sâmbătă, aprilie 20, 2024

Viktor Orban și Vladimir Putin subliniază perspectivele politice și economice ale relațiilor ungaro-ruse

Premierul ungar, Viktor Orban, a pledat joi, în timpul vizitei președintelui rus, Vladimir Putin, la Budapesta, pentru dezvoltarea unor ‘relații durabile și echilibrate’ între Uniunea Europeană și Rusia, relații pe care le consideră o precondiție a păcii în Europa, în timp ce liderul de la Kremlin l-a asigurat că Ungaria este pentru Rusia un partener ‘stabil’ și ‘de încredere’, relatează agențiile MTI și EFE.

‘Este evident că lumea trece printr-o transformare majoră’, iar această transformare va crea condițiile unei îmbunătățiri a relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană, a declarat Orban la conferința de presă comună cu Putin.

Totuși, la ora actuală ‘în partea occidentală a continentului european politica antirusească este foarte la modă’, a mai spus el, afirmând în continuare că tocmai din cauza acestei politici Ungaria și Rusia au trebuit să ia măsuri pentru a-și proteja relațiile comerciale, fapt care nu a împiedicat însă reducerea cu circa 6,5 miliarde de dolari a schimburilor comerciale dintre cele două țări.

Fără să menționeze direct sancțiunile economice europene impuse Rusiei după anexarea Crimeii și începerea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei, premierul Orban a apreciat că problemele politice ‘nu se pot soluționa prin mijloace economice’. ‘Nu trebuie să aducem alte conflicte în sectorul economiei, pentru că acest lucru duce numai la pierderi’, a insistat șeful executivului maghiar.

El a anunțat că acordul privind furnizarea de gaze rusești pentru Ungaria a fost prelungit până în anul 2021 și că vor începe negocieri pentru un nou acord. Cât despre centrala nucleară de la Paks, Orban a confirmat că lucrările pentru două noi reactoare vor începe anul viitor.

La rândul său, Putin a anunțat că Rusia este dispusă să asigure finanțarea proiectului de la Paks în proporție de 100%, pronunțându-se și el pentru ‘depolitizarea a ceea ce este pur economic’.

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.