vineri, noiembrie 13, 2020

Un început promiţător: Teatru la Centrul Cultural Municipal Bistriţa

Pe scena Centrului Cultural Municipal ,,George Coșbuc” (CCM) Bistrița a avut loc sâmbătă, de la ora 17.00, împlinirea unui vechi desiderat bistrițean, acela de a avea un teatru. Speranțele s-au risipit la începutul anilor ’90, odată cu înstrăinarea măreței săli de spectacole de la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar, iată, renasc prin stăruința directorului CCM, Dorel Cosma, susținut sufletește de scriitorul Cornel Udrea, actorul Adrian Gazdaru și alții.

 Spectacolul inaugural a fost premiera piesei „Scurta și nefericita viață a lui Marilyn Monroe” (fragment), de Milan Richter, jucată în prezența autorului de actorii Dan Rădulescu și Cosmina Lirca, răsplătiți cu medalii „Liviu Rebreanu” și certificate de excelență de către directorul Dorel  Cosma.

palat1

 ,,Cu această reprezentație, cu această premieră absolută, marcăm inaugurarea Teatrului profesionist Bistrița, teatru de proiecte, pe care nu puteam să nu-l intitulăm altfel decât cu numele lui Liviu Rebreanu. Este primul gong al Teatrului de proiecte „Liviu Rebreanu”, care își începe activitatea. Doi actori deosebiți joacă pentru prima dată sub titulatura Teatrului ”Rebreanu”. Cel care a dat viață acestor personaje, autorul piesei, Milan Richter, este alături de noi”, a spus directorul Dorel Cosma.

 Piesa „Scurta și nefericita viață a lui Marilyn Monroe” este o dramă în două acte, de scriitorul Milan Richter, tradusă în limba română de Muguraș Maria Petrescu. Piesa a fost inspirată de povestea de iubire dintre diva Marilyn Monroe și președintel SUA John Kennedy.( scrie Victor Ştir pentru Mesagerul)

 ,,Cu această reprezentație, cu această premieră absolută, marcăm inaugurarea Teatrului profesionist Bistrița, teatru de proiecte, pe care nu puteam să nu-l intitulăm altfel decât cu numele lui Liviu Rebreanu. Este primul gong al Teatrului de proiecte „Liviu Rebreanu”, care își începe activitatea.”dr.Dorel Cosma, Director.

 

   Fosta sală de cultură a oraşului devine acum după o recondiţionare reuşită, Palatul Culturii. Amplasată într-un decor de burg medieval, chiar în legendarul Parc al oraşului, ea atrage acum spectatori pentru toate genurile artistice: de la iubitorii cenaclului literar Conexiuni ( în care se remarcă neobosita autoare Elena M. Câmpan) cenaclu ai cărui membri au fost de curând în vizită la New York inaugurând o serie de schimburi literare şi culturale de succes,  la seri de muzică  din toate genurile, expoziţii de artă plastică sau fotografică. In site-ul de prezentare a Palatului Culturii se spune de altfel:”Institutia noastra este organizatoarea si initiatoarea unor festivaluri nationale si internationale intre care mentionam o parte dintre acestea: Festivalul National de Dans Modern „Blow Dance”, Festivalului International de Folclor „Nunta Zamfirei”, Festivalul International al Fanfarelor „Mihail Warga”, Festivalul de Muzica Folk „Bistrita Folk”, Festivalul National de Teatru Profesionist „Liviu Rebreanu” si Festivalul International de Traditii Populare „Radacinile Eternitatii”.

Surse :Victor Ştir ,www.ccm-bistrita.ro/

http://www.mesagerul.ro/2016/11/27/mult-teptatul-teatru-de-proiecte-liviu-rebreanu-exista-de-sambata

Rochia cu imprimeu reprezentând un pește, interzisă în penitenciar: “Cum poate deveni peștele un instrument de propagandă?”

O rochie cu un imprimeu reprezentând un pește a fost interzisă în penitenciar pe motiv că ar fi fost “riscantă”, relatează Duvar English.

Turcia interzice fumatul în locuri publice pentru a preveni răspândirea COVID-19

Ministerul de interne al Turciei a interzis fumatul în locurile publice din întreaga țară pentru a opri răspândirea COVID-19, relatează cotidianul britanic,...

O pasăre din Constanța a fost găsită în delta din Turcia

Fotograful pasionat de păsări, Alper Tüydeş a fotografiat pasărea Cormoran, în delta Kocaçay, din provincia Bursa.

Drame umane: Deținuții infectați cu COVID-19 în închisorile din Turcia: ”Am fost lăsați aici să murim”

Un deținut a trimis o scrisoare către oficialii turci și către presă, în care a descris condițiile în care trăiesc, raportând  tortura...