sâmbătă, aprilie 1, 2023

Un punct de vedere avansat de jurnalistul belgian Zakir Gül, Bruxelles: Amicţia dintre Erdogan şi conducătorul Qatarului, o relaţie problematică?

[Zakir Gül, Bruxelles]

Din cauza conducerii și guvernării lui Erdogan, Turcia și-a pierdut prieteniile, fie şi prin vecini. Politica „nici-un-prieten-rămas” a funcționat foarte bine.

 Una dintre excepțiile acesteia sunt relațiile cu Qatar, care s-au dezvoltat rapid în ultimii ani.

Erdogan și liderul Qatar-ului ,Tamim bin Hamad al-Thani au devenit prieteni buni, ca frații. Ambii au unele lucruri în comun, cum ar fi sprijinirea și finanțarea grupurilor radicale din Orientul Mijlociu și săvârșirea de infracțiuni internaționale.

Qatar a devenit la fel de activ ca și economia sa în ultimii ani. S-a angajat în mai multe roluri de mediere nu numai între unele țări, ci și între unele state și grupuri considerate radicale. Este, de asemenea, un stat care a avut legături cu multe state care nu sunt în sine aliați. De exemplu, are legături cu Iranul, dar are și legături cu SUA; Are legături cu Arabia Saudită, dar are legături și cu Yemenul Houthis, cu talibanii din Afganistan; Are legături cu Israelul, dar și legătură cu Hamas. În acest sens, nu ar fi greșit să atribuim Qatarul-ui un fel de a fi  pragmatic.

Pe lângă faptul că a fost prea activ din punct de vedere politic și economic în Orientul Mijlociu, unii susţin că susțin că avea  probleme cel puțin unele de asistență, cum ar fi finanțarea unor grupări radicale.

Politica lui Erdogan pot fi considerată și ea pragmatică. Erdogan este probabil cel mai schimbător politician din istoria Turciei,uneori el se schimbă instantaneu. Nu cu mult timp în urmă, era fratele mare al lui Bashar Al-Assad pe care îl îmbrățișa ca pe un frate. Acum Assad este cel mai mare inamic.Un alt exemplu este următorul: Erdogan a fost susținut că sprijină HYPERLINK „http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-turkey-arms-idUSKBN0O61L220150521” anumite grupări rebele, inclusiv unele grupuri teroriste Salafi Jihadi (adică Jabhat Al Nusra) din Siria. Cu toate acestea, dintr-o dată, și-a întors spatele la grupurile pe care le sprijinea foarte mult. Pentru o perioadă, nici măcar nu menționa ISIS ca fiind o organizație teroristă. Acum, el le pretinde ca fiind organizație teroristă. El s-a prefăcut că este aliatul Statelor Unite, dar a fost de partea lui Putin, alături de  Rusia și Iran. Cel mai recentfapt:  s-a răzgândit și a lpreluat un rol  în coaliția condusă de SUA în Siria. Nu va fi greu să previzionăm că Erdogan îi va întoarce spatele la noul său frate, Tamim, când va veni timpul și interesele lor vor fi în conflict.

În prezent, relația lor este la cel mai înalt nivel. Qatar a permis ca o bază militară turcă să fie staționată în Qatar. Cu toate acestea, care este lucrul comun dintre Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani din Qatar și Erdogan? Ce se află în spatele acestei frății ? Erau atât de trup și suflet încât, chiar și în timpul tentativei de lovitură de stat militară din 15 iulie, Qatar a trimis 150 de membri ai forțelor speciale pentru a-l proteja pe Erdogan.

Erdogan nu a ascuns că a sprijinit Frăția Musulmană, în special în Egipt. Nici Tamim. Se susține, de asemenea, că ambii lideri au sprijini HYPERLINK „http://www.rightsidenews.com/world/islamic-terrorism/articles-in-egypt-turkey-qatar-terror-funding-are-responsible-for-bloodshed-in-arab-world/”t Shame al-Japha și Al-Nusra și chiar ISIS în multe privințe. Ironia este că atât Erdogan, cât și Tamim se vizitează atât de frecvent pentru a discuta „războiul împotriva terorismului” și alte probleme, în ciuda faptului că aceștia sunt acuzaţi de voci că ar fi  finanțatori majori ai HYPERLINK „https://www.gatestoneinstitute.org/5241/eu-qatar-turkey-terrorism” grupărilor teroriste.

Tensiunile sunt ridicate în familia regală din Qatar. Există zvonuri despre problemele dintre Hamad bin Khalifa, tatăl și fostul Emir înainte de 2013 și domnitorul actual, Tamim bin Hamad al-Thani. Hamad a susținut că fiul său care domnește acum, Tamim, care îi este ca un frate lui Erdogan, suferă de boli mintale. Chiar mai rău, el susține că fiul său Tamim a ajutat și a sprijinit HYPERLINK „https://www.almasdarnews.com/article/details-coup-attempt-qatar/” grupurile extremiste teroriste. Este serios, deoarece afirmațiile provin din interiorul familiei, din partea tatălui.

Întrebarea noastră este: Cum vor afecta toate aceste afirmații și cum se vor extinde asupra lui Erdogan? După cum se pare, Qatar a rămas ca fiind singurul prieten al Turciei, din regiune. Poate această mare prietenie fi motivul vizitelor atât de frecvente şi  reciproce?! Dacă Erdogan are niște investiții în Qatar, cum ar fi afectate aceste investiții atunci când opoziția din familia regală va reuși să-l răstoarne pe Tamim? Erdogan ar putea fi undeva în ecuație, dar întrebarea „unde” rămâne fără răspuns pentru moment. După cum se spune, nu există fum fără foc.În cele din urmă, este foarte posibil ca într-o zi, atât Erdogan, cât și Tamim să se confrunte cu Curtea Penală Internațională pentru sprijinirea unor grupări radicale și comiterea de infracțiuni internaționale. Să așteptăm și să vedem.


SURSA: Articolul a fost publicat pe site-ul vocaleurope.eu la data de 2 iunie şi tradus in limba romană

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.