sâmbătă, mai 25, 2024

Un nou raport din Suedia dezvăluie că lovitură de stat din 15 iulie din Turcia a fost organizată de Erdoğan

Tentativa de lovitură de stat de anul trecut, din Turcia, nu este altceva decât o minciună măsluită, orchestrată de președintele autocrat al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan și acoliţii săi  pentru a crea un pretext pentru a exercita o persecuție în masă a criticilor și oponenților printr-o stare de urgență perpetuă, a concluzionat un nou studiu detaliat al Centrului pentru Libertate din Stockholm (Stockholm Center for Freedom- SCF) intitulat. http://stockholmcf.org/a-new-report-in-sweden-reveals-erdogan-orchestrated-july-15-coup-in-turkey/

Pe baza informațiilor disponibile, a acuzațiilor de lovitură de stat, a mărturiilor din procesele judiciare, a interviurilor private, a analizelor opiniilor experților militari și a altor dovezi colectate de investigatori, SCF este suficient de încrezător că această tentativă nici măcar nu se califică ca fiind o lovitură de stat în nici un sens de mobilizare militară, care a fost neobișnuit de limitată, limitată la  câteva orașe, gestionată prost, a sfidat practicile stabilite, tradiția, regulile de angajare și procedurile standard de operare din armata turcă.

„Aceasta a fost o continuare a unei serii de imposturi care au fost descoperite în ultimii ani sub conducerea autoritară a regimului Erdoğan și cu siguranță a fost cea mai sângeroasă”, a declarat Abdullah Bozkurt, președintele SCF.

„Erdoğan pare să fi făcut apel la zvonuri despre lovituri de stat care au circulat pe scară largă în capitala turcă și a organizat un spectacol propriu pentru a deține controlul și pentru a-și pregăti persecutarea opoziţiei”, a adăugat el.

Judecând după rezultatele loviturii de stat, Erdoğan a câștigat mult timp asigurându-și președinția ” imperială”, consolidând câștigurile sale, înăbușind opoziția și chiar lansând o incursiune militară transfrontalieră în Siria, pentru care se măcina de prea mult timp. Nu e de mirare de ce a numit imediat tentativa ca fiind

„un dar de la Dumnezeu”.

Raportul a fost publicat inițial în limba turcă. SCF intenționează să lanseze în curând o ediție în limba engleză cu noi modificări și date actualizate.

 • Iată câteva dintre constatările din Raportul detaliat pe 191 de pagini despre ceea ce s-a întâmplat în 15 iulie 2016 și despre zilele care au premers.
 • A apărut o mare discrepanță între faptele și narațiunea guvernului privind lovitura de stat, în ciuda eforturilor intense depuse de regimul lui Erdoğan sub forma cenzurii, propagandei, presiunii, amenințărilor și chiar torturii și relelor tratamente. Mărturiile făcute de inculpați și dovezile care au fost descoperite până acum au susținut în continuare opinia că tentativa de lovitură de stat nu a fost nimic altceva decât o premeditare.
 • Afirmaţiile contradictorii ale lui Erdoğan cu privire la lanțul de evenimente din ziua loviturii de stat, reconstituirea care diferă chiar de rechizitoriile emise de sistemul judiciar controlat strict de regimul său, măsurile antidemocratice luate după  15 iulie, închiderea a mii de instituții și arestările a zeci de mii de civili au generat o umbră mare asupra evenimentelor din 15 iulie.
 • Faptul că șeful serviciului de informații turc (MİT), Hakan Fidan, a fost avertizat în prealabil în legătură cu lovitura de stat, în conformitate cu propriile sale declarații scrise trimise Parlamentului, dar el nu a informat nici primul ministru, nici președintele a întărit afirmația că lovitura de stat a fost înscenată în totalitate. Nu există nici o explicație pentru motivul pentru care oficialii care sunt, în primul rând, responsabili pentru descoperirea, înfrângerea și oprirea tentativei de lovitură de stat împotriva guvernului ales, au rămas inaccesibili în ziua loviturii de stat și de ce au urmat rutina zilnică chiar și după ce au aflat despre tentativă.
 • Pe fondul lipsei de mărturie a șefului de la informații Hakan Fidan, fie ca suspect,fie ca martor, în orice anchetă judiciară a tentativei de lovitură de stat, a show-ului de refuz la Comisia de Investigații Parlamentare a Loviturii de Stat pentru o mărturie și chiar a faptului că și-a păstrat poziția , Erdoğan se așteaptă de fapt ca toată lumea să creadă în narațiunea sa construită despre tentativa de lovitură de stat, fără nici măcar să întrebe și să investigheze semnificativ.
 • Faptul că șeful serviciului de informații Hakan Fidan s-a întâlnit cu oficialii militari de top ore întregi cu o zi înainte de lovitura de stat, precum și în ziua loviturii de stat, vizita sa la sediul Statului Major General, în ciuda presupusului avertisment că el urma să fie destituit și reținut de armată, părăsirea sediului militar de către acesta fără permisiune, și lansarea tentativei de lovitură de stat imediat după plecarea sa nu au fost explicate și justificate până astăzi.
 • De asemenea, este important de notat că șeful Statului Major General Hulusi Akar a făcut declarații contradictorii. Mărturiile martorilor și inculpaților nu confirmă afirmațiile furnizate de Akar. Experții militari cu care SCF s-a consultat în pregătirea acestui raport au subliniat în mod clar că lovitura de stat, despre care se ştiau informaţii în avans, ar fi putut fi stopată cu ușurință și ar fi putut  fi împiedicată prin măsuri simple și rapide. Cu toate acestea, faptul că Akar nu recurge la astfel de măsuri de prevenire alimentează suspiciunile profunde despre evenimentele din 15 iulie.
 • A fost foarte neobișnuit și ciudat că comandanții de vârf ai armatei au continuat cu rutina lor obișnuită, chiar au participat la ceremonii de nuntă la orele când existau informații credibile și alarmante despre tentativa de lovitură de stat. Aceasta contravine tradițiilor, practicilor și regulilor stabilite ale procedurilor de operare în armata turcă.
 • Conform declarațiilor oficiale, 8.651 de ofițeri au participat la lovitura de stat, reprezentând 1,5% din totalul personalului militar din armata turcă. Dintre aceștia, 1.761 erau recruți privați, 1.214 erau studenți militari, iar 5.761 erau ofițeri și subofițeri. Dar chiar și aceste cifre nu reflectă mobilizarea reală care a fost văzută pe teren în timpul tentativei de lovitură de stat. Având în vedere că 168 de generali și mii de ofițeri sunt încarceraţi acum pentru acuzațiile de lovitură de stat, experții militari consideră ciudat că un număr atât de nesemnificativ de trupe au participat la tentativa de lovitură de stat. Se estimează că există 200.00 de oameni  sub comanda acestor generali care sunt acuzați de tentativă.
 • Evenimentele ciudate, cum ar fi închiderea podului Bosfor la trafic pe un sens, lovirea țintelor care nu au servit deloc scopurilor puciștilor, normalitatea politicienilor care ar fi trebuit să fie ținta primară, uciderea civililor, încercarea de a ocupare a instituțiilor cu doar o mână de trupe nu au fost explicate. Mobilizarea limitată a dotărilor militare a fost limitată la câteva orașe, iar echipele care ar fi trebuit să-l rețină pe Erdoğan au ajuns la hotelul in care se afla la câteva ore după plecarea sa. Toate aceste evenimente „fără sens” par să sugereze că au fost organizate pentru a crea o impresie și a furniza imagini și fotografii pentru lovitura de stat.
 • Chiar și după un an întreg, guvernul turc nu a reușit să prezinte dovezi convingătoare și solide care să dovedească faptul că mișcarea Hizmet (popular cunoscută sub numele de mișcarea Gülen) s-ar fi aflat în spatele tentativei de lovitură de stat, fie ca creier sau ca participant. Mărturiile fabricate și forțate, aparent obținute prin supunerea la torturi grele în custodie, au fost apoi respinse de inculpați atunci când au apărut în instanță pentru audierile de judecată.
 • După cum au dezvăluit diverse cercetări publicate sau raportate de instituțiile internaționale, ofițerii care sunt acuzați de tentativa de lovitură de stat provin din diferite medii şi au diferite ideologii. În majoritatea cazurilor, trupele au fost mobilizate pentru amenințări teroriste iminente sau ca parte a exercițiului militar, au arătat declarațiile inculpaților în instanță.
 • Fethullah Gülen, care a inspirat mișcarea Hizmet, care a fost acuzată de lovitura de stat de către Erdoğan, a declarat într-un interviu exclusiv cu SCF că lovitura de stat a fost „un scenariu scandalos de scandal construit de Erdoğan și complicii săi.” El a spus că a fost lansată pentru a declanşa o vânătoare fără precedent împotriva mișcării Hizmet. El a subliniat clar faptul că dacă cineva care simpatizează mișcarea Hizmet şi a participat la această acțiune condamnabilă, a trădat însăși idealurile mișcării. Gülen și-a reiterat apelul la constiuirea unei  comisii internaționale pentru a investiga temeinic lovitura de stat, o propunere la care Edoğan nu a răspuns.
 • Incertitudinea din spatele investigațiilor balistice cu privire la armele folosite în asasinarea civililor și a trupelor încă mai persistă. Grupurile paramilitare care au participat la ciocniri, și care au apărut mai târziu în diverse videoclipuri realizate în noaptea loviturii de stat nu au fost identificate și modul în care au fost organizate și mobilizate rămâne un mister. Au existat, de asemenea, rapoarte că poliția turcă a distribuit arme de mare calibru civililor în noaptea loviturii de stat.
 • Turcia nu mai este o țară în care există statul de drept și nici principiile democratice. Acum este un stat condus prin  decretele guvernului, în stare constantă de urgență. Sistemul judiciar este sub controlul total al guvernului, libertatea presei și a exprimării sunt blocate, parlamentul nu mai funcționează și politicienii opoziției se află în spatele gratiilor.
 • Mai mult de 150.000 de salariați guvernamentali au fost concediați din funcțiile lor invocându-se opiniile lor critice, fără o probă judiciară și administrativă eficientă. Purificările din aparatul militar, judiciar, serviciul străin și securitate au atins niveluri alarmante. 51.889 persoane au fost plasate în spatele gratiilor, fără probe, procese și condamnări, majoritatea casnice, profesori, studenți, medici, comercianți, jurnaliști care au fost afiliați la mișcarea Hizmet.

  Sursa: http://stockholmcf.org/a-new-report-in-sweden-reveals-erdogan-orchestrated-july-15-coup-in-turkey/

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park.