16.1 C
București
joi, septembrie 24, 2020

Uniunea Europeană, somată de preşedintele turc

 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut sâmbătă Uniunii Europene să se pronunțe în mod clar pentru sau împotriva aderării Turciei la blocul comunitar european, afirmând că este „finalul jocului” într-un discurs rostit în fața Parlamentului la Ankara, relatează AFP.

‘Am ajuns la finalul jocului’, a afirmat președintele turc la deschiderea sesiunii parlamentare.

‘Nu există niciun obstacol pentru ca Turcia să devină o țară membră dacă UE dorește acest lucru, suntem pregătiți pentru aceasta’, a spus președintele turc. ‘Depinde de ei să vadă dacă doresc să continue cu sau fără Turcia’, a adăugat el.

‘Faptul că ne lasă în fața ușii de 53 de ani arată intențiile lor față de noi’, a apreciat președintele turc, cerând țărilor membre UE să-și precizeze intențiile.

 În contextul în care procesul de aderare la UE a fost inițiat la începutul anilor ’60 și negocierile au început formal în 2005, ‘atitudinea Europei este aceea a cuiva care nu dorește să-și onoreze promisiunea făcută Turciei’, a subliniat președintele turc.

‘Turcia și-a respectat întotdeauna angajamentele față de Europa’, a subliniat Erdogan, care a amintit că obligativitatea vizelor impusă cetățenilor turci care doresc să se deplaseze în UE urmează să fie ridicată în octombrie, o ‘lună care va fi foarte importantă’ pentru relațiile Turciei cu europenii, a precizat președintele turc.

 Discursul preşedintelui face abstracţie în totalitate de valul impresionant de proteste şi comentarii, care scot în evidenţă flagrantele încălcări ale drepturilor omului, valul impresionant de detenţii fără baze juridice temeinice, existenţa unor liste de urmăriţi ,anterioare loviturii de stat eşuate, precum şi un număr impresionant de întrebări şi necunoscute legate de modul în care au fost aruncaţi în închisori  zeci de mii de oameni din elita societăţii turce: oameni politici, universitari, ofiţeri superiori, scriitori şi jurnalişti, medici şi avocaţi, judecători şi procurori etc.

    Presa internaţională sugerează că preşedintele turc intenţionează un şantaj major la adresa UE profitând de situaţia creată de valul de migranţi care încearcă să forţeze graniţele UE.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.