joi, aprilie 25, 2024

Virusul West Nile în România

INSP: 80 de persoane au fost infectate cu virusul West Nile în perioada 1 mai – 29 septembrie

 80 de persoane au fost infectate cu virusul West Nile în perioada 1 mai – 29 septembrie și s-au înregistrat opt decese din această cauză, conform unui centralizator publicat pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Cele opt persoane care au decedat provin din județele Brăila — o persoană, Ialomița — două persoane, Iași — o persoană, Mureș — o persoană, Teleorman — o persoană, București — două persoane.

Cele mai multe cazuri de infecție cu West Nile au fost înregistrate în Brăila (17) și municipiul București (16), fiind urmate de Galați (8), Ilfov (6), Ialomița (5), Iași (5), Bacău (4), Dolj (3), Olt (3), Giurgiu (3), Prahova (2), Tulcea (2), Constanța (2), Mehedinți, Mureș, Teleorman, Vâlcea — câte un caz.

Medicii recomandă populației să evite expunerea la țânțari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să utilizeze substanțe chimice repelente de țânțari, să împiedice pătrunderea insectelor în casă (plase de protecție), să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.Agerpres, INSP

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.