sâmbătă, aprilie 20, 2024

Vechile tensiuni dintre Grecia şi Turcia alimentate din plin de declarațiile lui Binali Yıldırım

Primul Ministru turc Binali Yıldırım a ofensat din nou suveranitatea Greciei asupra unor părți din Marea Egee. El a spus că „tensiunile ar fi evitate” dacă autoritățile de la Atena„ nu ar mai considera că este vorba despre o mare grecească în întregimea ei.„

„Sursa fundamentală a tensiunilor dintre Turcia și Grecia se referă la faptul că autoritățile elene consideră Marea Egee ca fiind o mare grecească în întregimea sa, fără a lua în considerare drepturile legale și interesele legitime ale Turciei, ca stat cu deschidere la coastă”, susține Primul Ministru turc într-un interviu acordat săptămânalului grec To Vima. „Evitarea tensiunilor în Marea Egee nu poate fi realizată doar cu eforturile Turciei. Fiecare parte cunoaște sensibilitățile celeilalte. Trebuie să înțelegem că o ambianță calmă este în interesul ambelor părți”, a mai spus acesta. Întrebat despre cazul celor doi soldați greci care au fost arestați la 1 martie de autoritățile turce pentru trecerea neintenționată a frontierei de nord-est a Greciei, în timpul unei patrule în condiții meteo deosebit de nefavorabile, premierul turc a declarat că este „nerezonabil să se aștepte un tratament preferențial” dat fiind faptul că respectivii au încălcat legislația turcă.

Totuși se pare că noua dimensiune a tensiunii turco-grecești din Marea Egee are sâmburele în faptul că Grecia a primit sute de membri ai Hizmet,  vizați de mandatele emise de poliția erdoganistă şi că a refuzat să extrădeze soldați care sunt simpatizanți ai acestei mișcări.

 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.