joi, martie 28, 2024

Ulei în 36 de rate. De ce s-au panicat turcii?

Criza uleiul a dus la cozi imense nu doar în Turcia, dar și în România și Bulgaria, unde oamenii s-au adunat să cumpere ulei înainte ca prețul să se mărească și să prindă ofertele.

Imagini cu turcii care au dat năvală în magazinele pentru a cumpăra uleiul de floarea soarelui au ajuns virale, după ce au fost zvonuri că uleiul ajunge doar pentru o lună.

Știrea despre cele 15 nave care aparțineau Turciei, care au fost ținute în portul Rostov, timp de două săptămâni, a dus la mare panică în Turcia, care importă 70 la sută din ulei de floarea soarelui din Rusia și Ucraina. 

Tahir Büyükhelvacıgil, Președintele Consiliului de Administrație al Asociației Producătorilor de Ulei Vegetal a tras un semnal de alarmă asupra situația într-o scrisoarea pe care a trimis-o Ministerului Comerțului.

„În situația actuală, sectorul uleiurilor vegetale a devenit mult mai strategic decât alte sectoare alimentare. Stocurile țării noastre, inclusiv rafturile pieței, vor fi suficient pană la sfârșitul lunii martie sau jumătatea lunii aprilie”, se arată în declarație.

Ministrul Agriculturii, Vahit Kirişçi, a încercat să-i calmeze pe cetățeni și a declarat că proviziile ajung până în luna iulie, chiar dacă navele nu mai vin din Rusia. 

Creștere mare a uleiului la floarea soarelui

Deși, navele au fost lăsate libere, jurnalistul specialist în agronomie, Ali Ekber Yildirim a explicat într-o analiză pentru portalul turcesc, Dunya, că prețul la ulei nu o să mai scadă.

„În timp ce industriașii au făcut eforturi pentru a permite Rusiei să permită navele, ei au fost  neputincioși în fața creșterii prețurilor. Deoarece prețul uleiului brut de floarea soarelui, care era 1400 de dolari pe tonă, depășește acum 2.000 de dolari pe tonă, va exista o creștere mare pe piața internă. Costul și procesarea uleiului care va veni în Turcia este de așteptat să ajungă la 2.400 de dolari. În orice caz, uleiul de floarea soarelui va fi vândut consumatorului la un preț mai mare”, susține specialistul. 

Turcia este cel mai mare importator de floarea-soarelui din lume

Ali Ekber Yildirim explică faptul că Turcia este atât producător, cât și exportator de ulei vegetal. Cu toate acestea, Turcia nu este autosuficient în ceea ce privește materii prime. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Pădurilor, rata de autosuficiență a Turciei în floarea soarelui este de 64 la sută. Importurile se fac în proporție de 36 la sută.

„Problema uleiului se rezolvă prin producție, nu prin import.”,afirmă jurnalistul.

Potrivit datelor Institutului de Cercetare în Economie Agricolă al Ministerului Agriculturii și Pădurilor, în sezonul 2020-2021, Turcia a realizat 32,4 la sută din importurile mondiale de floarea soarelui. Uniunea Europeană ocupă locul al doilea după Turcia cu 27,8%.

Ulei în rate

O reclamă de pe un site web din Turcia a ajuns virală după ce  uleiul la 18 litri a fost vândută cu 1.098 de lire, în timp ce a fost oferită o opțiune de rate pe 36 de luni cu o plată lunară de 44 de lire.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.