sâmbătă, aprilie 20, 2024

Estimări pentru costul Brexit

 ”Hard Brexit” ar putea costa firmele financiare din Marea Britanie aproape 50 de miliarde de dolari

 Industria financiară a Marii Britanii ar putea pierde venituri de până la 38 de miliarde de lire sterline (48,34 miliarde de dolari) în eventualitatea unui ”hard Brexit” (”Brexit dur”), care va impune țării un acces restricționat la piața unică europeană, potrivit unui raport al firmei de consultanță Oliver Wyman, realizat la cererea grupului de lobby TheCityUK, transmite Reuters.

 Dacă firmele financiare își pierd dreptul de a-și vinde liber serviciile în toată Europa, ar putea dispărea 75.000 de locuri de muncă, avertizează raportul Oliver Wyman. Sunt în creștere speculațiile conform cărora acest sector — care include băncile de retail, de investiții, firmele care gestionează active, companiile de asigurări — își va pierde drepturile în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 ”Este în interesul tuturor să existe un rezultat pozitiv al negocierilor, de care să beneficieze atât Marea Britanie, cât și Uniunea Europeană, să existe întreruperi minime în industria financiară și clienții să nu fie afectați”, a afirmat Hector Sants, vicepreședintele Oliver Wyman și fost membru al Autorității de reglementare din Marea Britanie.

city_of_london-large_trans++gsaO8O78rhmZrDxTlQBjdEbgHFEZVI1Pljic_pW9c90

 Viitorul Londrei ca și centru financiar european va fi unul dintre principalele subiecte de negociere în procesul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, deoarece este cel mai mare sector de export al țării și cea mai mare sursă de venituri din taxe.

Serviciile financiare din Marea Britanie generează anual venituri între 190 — 250 miliarde de lire sterline și are aproximativ 1,1 milioane de angajați, se arată în raport. Taxele plătite de industria financiară se ridică la aproximativ 60 — 67 miliarde de lire sterline.

 Raportul subliniază impactul unui ”hard Brexit” sau a unui ”soft Brexit”. În cel mai rău scenariu, în care băncile internaționale pierd complet accesul la piața unică europeană — ”hard Brexit” — veniturile ar putea scădea cu 32 — 38 miliarde de lire sterline și s-ar pierde 65.000 — 75.000 de locuri de muncă. Dacă Marea Britanie își păstrează accesul la spațiul economic european — ”soft Brexit” — atunci vor dispărea numai 4.000 de locuri de muncă și se vor pierde venituri de aproximativ două miliarde de lire sterline.

 Premierul britanic Theresa May a respins duminică abordarea procesului ieșirii din Uniunea Europeană în termeni de ”hard Brexit” sau ”soft Brexit” (”Brexit dur” sau ”Brexit ușor”), spunând că în relația pe care Guvernul de la Londra va încerca să o dezvolte cu blocul comunitar nu va căuta să se raporteze la modelul norvegian ori la cel elvețian și a respins de asemenea orice aranjament prin care Marii Britanii i s-ar accepta accesul în continuare la piața unică europeană în schimbul renunțării la controlul imigrației. ”Argumentele despre un ‘soft Brexit’, prin care s-ar continua sub o anumită formă apartenența la UE, și un ‘hard Brexit’, ca o decizie deliberată de a respinge comerțul cu Europa, sunt pur și simplu o dihotomie falsă”, a afirmat Theresa May, în discursul susținut la Congresul Partidului Conservator britanic.

Theresa May:  nu va fi o negociere pentru stabilirea unei relații cum am mai văzut în ultimii 40 de ani sau mai mult. Deci, nu va fi un ‘model norvegian’. Și nu va fi nici un ‘model elvețian’. Va fi un acord între o Mare Britanie independentă și suverană și Uniunea Europeană”

 ”Prin urmare, nu va fi o negociere pentru stabilirea unei relații cum am mai văzut în ultimii 40 de ani sau mai mult. Deci, nu va fi un ‘model norvegian’. Și nu va fi nici un ‘model elvețian’. Va fi un acord între o Mare Britanie independentă și suverană și Uniunea Europeană”, a explicat oficialul britanic. ”Tot ce facem pentru a ieși din UE va fi conform cu legile și cu obligațiile asumate prin tratate și trebuie să oferim salariaților și investitorilor cât mai mult siguranță. Aceasta înseamnă că nu va exista o retragere bruscă și unilaterală”, a dat asigurări Theresa May. Agerpres, Reuters,The Telegraph Business

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.