joi, septembrie 1, 2022

Marile Repere în Vatra Veche, revistă de cultură de la Târgu Mureş

     Excelent număr aniversar dedicat de Redacţia Vatra Veche din Târgu Mureş aniversării Coşbuc.Supratitlul :”Istoria românilor în creaţia lui George Coşbuc” ne pune la curent cu prisma, perspectiva aleasă pentru abordarea creaţiei marelui poet năsăudean.

    Un sumar pe măsură:Coşbuc – 150, de Nicolae Băciuţ,Istoria românilor în creaţia poetică a lui George Coşbuc, de Ioan-Aurel Pop,George Coşbuc – Poezia evenimentelor creştine ale satului transilvan,de Maria Daniela Pănăzan,

Manualele şcolare sunt zgârcite în privinţa operei lui George Coşbuc,satul de ieri, un „consumator”susţinut al poeziei coşbuciene mai ales, îşi pierde încet identitatea, cea în care se regăsea odată cu o întreagă lume. Tirajele cărţilor lui Coşbuc sunt tot mai mici…”

( N.Băciuţ)

 

Doina, de George Coşbuc;Aspecte lingvistice în poezia lui George Coşbuc, de Mircea Daroşi;Regina ostrogoţilor, de Luminiţa Cornea/;Nunta, între tradiţie şi spectacol, de Alina Camelia Stanciu;Am fost la Centenarul Coşbuc, de Dimitrie Poptămaş;

„Sunt suflet în sufletul…”, de Dumitru Hurubă;Noi apariţii editoriale. Evenimente dedicate lui George Coşbuc;Ultimul mare romantic european (Eminescu), de Ognian Stamboliev.De fapt, tot sumarul ar trebui citat iar ideea este că această revistă chiar trebuie citită.

    Animatorul ei este poetul şi eseistul Nicolae Băciuţ,autor de talent şi animator cultural excepţional care reuşeşte să publice nu doar texte de atitudine, de mare valoare ci să imprime o direcţie revistei sale, ajunsă, ca vai, marea majoritate a revistelor într-un moment economic de-a dreptul imposibil.Iată un scurt fragemnt din prezentarea făcută de academicianul Ioan Aurel Pop , marelui Coşbuc : „George Coșbuc nu a văzut cu propriii ochi Marea Unire în deplinătatea sa și nici România Mareîn toată rotunjimea sa. El nu a fost nici un luptător pe baricade pentruînfăptuirea statului unitar român, dar a făcut, poate, mult mai mult decât atât: a transpus în versurile sale istoria națională de la daci până la Războiul de Independență din 1877-1878 și a descifrat sufletul țăranului român prin  mijlocirea imaginilor artistice, dând la iveală un adevărat portret al poporului nostru, prin ritm,rimă și măsură. Coșbuc ne trece prin fața ochilor și a minții toată istoria noastră veche,populată de daci și romani, povestindu-ne despre „Podul lui Traian”, „Pieirea dacilor”, „Volos,preot dac” sau cântând „Cântecbarbar”. Scrie cu aceeași pasiune despre daci și romani, deși, ca absolvent al faimosului liceu năsăudean purtător al devizei Virtus romana rediviva, privilegiază latinitatea și sorgintea noastră romană, pe linia Școlii Ardelene”

Nicolae Băciuţ, Redactor şef -Vatra Veche, Tîrgu Mureş
Nicolae Băciuţ, Redactor şef -Vatra Veche, Tîrgu Mureş

Iar Niclae Băciuţ conchide:”Coşbuc nu aparţine doar trecutului, ci şi viitorului, elreprezintă o moştenire pe care numai minţile obtuze o pot ignora sau marginaliza, cu bună ştiinţăsau cu rea credinţă, în vârtejul nu ştiu căror mode poetice.

Geoge Coşbuc va fi nu doar ceea ce a fost, ci chiar mai mult de atât! Timpul, paradoxal, e de partea sa.”

   O revistă de cultură care menţine trează flacăra adevăratei perspective culturale, aceea de valoare, susţinută de lecturi şi studii temeinice dar şi de un filon de responsabilitate culturală şi naţională de care avem atâta nevoie. ( C.Lorinţiu)

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.