vineri, octombrie 23, 2020

Un punct de vedere avansat de jurnalistul belgian Zakir Gül, Bruxelles: Amicţia dintre Erdogan şi conducătorul Qatarului, o relaţie problematică?

[Zakir Gül, Bruxelles]

Din cauza conducerii și guvernării lui Erdogan, Turcia și-a pierdut prieteniile, fie şi prin vecini. Politica „nici-un-prieten-rămas” a funcționat foarte bine.

 Una dintre excepțiile acesteia sunt relațiile cu Qatar, care s-au dezvoltat rapid în ultimii ani.

Erdogan și liderul Qatar-ului ,Tamim bin Hamad al-Thani au devenit prieteni buni, ca frații. Ambii au unele lucruri în comun, cum ar fi sprijinirea și finanțarea grupurilor radicale din Orientul Mijlociu și săvârșirea de infracțiuni internaționale.

Qatar a devenit la fel de activ ca și economia sa în ultimii ani. S-a angajat în mai multe roluri de mediere nu numai între unele țări, ci și între unele state și grupuri considerate radicale. Este, de asemenea, un stat care a avut legături cu multe state care nu sunt în sine aliați. De exemplu, are legături cu Iranul, dar are și legături cu SUA; Are legături cu Arabia Saudită, dar are legături și cu Yemenul Houthis, cu talibanii din Afganistan; Are legături cu Israelul, dar și legătură cu Hamas. În acest sens, nu ar fi greșit să atribuim Qatarul-ui un fel de a fi  pragmatic.

Pe lângă faptul că a fost prea activ din punct de vedere politic și economic în Orientul Mijlociu, unii susţin că susțin că avea  probleme cel puțin unele de asistență, cum ar fi finanțarea unor grupări radicale.

Politica lui Erdogan pot fi considerată și ea pragmatică. Erdogan este probabil cel mai schimbător politician din istoria Turciei,uneori el se schimbă instantaneu. Nu cu mult timp în urmă, era fratele mare al lui Bashar Al-Assad pe care îl îmbrățișa ca pe un frate. Acum Assad este cel mai mare inamic.Un alt exemplu este următorul: Erdogan a fost susținut că sprijină HYPERLINK „http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-turkey-arms-idUSKBN0O61L220150521” anumite grupări rebele, inclusiv unele grupuri teroriste Salafi Jihadi (adică Jabhat Al Nusra) din Siria. Cu toate acestea, dintr-o dată, și-a întors spatele la grupurile pe care le sprijinea foarte mult. Pentru o perioadă, nici măcar nu menționa ISIS ca fiind o organizație teroristă. Acum, el le pretinde ca fiind organizație teroristă. El s-a prefăcut că este aliatul Statelor Unite, dar a fost de partea lui Putin, alături de  Rusia și Iran. Cel mai recentfapt:  s-a răzgândit și a lpreluat un rol  în coaliția condusă de SUA în Siria. Nu va fi greu să previzionăm că Erdogan îi va întoarce spatele la noul său frate, Tamim, când va veni timpul și interesele lor vor fi în conflict.

În prezent, relația lor este la cel mai înalt nivel. Qatar a permis ca o bază militară turcă să fie staționată în Qatar. Cu toate acestea, care este lucrul comun dintre Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani din Qatar și Erdogan? Ce se află în spatele acestei frății ? Erau atât de trup și suflet încât, chiar și în timpul tentativei de lovitură de stat militară din 15 iulie, Qatar a trimis 150 de membri ai forțelor speciale pentru a-l proteja pe Erdogan.

Erdogan nu a ascuns că a sprijinit Frăția Musulmană, în special în Egipt. Nici Tamim. Se susține, de asemenea, că ambii lideri au sprijini HYPERLINK „http://www.rightsidenews.com/world/islamic-terrorism/articles-in-egypt-turkey-qatar-terror-funding-are-responsible-for-bloodshed-in-arab-world/”t Shame al-Japha și Al-Nusra și chiar ISIS în multe privințe. Ironia este că atât Erdogan, cât și Tamim se vizitează atât de frecvent pentru a discuta „războiul împotriva terorismului” și alte probleme, în ciuda faptului că aceștia sunt acuzaţi de voci că ar fi  finanțatori majori ai HYPERLINK „https://www.gatestoneinstitute.org/5241/eu-qatar-turkey-terrorism” grupărilor teroriste.

Tensiunile sunt ridicate în familia regală din Qatar. Există zvonuri despre problemele dintre Hamad bin Khalifa, tatăl și fostul Emir înainte de 2013 și domnitorul actual, Tamim bin Hamad al-Thani. Hamad a susținut că fiul său care domnește acum, Tamim, care îi este ca un frate lui Erdogan, suferă de boli mintale. Chiar mai rău, el susține că fiul său Tamim a ajutat și a sprijinit HYPERLINK „https://www.almasdarnews.com/article/details-coup-attempt-qatar/” grupurile extremiste teroriste. Este serios, deoarece afirmațiile provin din interiorul familiei, din partea tatălui.

Întrebarea noastră este: Cum vor afecta toate aceste afirmații și cum se vor extinde asupra lui Erdogan? După cum se pare, Qatar a rămas ca fiind singurul prieten al Turciei, din regiune. Poate această mare prietenie fi motivul vizitelor atât de frecvente şi  reciproce?! Dacă Erdogan are niște investiții în Qatar, cum ar fi afectate aceste investiții atunci când opoziția din familia regală va reuși să-l răstoarne pe Tamim? Erdogan ar putea fi undeva în ecuație, dar întrebarea „unde” rămâne fără răspuns pentru moment. După cum se spune, nu există fum fără foc.În cele din urmă, este foarte posibil ca într-o zi, atât Erdogan, cât și Tamim să se confrunte cu Curtea Penală Internațională pentru sprijinirea unor grupări radicale și comiterea de infracțiuni internaționale. Să așteptăm și să vedem.


SURSA: Articolul a fost publicat pe site-ul vocaleurope.eu la data de 2 iunie şi tradus in limba romană

Istanbul: Grădina verticală care costă 1200.000 de lire anual a fost demontată

Primarul Istanbulului a decis să renunțe la grădinile verticale pe motiv că  prezenta „beneficii ecologice limitate, dar costuri financiare mari”, relatează Duvar...

COVID-19: Peste 40.000 de lucrători în domeniul sănătății din Turcia testați pozitiv

Mai mult de 40.000 de lucrători în domeniul sănătății au fost infectați cu coronavirus în Turcia de la izbucnirea pandemiei, relatează people.cn

Turcia:Prefectul a cerut închiderea unui restaurant pentru că un angajat nu l-a băgat în seamă

Prefectul din provincia sud-vestică Denizli a cerut închiderea unui restaurant după ce un angajat nu l-a băgat în seamă, relatează presa turcească.

Românii în vacanță în Antalya: ”Nu am uitat niciodată acel gest”

O româncă alături de soțul ei german și-au găsit prieteni pe viață în timpul unei vacanțe în Antalya, relatează RomanyaHaber.

Turcia: Un deținut a murit torturat de gardienii penitenciarului

Serkan Tumay, în vârstă de 25 de ani, care se aflat de șase ani în penitenciarul Kırıkkale, din Ankara pentru furt, a murit în celula sa solitară, în care a fost mutat după ce colegul său a informat famila despre tortura fizică.

Un jurnalist turc renumit a murit

Ziaristul notoriu Bekir Coşkun a murit, ieri, unde se trata într-un spital din Ankara pentru cancer la plămâni, relatează presa turcească.

“Mentalitate fascistă”: Poliția a intervenit la primul spectacol de teatru kurd din Istanbul

Poliția a intervenit la prima piesă în limba kurdă care a fost pusă în scenă în Teatrul Municipal din Istanbul din cauza „preocupărilor de securitate publică”, relatează Duvar English.

Copiii refugiați sunt izolați pentru că părinții altor elevi cred că au „influență proastă”

Copiii refugiaților sirieni, irakieni și afgani au fost grupați într-o singură școală după ce părinții turci au refuzat să-și trimită copiii la școală pentru că aceștia ar exercita o „influență proastă”,