luni, octombrie 2, 2023

HARGHITA: COPIII CELEBREAZĂ CENTENARUL MARII UNIRI

400 de copii din Harghita şi Republica Moldova au participat, duminică, în localitatea Sărmaş, la un festival folcloric românesc, intitulat ”Cântec, joc şi voie bună!”, care este parte a unui proiect dedicat Centenarului Marii Uniri, iniţiat de Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni.
A avut loc o paradă a portului popular, de la monument până la sala unde s-a desfăşurat festivalul, copiii şi profesorii, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, fiind întâmpinaţi cu bucurie de localnici.

Timp de mai multe ore, pe scenă au evoluat ansambluri şi interpreţi de dans şi cântec popular românesc din localităţile harghitene Sărmaş, Topliţa, Miercurea Ciuc, Bilbor, Tulgheş, Corbu, Gălăuţaş, Voşlăbeni, Livezi, Bălan şi Odorheiu Secuiesc, în vreme ce din Republica Moldova au fost prezenţi elevi din localităţile Teleneşti, Mîndreşti, Cojuşna, Fîrlădeni, Grigoriopol, Cucoară, Ialoveni.
„Despre unirea Transilvaniei cu Basarabia şi unirea României Mari se vorbeşte mult, în acest an poate mai mult ca niciodată. Ceea ce este important de reţinut este faptul că tot ce înseamnă anul 1918 – Unirea Basarabiei, Bucovinei, Banatului, Crişanei, a Transilvaniei – a adus România întregită. Sărbătorim 100 de ani, îi vom sărbători pe tot parcursul anului 2018, iar în inima noastră, a românilor, acest an, aşa cum este el în istoria noastră comună, va rămâne unul care va ajuta generaţiile care vin să cunoască adevărata istorie a patriei noastre”, a spus Elena Mîndru.

La rândul său, Raisa Penteac, profesoară din Republica Moldova, a vorbit despre oportunitatea de a veni în România, „de a cunoaşte rădăcinile neamului”,un monet de emoţie şi de bucurie pentru copii.

foto 2 topliteanii
Zilele trecute, copiii din Republica Moldova au participat la un schimb de experienţă la şcoli din municipiul Topliţa.

„A fost o experienţă care ne-a emoţionat tare mult şi ne-a unit într-un crez: poezia este expresia sacră a graiului, a poporului nostru şi a Marii Uniri. Pentru noi, Centenarul Marii Uniri este visul tuturor românilor de peste Prut şi, aşa cum spunea Alexei Mateevici, nu avem două limbi şi nu avem două literaturi, deci, acel pod de flori pe care l-a ctitorit Grigore Vieru să devină un pod al deschiderii spre un viitor mult luminos”, a spus Raisa Penteac.

Festivalul folcloric „Cântec, joc şi voie bună” a ajuns la a zecea ediţie, iar în acest an este parte a unui proiect derulat de Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni şi intitulat „Ambasadorii limbii şi culturii române”, care este dedicat Centenarului Marii Uniri.mai multe şcoli din Harghita şi Republica Moldova organizează evenimente comune, care contribuie la comunicarea în limba română, la consolidarea relaţiilor şi a parteneriatelor între cadrele didactice, între elevi şi părinţi şi „la păstrarea zestrei noastre comune: istorie, limbă, port şi tradiţii”.

Ei  vor lua parte şi la manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, urmând să celebreze Centenarul Marii Uniri, pe 1 Decembrie 2018, alături de românii din Miercurea Ciuc.

 

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Istanbul:Cea mai prestigioasă universitate marchează 1000 de zile de protest

Într-o declarație, comunitatea a reamintit că prezența poliției a continuat în și în jurul campusurilor Universității Boğaziçi și că aproximativ 150 de persoane, inclusiv membri ai facultății, cadre universitare pensionare și absolvenți, nu au avut voie să intre în campusuri.

Istanbul: O școală acoperă o reproducere a lui Picasso, argumentând că este „nepotrivită”

O expoziție a fost organizată la școală semestrul trecut, unde studenții au creat sculpturi, picturi și gravuri folosind material reutilizat. Una dintre aceste piese a fost o reproducere a picturii Guernica a lui Pablo Picasso

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.