vineri, aprilie 26, 2024

Urmările Brexitului : pericole planează asupra pieţei forţei de muncă

Forța de muncă din Uniunea Europeană reprezintă „sângele” Londrei și trebuie să i se garanteze dreptul de a rămâne în Regatul Unit după Brexit, au afirmat marți unii reprezentanți politici ai capitalei britanice, citați de Reuters.

Brexit: Politicienii londonezi avertizează guvernul britanic să nu utilizeze lucrătorii din EU ca mijloc de negociere

 

Potrivit Comitetului Economic al Adunării Londrei, circa 600.000 de angajați (aproximativ 13%) din cei cinci milioane din metropolă provin din alte țări membre ale UE. Ponderea forței de muncă europene este mai ridicată în hoteluri și restaurante (circa o treime) și în construcții (aproximativ un sfert), precum și în domeniul asistenței medicale. Comitetul arată că europenii reprezintă 12% din populația capitalei, față de 4% în întreaga țară.

„Londra contează pe lucrătorii din UE mai mult decât oricare altă regiune. Muncitorii din UE sunt sângele economiei capitalei — ei construiesc locuințe vitale, îngrijesc bolnavii și bătrânii și asigură servicii de alimentație și cazare”, a declarat Fiona Twycross, președinta comitetului, reprezentantă a Partidului Laburist. „Sectoare ca sănătatea, construcțiile și turismul nu trebuie împinse în prăpastie din cauză că se bazează pe lucrători din UE”, a adăugat ea.

Premierul britanic Theresa May a declarat că reglementarea drepturilor cetățenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit este o prioritate în negocierile pentru retragerea țării din Uniunea Europeană. Ea a exclus orice promisiuni înainte de obținerea unui acord privind viitorul cetățenilor britanici de pe continent.

Statisticile oficiale publicate săptămâna trecută arătau că migrația netă din UE spre Regatul Unit din septembrie 2015 până în septembrie 2016 — inclusiv trimestrul de după referendumul în favoarea Brexit — a fost de 165.000 de persoane, în scădere cu 6.000 față de cele 12 luni anterioare.

Adunarea Londrei este un organism ales cu 25 de membri, component al autorității regiunii londoneze, care supervizează activitatea primarului, poate modifica bugetul și poate respinge strategia municipalității.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.