sâmbătă, aprilie 9, 2022

Un început promiţător: Teatru la Centrul Cultural Municipal Bistriţa

Pe scena Centrului Cultural Municipal ,,George Coșbuc” (CCM) Bistrița a avut loc sâmbătă, de la ora 17.00, împlinirea unui vechi desiderat bistrițean, acela de a avea un teatru. Speranțele s-au risipit la începutul anilor ’90, odată cu înstrăinarea măreței săli de spectacole de la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar, iată, renasc prin stăruința directorului CCM, Dorel Cosma, susținut sufletește de scriitorul Cornel Udrea, actorul Adrian Gazdaru și alții.

 Spectacolul inaugural a fost premiera piesei „Scurta și nefericita viață a lui Marilyn Monroe” (fragment), de Milan Richter, jucată în prezența autorului de actorii Dan Rădulescu și Cosmina Lirca, răsplătiți cu medalii „Liviu Rebreanu” și certificate de excelență de către directorul Dorel  Cosma.

palat1

 ,,Cu această reprezentație, cu această premieră absolută, marcăm inaugurarea Teatrului profesionist Bistrița, teatru de proiecte, pe care nu puteam să nu-l intitulăm altfel decât cu numele lui Liviu Rebreanu. Este primul gong al Teatrului de proiecte „Liviu Rebreanu”, care își începe activitatea. Doi actori deosebiți joacă pentru prima dată sub titulatura Teatrului ”Rebreanu”. Cel care a dat viață acestor personaje, autorul piesei, Milan Richter, este alături de noi”, a spus directorul Dorel Cosma.

 Piesa „Scurta și nefericita viață a lui Marilyn Monroe” este o dramă în două acte, de scriitorul Milan Richter, tradusă în limba română de Muguraș Maria Petrescu. Piesa a fost inspirată de povestea de iubire dintre diva Marilyn Monroe și președintel SUA John Kennedy.( scrie Victor Ştir pentru Mesagerul)

 ,,Cu această reprezentație, cu această premieră absolută, marcăm inaugurarea Teatrului profesionist Bistrița, teatru de proiecte, pe care nu puteam să nu-l intitulăm altfel decât cu numele lui Liviu Rebreanu. Este primul gong al Teatrului de proiecte „Liviu Rebreanu”, care își începe activitatea.”dr.Dorel Cosma, Director.

 

   Fosta sală de cultură a oraşului devine acum după o recondiţionare reuşită, Palatul Culturii. Amplasată într-un decor de burg medieval, chiar în legendarul Parc al oraşului, ea atrage acum spectatori pentru toate genurile artistice: de la iubitorii cenaclului literar Conexiuni ( în care se remarcă neobosita autoare Elena M. Câmpan) cenaclu ai cărui membri au fost de curând în vizită la New York inaugurând o serie de schimburi literare şi culturale de succes,  la seri de muzică  din toate genurile, expoziţii de artă plastică sau fotografică. In site-ul de prezentare a Palatului Culturii se spune de altfel:”Institutia noastra este organizatoarea si initiatoarea unor festivaluri nationale si internationale intre care mentionam o parte dintre acestea: Festivalul National de Dans Modern „Blow Dance”, Festivalului International de Folclor „Nunta Zamfirei”, Festivalul International al Fanfarelor „Mihail Warga”, Festivalul de Muzica Folk „Bistrita Folk”, Festivalul National de Teatru Profesionist „Liviu Rebreanu” si Festivalul International de Traditii Populare „Radacinile Eternitatii”.

Surse :Victor Ştir ,www.ccm-bistrita.ro/

http://www.mesagerul.ro/2016/11/27/mult-teptatul-teatru-de-proiecte-liviu-rebreanu-exista-de-sambata

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii