luni, aprilie 15, 2024

Vicepremierul Sevil Shhaideh: 20 de milioane de lei, pentru restaurarea și valorificarea Cetății Făgărașului

Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a semnat, marți, un contract de finanțare cu fonduri europene, în sumă de peste 20 de milioane de lei, pentru restaurarea și valorificarea Cetății Făgărașului, județul Brașov.

Valoarea totală a investiției este de 21.805.731,57 de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAPFE — AM POR este de 21.369.616,594 de lei , reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului.

„Proiectul este unul foarte așteptat de autoritățile locale și de turiști, deopotrivă, întrucât Cetatea Făgărașului este una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți feudale din Europa de Est”, a declarat Sevil Shhaideh

 

„Prin semnarea acestui contract se dovedește încă o dată că fondurile europene pe care România le are la dispoziție reprezintă o sursă de finanțare extrem de prețioasă pentru conservarea patrimoniului cultural și pentru valorificarea acestuia”, a adăugat ea.

1489511391ed2992b6

Vicepremierul a subliniat că România și-a propus ca, până la finalul acestui an, să ramburseze de la Comisia Europeană 5,2 miliarde de euro.

Potrivit MDRAPFE, proiectul va fi implementat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de MDRAPFE, Axa prioritară 5 — „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, și vizează restaurarea, consolidarea și amenajarea/refuncționalizarea unor spații existente, din incinta cetății, prin reconstituirea, respectiv refacerea acestora.

Durata de implementare a proiectului este de 49 de luni.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești