sâmbătă, ianuarie 9, 2021

Statele UE care nu primesc refugiaţi vor fi sancţionate

Parlamentul European (PE) va lua în discuție eliminarea amenzilor prin care Comisia Europeană dorește să fie penalizate statele membre care nu acceptă să primească refugiați conform unor noi cote obligatorii, însă vor fi examinate în schimb alternative de sancționare a acestor state, cum ar fi blocarea fondurilor structurale, a anunțat joi raportoarea PE pe această temă, eurodeputata liberală suedeză Cecilia Wikstrom, citată de agenția EFE.

Amenzi sau reducerea fondurilor europene, în discuția Parlamentului European pentru sancționarea statelor UE ce nu primesc refugiați

 

Printre propunerile avansate în vederea revizuirii regulamentului de la Dublin (ce reglementează soluționarea cererilor de azil în Uniunea Europeană), Comisia Europeană a cerut instituirea unui mecanism automat și permanent de împărțire prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene a solicitanților de azil care vor ajunge de acum înainte în blocul comunitar, precum și obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Dar în opinia eurodeputatei Cecilia Wikstrom, „nu este etic să pui un preț pe o persoană” și în locul amenzii de 250.000 de euro ar trebui căutate măsuri alternative, cum ar fi blocarea fondurilor structurale pentru țările care nu acceptă să preia migranți conform unor cote obligatorii, idee care de altfel a mai fost avansată în trecut de diverși oficiali europeni.

Mai mult decât atât, în textul pe care-l va prezenta Parlamentului European, eurodeputata suedeză cere să se elimine verificările efectuate în prezent asupra refugiaților care sunt relocați în alte țări din UE. Aceste verificări sunt efectuate de țările membre pentru a vedea dacă un migrant prezintă riscuri de securitate și dacă el îndeplinește condițiile pentru a primi azil.

Noul sistem de cote obligatorii de refugiați vine suplimentar față de cel adoptat în luna septembrie 2015 și care prevede redistribuirea a 160.000 de migranți.

 

Conform propunerii Comisiei Europene privind cotele obligatorii permanente, fiecărei țări a Uniunii Europene i se va aloca un procent din totalul migranților extracomunitari veniți în UE, pe baza unui algoritm ce va lua în calcul populația fiecărei țări, PIB-ul ei și numărul de refugiați deja primiți. Dacă numărul migranților veniți din afara UE ajunge la 150% din cota de referință a unei țări anume, atunci se va activa automat mecanismul de redistribuire a migranților. În propunerile pe care le va avansa Cecilia Wikstrom se solicită coborârea acestui procent la 100%.union-européenne-ue-448x293

Conform unor surse din Parlamentul European consulate de agenția EFE, propunerile eurodeputate suedeze se bucură de un sprijin substanțial din partea marilor grupuri politice din legislativul european.

Totuși, aceste propuneri ar putea suferi modificări în timpul dezbaterilor din plen, precum și în timpul negocierilor ulterioare din Consiliu, unde sunt reprezentate statele membre și unde îndeosebi cele patru țări ale grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) și-ar putea manifesta din nou respingerea față de impunerea unor cote de refugiați.

Aceste patru țări, împreună cu Austria, Bulgaria și Croația, au fost atenționate săptămâna trecută de Comisia Europeană, care a avertizat că ia în calcul inițierea unor proceduri de infringement împotriva statelor ce refuză să preia migranți conform cotelor obligatorii adoptate în septembrie 2015.

 

Decizia adoptată atunci prevede că până în septembrie 2017 trebuie relocați în statele UE 160.000 de refugiați aflați în taberele amenajate în Italia și Grecia. Conform datelor Comisiei Europene, până la 27 februarie 2017 au fost efectiv relocați numai 13.546. Austria, Polonia și Ungaria nu au preluat niciun refugiat din aceste cote, în timp ce Slovacia a preluat numai 16, Cehia 12, Croația 19 și Bulgaria 29.Agerpres,

http://lesobservateurs.ch/2017/03/03/lunion-europeenne-menace-de-sanctions-les-pays-naccueillant-pas-de-refugies/

http://www.rfi.fr/europe/20170302-menace-sanctions-contre-pays-ue-accueillent-pas-migrants

“Arta de a trăi împreună”: Premii în valoarea de 1.000 de lei pentru cel bun eseu

Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU) organizează, în parteneriat cu Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” concursul de eseuri cu tema „Arta de a trăi împreună”.

Turcia crește impozitul pe alcool cu ​​peste 17%

O sticlă medie de băutură alcoolică tradițională cu aromă de anason va fi supusă taxelor de 329,99 lire (44,55 dolari), față de cele 279,29 lire anterioare. De asemenea, impozitul pe o cutie de bere a crescut de la 2,04 la 2,39 lire (0,32 dolari).

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.

Turcia a interzis reclamele pentru platformele de socializare, inclusiv Facebook

Turcia a interzis reclame pentru campaniile de social media ca parte a noii reglementări privind social media,

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Rector numit de Erdogan: Studenții de la o universitate importantă din Turcia protestează

Studenții de la una dintre cele mai importante universități din Turcia au pornit o campanie pe rețelele de socializare contra rectorului ales prin decret guvernamental de Erdogan, conform Yol TV.

O nouă linie de tramvai în Istanbul:Transportul gratuit timp de 10 zile

T5, mult așteptată de turci, a intrat în circulație între cartierul Cibali și stația de autobuz Alibeyköy din terminalul nordic, conform Daily Sabah.

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.