marți, noiembrie 24, 2020

Uniunea Europeană, somată de preşedintele turc

 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut sâmbătă Uniunii Europene să se pronunțe în mod clar pentru sau împotriva aderării Turciei la blocul comunitar european, afirmând că este „finalul jocului” într-un discurs rostit în fața Parlamentului la Ankara, relatează AFP.

‘Am ajuns la finalul jocului’, a afirmat președintele turc la deschiderea sesiunii parlamentare.

‘Nu există niciun obstacol pentru ca Turcia să devină o țară membră dacă UE dorește acest lucru, suntem pregătiți pentru aceasta’, a spus președintele turc. ‘Depinde de ei să vadă dacă doresc să continue cu sau fără Turcia’, a adăugat el.

‘Faptul că ne lasă în fața ușii de 53 de ani arată intențiile lor față de noi’, a apreciat președintele turc, cerând țărilor membre UE să-și precizeze intențiile.

 În contextul în care procesul de aderare la UE a fost inițiat la începutul anilor ’60 și negocierile au început formal în 2005, ‘atitudinea Europei este aceea a cuiva care nu dorește să-și onoreze promisiunea făcută Turciei’, a subliniat președintele turc.

‘Turcia și-a respectat întotdeauna angajamentele față de Europa’, a subliniat Erdogan, care a amintit că obligativitatea vizelor impusă cetățenilor turci care doresc să se deplaseze în UE urmează să fie ridicată în octombrie, o ‘lună care va fi foarte importantă’ pentru relațiile Turciei cu europenii, a precizat președintele turc.

 Discursul preşedintelui face abstracţie în totalitate de valul impresionant de proteste şi comentarii, care scot în evidenţă flagrantele încălcări ale drepturilor omului, valul impresionant de detenţii fără baze juridice temeinice, existenţa unor liste de urmăriţi ,anterioare loviturii de stat eşuate, precum şi un număr impresionant de întrebări şi necunoscute legate de modul în care au fost aruncaţi în închisori  zeci de mii de oameni din elita societăţii turce: oameni politici, universitari, ofiţeri superiori, scriitori şi jurnalişti, medici şi avocaţi, judecători şi procurori etc.

    Presa internaţională sugerează că preşedintele turc intenţionează un şantaj major la adresa UE profitând de situaţia creată de valul de migranţi care încearcă să forţeze graniţele UE.

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia.

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

Tinerii voluntari din București au plantat copaci în Prahova

Organizația ADVU, împreună cu Asociația “ Se poate” și Down Plus București au derulat un proiect, în cadrul căruia tinerii au plantat copaci în județul Prahova.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,