miercuri, februarie 21, 2024

Victimele cutremurelor cer ajutor pe Twitter. Ankara restricționează platforma în țară

Utilizatorii de Twitter, principala platformă din Turcia, au întâmpinat probleme la accesarea pe 8 februarie, conform Gazete Duvar.

Mișcarea de restricție a venit după critici severe la adresa răspunsului guvernului la cele două cutremure devastatoare care au zguduit regiunea de sud-est a țării.

Mai mult, echipele de salvare și supraviețuitorii din provinciile afectate de cutremur se confruntă cu probleme de comunicare, iar oamenii acuză că mai multe clădiri prăbușite sunt neatinse din cauza lipsei de echipamente și experți.

Twitter, principala sursă de comunicare

Mișcarea a stârnit imediat o reacție uriașă, deoarece Twitter a fost o platformă de comunicare cheie pentru mii de oameni pentru a împărtăși informații și locații despre cei dragi de sub dărâmături pentru a-i ajuta să fie salvați.

„Restrângerea rețelelor sociale și a comunicării pe internet în timp ce președintele se află în regiunea afectată de cutremur, astfel încât reacțiile negative să nu fie împărtășite publicului, este doar teama de adevăr și slăbiciune.” afirmă primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu.

Nu e prima data când guvernul limitează accesul la Twitter

Mai devreme, în aceeași zi, președintele Recep Tayyip Erdoğan a spus că națiunea ar trebui să acorde atenție doar observațiilor venite din partea autorităților și să ignore persoanele pe care le-a etichetat drept „provocatori”.

O mișcare similară a venit după explozia mortală din Istiklal din 13 noiembrie, deoarece Autoritatea pentru Tehnologiile Informației și Comunicațiilor (BTK) a limitat lățimea de bandă a platformelor de internet, invocând drept motiv „postările nerealiste care au apărut după bombardament.”

„Twitter a fost informat de guvernul turc că accesul va fi reactivat în curând”, afirmă chief executive al Twitter, Elon Musk pe 9 februarie.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.