vineri, aprilie 19, 2024

Viziuni în cooperarea energetică România-Republica Moldova

Republica Moldova vrea să se racordeze la rețelele europene de energie, în acest sens urmând să fie accelerată cooperarea în domeniu cu România, a declarat joi premierul Pavel Filip, după întrevederea cu prim-ministrul Dacian Cioloș, care efectuează o vizită oficială la Chișinău.

„Moldova urmărește nu doar să se racordeze la spațiul de valori și principii europene, ci și la rețelele europene de energie, pentru a înlătura vechi și importante vulnerabilități, iar România a fost și rămâne în continuare cel mai consecvent susținător al Republicii Moldova, contribuind la aspirația noastră de a ne transforma într-un stat european și democratic. De aceea, am convenit să accelerăm în următoarele luni cooperarea energetică, care este una de prioritate majoră pentru Republica Moldova. Atunci când vorbim despre securitatea unui stat nu putem să nu luăm în calcul și securitatea energetică. Vom avansa atât pe interconexiunile pe energie electrică, (…) vom dezvolta și interconexiunea pe gaze naturale, vorbesc în acest caz despre extinderea gazoductului Ungheni — Chișinău”, a spus Pavel Filip, într-o conferință de presă comună cu Dacian Cioloș.

El a subliniat că integrarea europeană este „proiectul de țară” al Republicii Moldova. „Sunt convins astăzi mai mult ca niciodată că România este un prieten dedicat și apropiat al Republicii Moldova, dovadă și parteneriatul nostru strategic pentru integrarea europeană și proiectul nostru comun de a fi împreună în Europa, în Uniunea Europeană”, a afirmat Filip.

Premierul moldovean a mulțumit pentru „expertiza și experiența valoroasă” oferite de România pentru avansarea agendei europene. „Am mulțumit pe această cale pentru ajutorul financiar, fie că vorbim de cel rambursabil, fie că vorbim de asistența financiară de dezvoltare sau ajutorul nerambursabil pe care-l oferă România Republicii Moldova, fie că vorbim de ajutorul umanitar, fie că vorbim de susținerea parcursului european a Republicii Moldova și demersurile pe care le face Bucureștiul la Bruxelles în favoarea Republicii Moldova”, a punctat Filip.

El a lansat o invitație către oamenii de afaceri români să vină să investească în Republica Moldova.

Trimisul special al AGERPRES, Mădălina Cerban,

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.