Turkey Tribunal, un tribunal internațional simbolic condus de societatea civilă înființat pentru a judeca încălcările recente ale drepturilor omului din Turcia se va convoca la Geneva, între 21 și 25 septembrie, conform Turkish Minutes.
Tribunalul, înființat sub inițiativa firmei de avocatură belgiene Van Steenbrugge Advocaten (VSA), își propune să evalueze și să raporteze „toate încălcările drepturilor omului care au loc sub jurisdicția autorităților turcești”, potrivit site-ului al tribunalului.
Completul de judecători al tribunalului include figuri notabile precum Françoise Baroness Tulkens, fost vicepreședinte al CEDO, Johann van der Westhuizen, fost judecător al Curții Constituționale din Africa de Sud, Giorgio Malinverni și Dr. Ledi Bianku, care a fost judecător al CEDO.
Completul de judecători va asculta declarațiile martorilor care au fost victime ale încălcărilor drepturilor omului în Turcia.
Mehmet Alp, un profesor care a fost în mod repetat răpit și torturat de forțele de securitate turcești, Erhan Doğan, un alt profesor care a fost torturat în custodia poliției,Eren Keskin, un activist pentru drepturile omului care a fost arestat și întemnițat și Mesut Kaçmaz, care a fost răpit de serviciile de informații turcești, vor fi audiați în calitate de martori în timpul sesiunilor tribunalului săptămâna viitoare.
Printre martori se numără și jurnaliștii care locuiesc în exil, Cevheri Güven și Meltem Oktay, creatorul de modă Barbaros Șansal, politicianul kurd, Faysal Sarıyıldız, fostul procuror Hasan Dursun și fostul judecător Süleyman Bozoğlu.
Audierile vor fi transmise în direct. În ultima zi, tribunalul își va anunța verdictul, care va fi publicat și pe site.
Urmând ca guvernului turc i se va oferi ocazia să răspundă.
Turcia se confruntă cu o criză a drepturilor omului care se adâncește în ultimii ani, iar președintele Recep Tayyip Erdoğan, cu scopul de a-și consolida conducerea, a subminat în mod sistematic stâlpii fundamentali ai democrației a Turciei.
În 2016, guvernul turc a efectuat o epurare masivă a instituțiilor de stat sub pretextul unei loviturii de stat. Peste 150.000 de funcționari publici, inclusiv 4.156 judecători și procurori, precum și 20.610 membri ai forțelor armate au fost eliminați din posturi pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste”.