joi, aprilie 18, 2024

UE denunţă „atmosfera de teamă” creată în Turcia împotriva opoziţiei

Uniunea Europeană a denunţat joi „climatul de teamă” creat de puterea din Turcia cu pedepsele cu închisoarea pe viaţă cerute împotriva omului de afaceri Osman Kavala şi a unor jurnalişti pentru sprijinul pe care l-au acordat manifestaţiilor din 2013, cunoscute şi sub numele „Mişcarea din parcul Gezi”, relatează AFP.

„Punerile sub acuzare anunţate contra celor 16 deţinuţi, printre care Osman Kavala, ridică semne de întrebare în ce priveşte adeziunea justiţiei turce la normele internaţionale şi europene”, a declarat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini.

„Utilizarea manifestaţiilor din parcul Gezi, din 2013, pentru a reclama pedepse cu închisoarea pe viaţă este lipsită de credibilitate, creează o atmosferă de teamă şi descurajează ţinerea de adunări paşnice”, a acuzat ea.

Un procuror turc a cerut miercuri condamnări la închisoare pe viaţă pentru omul de afaceri Osman Kavala, figură de frunte a societăţii civile, acuzându-l de „tentativă de răsturnare a guvernului” ca urmare a sprijinului acordat manifestaţiilor anti-Erdogan.

Deţinut de peste un an în penitenciarul Silivri, în apropiere de Istanbul, Osman Kavala este acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că a finanţat manifestaţiile antiguvernamentale din primăvara lui 2013, numite „Mişcarea din parcul Gezi”.

„Întârzierile sistematice, detenţiile fără probe suficiente şi urmărirea penală a persoanelor care îşi exercită dreptul fundamental la libertatea de exprimare şi de întrunire ridică serioase îndoieli în ce priveşte respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului la un proces echitabil în procesul judiciar din Turcia”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

„În plus, condamnările pronunţate la 18 februarie împotriva unor angajaţi – ziarişti şi manageri – ai ziarului Cumhuriyet încalcă principiile libertăţii de exprimare şi libertăţii presei, piatra de temelie a oricărei societăţi democratice”, a adăugat ea.

„Detenţia unor jurnalişti, parlamentari, apărători ai drepturilor omului şi cadre universitare, frecvent fără punere sub acuzare, pentru a-şi fi exercitat dreptul personal şi profesional la libertatea de exprimare nu este în conformitate cu obligaţiile Turciei”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Turcia este semnatară a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi membră a Consiliului Europei, notează AFP.

  • ––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.