împing țara spre ceea ce se numește democrație suverană și acest model de autoritarism, îi putem spune deopotrivă ruso-turcesc, se înșurubează aici, în Republica Moldova. Doar în trei luni de zile avem exemple extrem de îngrijorătoare – invalidarea unui scrutin perfect legal, aplicarea psihiatriei politice și, iată, expulzarea din țară a unor oameni care, din punctul de vedere al legislației și al convențiilor internaționale, chiar că nu puteau fi expulzați de maniera în care s-a înfăptuit acest lucru.”

Europa Liberă: Dar ministrul de Interne, uitându-se la secvențele din Rusia, probabil ne va reproșa: de ce căutați nod în papură, când iată, de fapt, adevăratul comportament urât al poliției, când, fără cagule pe față, lovesc nemilos în protestatari cu bastoanele de cauciuc, îi bagă la dube pe niște copilandri? Deci o mie de arestați în ziua unică a alegerilor din Federația Rusă este un scor grăitor și ministrul va spune: nu-i adevărat că noi suntem cei răi, iată, se poate și mai rău.

Igor Boțan: „Dl ministru Jizdan ar comite o mare greșeală dacă ar proceda astfel și ar veni cu mesaje de acest gen. În primul rând, în Republica Moldova în ultimii patru ani de zile am avut în exclusivitate manifestări pașnice, nimeni nu a atentat la onoarea polițistului care asigură liniștea publică. Deci nu ar avea motive să se procedeze așa. Eu vorbesc de lucruri mult mai îngrijorătoare, și anume despre faptul că în Republica Moldova se încetățenește o anumită practică de ignorare brutală a drepturilor omului. Și acest lucru este extrem de îngrijorător.”

Europa Liberă: Dvs. spuneți despre democrația suverană, sintagmă preluată de la ruși, chiar astăzi la Radio France Internationale, probabil, auzeam o expertă franceză care spunea, repeta o banalitate, că democrația nu este despre voința majorității, democrația este despre protejarea minorităților. Ceea ce în Franța pare a fi un truism, aici, din păcate, trebuie dovedit în fiecare zi. Democrația moldovenească se crede în drept să impună minorității voința majorității, punctul de vedere, întemeiat sau nu…

Igor Boțan: „De fapt, autoarea franceză pe care o citați recurge la metode reducționiste. Democrația este implementarea voinței majorității cu respectarea drepturilor minorităților. Aceasta este formula completă.”

Europa Liberă: Dar nu se exclud una pe alta?

Igor Boțan: „Nu. Ele nu se exclud una pe alta, pentru că despre respectarea drepturilor minorităților s-a scris și s-a vorbit și au vorbit filosofi și politicieni remarcabili, de aceea trebuie să luăm în considerare că da, guvernează cei care au o majoritate.”

Europa Liberă: Dar cei trei sau șapte, sau șase cetățeni turci, care sunt absolut minoritari, cum puteau fi protejați în condițiile în care o majoritate, într-o ședință secretă, spune că ei au prezentat pericol pentru societate, pentru Republica Moldova, adică pentru majoritatea absolută? Cum puteau ei fi protejați și de ce?

Igor Boțan: „Noi am discutat în acest studio despre faptul că Partidul Democrat de guvernământ are stil. Acest stil este luarea cetățenilor prin surprindere cu activitățile lor. Deci, acești cetățeni turci, care nu puteau fi extrădați de maniera în care au făcut-o guvernanții, au fost extrădați astfel, încât post-factum noi, cetățenii Republicii Moldova, să ne îngrijorăm, să protestăm, ei spunându-ne, dar lucrurile deja s-au întâmplat, cetățenii respectivi au aterizat pe un aerodrom militar din Turcia, nu-i mai putem întoarce înapoi. Speakerul Candu, vicespeakerul Ghilețchi, prim-ministrul au vorbit la această temă spunând că ne vom descurca, vom vedea, vă vom informa. Lucrul s-a înfăptuit.”

Europa Liberă: Da, și tocmai din cauza asta am inițiat astăzi, așa, o idee fantezistă pe Facebook: dacă sunteți inocenți, dacă regretați pe bune, cereți-i lui Ergodan să-i întoarcă înapoi, inițiați pe căi diplomatice, pe căi de internaționalizare a acestui conflict, spuneți-i că ați greșit, să vi-i dea înapoi acasă.

Contextul este unul grav și dăunător pentru Republica Moldova…

Igor Boțan: „Asta chiar ar fi nostim. Acest lucru nu se va întâmpla. Și atunci când analizăm astfel de evenimente, nu putem să nu invocăm contextul, iar contextul este unul grav și dăunător pentru Republica Moldova. Au fost întâlniri între înalți demnitari moldoveni și cei turci, această problemă s-a discutat. S-a găsit momentul potrivit pentru a organiza această operațiune cu implicarea serviciilor secrete turcești, lucru pe care l-au confirmat chiar ei, iar noi, cetățenii Republicii Moldova, iarăși am rămas cu ochii în soare. Dvs. invocați, de exemplu, Rusia. Eu știu că această țară este foarte bogată, această țară poate la o adică să devină o autarhie, pentru că-i foarte bogată și are resurse. Republica Moldova nu are asemenea resurse. Pentru Republica Moldova lunecarea spre un regim autoritar, care încalcă drepturile omului și le încalcă sistematic, și am adus exemplul că doar în trei luni de zile noi am fost șocați de încălcarea gravă, brutală a drepturilor cetățenilor la vot, la integritatea fizică, atunci când s-a aplicat psihiatria politică și, iată, când oameni au fost, deși aveau actele în regulă în Republica Moldova, deși nu puteau fi expulzați din țară de maniera în care s-a făcut, iată că au făcut-o și ne pun în fața faptului împlinit.”

Europa Liberă: Deci, eu trebuie să înțeleg că atunci când Dvs. pledați pentru a lua în calcul, cel puțin, dacă nu chiar a apăra minoritățile, e vorba nu atât de minorități, e vorba despre apărarea principiilor, de apărarea legislației sau cum scrie toate lumea acum sau o bună parte pe Facebook: „Gândiți-vă că data următoare vă vine rândul”?

Igor Boțan: „Exact acest lucru îl am în vedere, mai cu seamă că țara noastră este cea mai săracă din Europa, țara noastră depinde de atitudinea instituțiilor internaționale, a partenerilor de dezvoltare. După aceste exemple pe care le-am elucidat, oricine trebuie să înțeleagă că aceste mici grupuri care au interese specifice trebuie să se unească pentru a face un front comun împotriva unui astfel de comportament al autorităților. De asemenea la acest efort al grupurilor mici minoritare din Republica Moldova trebuie atrase instituțiile internaționale și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Altminteri, lunecăm în hău.”

Europa Liberă: Deci, exemplul biblic cunoscut: „Vărguța singulară poate fi ruptă lesne, pe când zece vărguțe puse împreună nu pot fi rupte”?

Igor Boțan: „Da, este exemplul pe care copiii îl învață la școală atunci când li se explică de ce ființele umane sunt ființe sociale și atunci când au probleme serioase de rezolvat trebuie să se țină împreună pentru a trece de faza primejdiilor. Iar Republica Moldova este într-o mare primejdie după ceea ce am văzut săptămâna trecută, în special la 6 septembrie.”

SURSA: https://www.europalibera.org/a/igor-bo%C8%9Ban-%C3%AEn-r-moldova-se-%C3%AEncet%C4%83%C8%9Bene%C8%99te-o-practic%C4%83-de-ignorare-brutal%C4%83-a-drepturilor-omului-/29482018.html

 

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.