marți, mai 21, 2024

Uniunea Europeană, somată de preşedintele turc

 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut sâmbătă Uniunii Europene să se pronunțe în mod clar pentru sau împotriva aderării Turciei la blocul comunitar european, afirmând că este „finalul jocului” într-un discurs rostit în fața Parlamentului la Ankara, relatează AFP.

‘Am ajuns la finalul jocului’, a afirmat președintele turc la deschiderea sesiunii parlamentare.

‘Nu există niciun obstacol pentru ca Turcia să devină o țară membră dacă UE dorește acest lucru, suntem pregătiți pentru aceasta’, a spus președintele turc. ‘Depinde de ei să vadă dacă doresc să continue cu sau fără Turcia’, a adăugat el.

‘Faptul că ne lasă în fața ușii de 53 de ani arată intențiile lor față de noi’, a apreciat președintele turc, cerând țărilor membre UE să-și precizeze intențiile.

 În contextul în care procesul de aderare la UE a fost inițiat la începutul anilor ’60 și negocierile au început formal în 2005, ‘atitudinea Europei este aceea a cuiva care nu dorește să-și onoreze promisiunea făcută Turciei’, a subliniat președintele turc.

‘Turcia și-a respectat întotdeauna angajamentele față de Europa’, a subliniat Erdogan, care a amintit că obligativitatea vizelor impusă cetățenilor turci care doresc să se deplaseze în UE urmează să fie ridicată în octombrie, o ‘lună care va fi foarte importantă’ pentru relațiile Turciei cu europenii, a precizat președintele turc.

 Discursul preşedintelui face abstracţie în totalitate de valul impresionant de proteste şi comentarii, care scot în evidenţă flagrantele încălcări ale drepturilor omului, valul impresionant de detenţii fără baze juridice temeinice, existenţa unor liste de urmăriţi ,anterioare loviturii de stat eşuate, precum şi un număr impresionant de întrebări şi necunoscute legate de modul în care au fost aruncaţi în închisori  zeci de mii de oameni din elita societăţii turce: oameni politici, universitari, ofiţeri superiori, scriitori şi jurnalişti, medici şi avocaţi, judecători şi procurori etc.

    Presa internaţională sugerează că preşedintele turc intenţionează un şantaj major la adresa UE profitând de situaţia creată de valul de migranţi care încearcă să forţeze graniţele UE.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.