sâmbătă, martie 25, 2023

Un nou raport din Suedia dezvăluie că lovitură de stat din 15 iulie din Turcia a fost organizată de Erdoğan

Tentativa de lovitură de stat de anul trecut, din Turcia, nu este altceva decât o minciună măsluită, orchestrată de președintele autocrat al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan și acoliţii săi  pentru a crea un pretext pentru a exercita o persecuție în masă a criticilor și oponenților printr-o stare de urgență perpetuă, a concluzionat un nou studiu detaliat al Centrului pentru Libertate din Stockholm (Stockholm Center for Freedom- SCF) intitulat. http://stockholmcf.org/a-new-report-in-sweden-reveals-erdogan-orchestrated-july-15-coup-in-turkey/

Pe baza informațiilor disponibile, a acuzațiilor de lovitură de stat, a mărturiilor din procesele judiciare, a interviurilor private, a analizelor opiniilor experților militari și a altor dovezi colectate de investigatori, SCF este suficient de încrezător că această tentativă nici măcar nu se califică ca fiind o lovitură de stat în nici un sens de mobilizare militară, care a fost neobișnuit de limitată, limitată la  câteva orașe, gestionată prost, a sfidat practicile stabilite, tradiția, regulile de angajare și procedurile standard de operare din armata turcă.

„Aceasta a fost o continuare a unei serii de imposturi care au fost descoperite în ultimii ani sub conducerea autoritară a regimului Erdoğan și cu siguranță a fost cea mai sângeroasă”, a declarat Abdullah Bozkurt, președintele SCF.

„Erdoğan pare să fi făcut apel la zvonuri despre lovituri de stat care au circulat pe scară largă în capitala turcă și a organizat un spectacol propriu pentru a deține controlul și pentru a-și pregăti persecutarea opoziţiei”, a adăugat el.

Judecând după rezultatele loviturii de stat, Erdoğan a câștigat mult timp asigurându-și președinția ” imperială”, consolidând câștigurile sale, înăbușind opoziția și chiar lansând o incursiune militară transfrontalieră în Siria, pentru care se măcina de prea mult timp. Nu e de mirare de ce a numit imediat tentativa ca fiind

„un dar de la Dumnezeu”.

Raportul a fost publicat inițial în limba turcă. SCF intenționează să lanseze în curând o ediție în limba engleză cu noi modificări și date actualizate.

 • Iată câteva dintre constatările din Raportul detaliat pe 191 de pagini despre ceea ce s-a întâmplat în 15 iulie 2016 și despre zilele care au premers.
 • A apărut o mare discrepanță între faptele și narațiunea guvernului privind lovitura de stat, în ciuda eforturilor intense depuse de regimul lui Erdoğan sub forma cenzurii, propagandei, presiunii, amenințărilor și chiar torturii și relelor tratamente. Mărturiile făcute de inculpați și dovezile care au fost descoperite până acum au susținut în continuare opinia că tentativa de lovitură de stat nu a fost nimic altceva decât o premeditare.
 • Afirmaţiile contradictorii ale lui Erdoğan cu privire la lanțul de evenimente din ziua loviturii de stat, reconstituirea care diferă chiar de rechizitoriile emise de sistemul judiciar controlat strict de regimul său, măsurile antidemocratice luate după  15 iulie, închiderea a mii de instituții și arestările a zeci de mii de civili au generat o umbră mare asupra evenimentelor din 15 iulie.
 • Faptul că șeful serviciului de informații turc (MİT), Hakan Fidan, a fost avertizat în prealabil în legătură cu lovitura de stat, în conformitate cu propriile sale declarații scrise trimise Parlamentului, dar el nu a informat nici primul ministru, nici președintele a întărit afirmația că lovitura de stat a fost înscenată în totalitate. Nu există nici o explicație pentru motivul pentru care oficialii care sunt, în primul rând, responsabili pentru descoperirea, înfrângerea și oprirea tentativei de lovitură de stat împotriva guvernului ales, au rămas inaccesibili în ziua loviturii de stat și de ce au urmat rutina zilnică chiar și după ce au aflat despre tentativă.
 • Pe fondul lipsei de mărturie a șefului de la informații Hakan Fidan, fie ca suspect,fie ca martor, în orice anchetă judiciară a tentativei de lovitură de stat, a show-ului de refuz la Comisia de Investigații Parlamentare a Loviturii de Stat pentru o mărturie și chiar a faptului că și-a păstrat poziția , Erdoğan se așteaptă de fapt ca toată lumea să creadă în narațiunea sa construită despre tentativa de lovitură de stat, fără nici măcar să întrebe și să investigheze semnificativ.
 • Faptul că șeful serviciului de informații Hakan Fidan s-a întâlnit cu oficialii militari de top ore întregi cu o zi înainte de lovitura de stat, precum și în ziua loviturii de stat, vizita sa la sediul Statului Major General, în ciuda presupusului avertisment că el urma să fie destituit și reținut de armată, părăsirea sediului militar de către acesta fără permisiune, și lansarea tentativei de lovitură de stat imediat după plecarea sa nu au fost explicate și justificate până astăzi.
 • De asemenea, este important de notat că șeful Statului Major General Hulusi Akar a făcut declarații contradictorii. Mărturiile martorilor și inculpaților nu confirmă afirmațiile furnizate de Akar. Experții militari cu care SCF s-a consultat în pregătirea acestui raport au subliniat în mod clar că lovitura de stat, despre care se ştiau informaţii în avans, ar fi putut fi stopată cu ușurință și ar fi putut  fi împiedicată prin măsuri simple și rapide. Cu toate acestea, faptul că Akar nu recurge la astfel de măsuri de prevenire alimentează suspiciunile profunde despre evenimentele din 15 iulie.
 • A fost foarte neobișnuit și ciudat că comandanții de vârf ai armatei au continuat cu rutina lor obișnuită, chiar au participat la ceremonii de nuntă la orele când existau informații credibile și alarmante despre tentativa de lovitură de stat. Aceasta contravine tradițiilor, practicilor și regulilor stabilite ale procedurilor de operare în armata turcă.
 • Conform declarațiilor oficiale, 8.651 de ofițeri au participat la lovitura de stat, reprezentând 1,5% din totalul personalului militar din armata turcă. Dintre aceștia, 1.761 erau recruți privați, 1.214 erau studenți militari, iar 5.761 erau ofițeri și subofițeri. Dar chiar și aceste cifre nu reflectă mobilizarea reală care a fost văzută pe teren în timpul tentativei de lovitură de stat. Având în vedere că 168 de generali și mii de ofițeri sunt încarceraţi acum pentru acuzațiile de lovitură de stat, experții militari consideră ciudat că un număr atât de nesemnificativ de trupe au participat la tentativa de lovitură de stat. Se estimează că există 200.00 de oameni  sub comanda acestor generali care sunt acuzați de tentativă.
 • Evenimentele ciudate, cum ar fi închiderea podului Bosfor la trafic pe un sens, lovirea țintelor care nu au servit deloc scopurilor puciștilor, normalitatea politicienilor care ar fi trebuit să fie ținta primară, uciderea civililor, încercarea de a ocupare a instituțiilor cu doar o mână de trupe nu au fost explicate. Mobilizarea limitată a dotărilor militare a fost limitată la câteva orașe, iar echipele care ar fi trebuit să-l rețină pe Erdoğan au ajuns la hotelul in care se afla la câteva ore după plecarea sa. Toate aceste evenimente „fără sens” par să sugereze că au fost organizate pentru a crea o impresie și a furniza imagini și fotografii pentru lovitura de stat.
 • Chiar și după un an întreg, guvernul turc nu a reușit să prezinte dovezi convingătoare și solide care să dovedească faptul că mișcarea Hizmet (popular cunoscută sub numele de mișcarea Gülen) s-ar fi aflat în spatele tentativei de lovitură de stat, fie ca creier sau ca participant. Mărturiile fabricate și forțate, aparent obținute prin supunerea la torturi grele în custodie, au fost apoi respinse de inculpați atunci când au apărut în instanță pentru audierile de judecată.
 • După cum au dezvăluit diverse cercetări publicate sau raportate de instituțiile internaționale, ofițerii care sunt acuzați de tentativa de lovitură de stat provin din diferite medii şi au diferite ideologii. În majoritatea cazurilor, trupele au fost mobilizate pentru amenințări teroriste iminente sau ca parte a exercițiului militar, au arătat declarațiile inculpaților în instanță.
 • Fethullah Gülen, care a inspirat mișcarea Hizmet, care a fost acuzată de lovitura de stat de către Erdoğan, a declarat într-un interviu exclusiv cu SCF că lovitura de stat a fost „un scenariu scandalos de scandal construit de Erdoğan și complicii săi.” El a spus că a fost lansată pentru a declanşa o vânătoare fără precedent împotriva mișcării Hizmet. El a subliniat clar faptul că dacă cineva care simpatizează mișcarea Hizmet şi a participat la această acțiune condamnabilă, a trădat însăși idealurile mișcării. Gülen și-a reiterat apelul la constiuirea unei  comisii internaționale pentru a investiga temeinic lovitura de stat, o propunere la care Edoğan nu a răspuns.
 • Incertitudinea din spatele investigațiilor balistice cu privire la armele folosite în asasinarea civililor și a trupelor încă mai persistă. Grupurile paramilitare care au participat la ciocniri, și care au apărut mai târziu în diverse videoclipuri realizate în noaptea loviturii de stat nu au fost identificate și modul în care au fost organizate și mobilizate rămâne un mister. Au existat, de asemenea, rapoarte că poliția turcă a distribuit arme de mare calibru civililor în noaptea loviturii de stat.
 • Turcia nu mai este o țară în care există statul de drept și nici principiile democratice. Acum este un stat condus prin  decretele guvernului, în stare constantă de urgență. Sistemul judiciar este sub controlul total al guvernului, libertatea presei și a exprimării sunt blocate, parlamentul nu mai funcționează și politicienii opoziției se află în spatele gratiilor.
 • Mai mult de 150.000 de salariați guvernamentali au fost concediați din funcțiile lor invocându-se opiniile lor critice, fără o probă judiciară și administrativă eficientă. Purificările din aparatul militar, judiciar, serviciul străin și securitate au atins niveluri alarmante. 51.889 persoane au fost plasate în spatele gratiilor, fără probe, procese și condamnări, majoritatea casnice, profesori, studenți, medici, comercianți, jurnaliști care au fost afiliați la mișcarea Hizmet.

  Sursa: http://stockholmcf.org/a-new-report-in-sweden-reveals-erdogan-orchestrated-july-15-coup-in-turkey/

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.