luni, martie 20, 2023

Victimele cutremurelor cer ajutor pe Twitter. Ankara restricționează platforma în țară

Utilizatorii de Twitter, principala platformă din Turcia, au întâmpinat probleme la accesarea pe 8 februarie, conform Gazete Duvar.

Mișcarea de restricție a venit după critici severe la adresa răspunsului guvernului la cele două cutremure devastatoare care au zguduit regiunea de sud-est a țării.

Mai mult, echipele de salvare și supraviețuitorii din provinciile afectate de cutremur se confruntă cu probleme de comunicare, iar oamenii acuză că mai multe clădiri prăbușite sunt neatinse din cauza lipsei de echipamente și experți.

Twitter, principala sursă de comunicare

Mișcarea a stârnit imediat o reacție uriașă, deoarece Twitter a fost o platformă de comunicare cheie pentru mii de oameni pentru a împărtăși informații și locații despre cei dragi de sub dărâmături pentru a-i ajuta să fie salvați.

„Restrângerea rețelelor sociale și a comunicării pe internet în timp ce președintele se află în regiunea afectată de cutremur, astfel încât reacțiile negative să nu fie împărtășite publicului, este doar teama de adevăr și slăbiciune.” afirmă primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu.

Nu e prima data când guvernul limitează accesul la Twitter

Mai devreme, în aceeași zi, președintele Recep Tayyip Erdoğan a spus că națiunea ar trebui să acorde atenție doar observațiilor venite din partea autorităților și să ignore persoanele pe care le-a etichetat drept „provocatori”.

O mișcare similară a venit după explozia mortală din Istiklal din 13 noiembrie, deoarece Autoritatea pentru Tehnologiile Informației și Comunicațiilor (BTK) a limitat lățimea de bandă a platformelor de internet, invocând drept motiv „postările nerealiste care au apărut după bombardament.”

„Twitter a fost informat de guvernul turc că accesul va fi reactivat în curând”, afirmă chief executive al Twitter, Elon Musk pe 9 februarie.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.