Zaman Romania

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Turcii nu au văzut nicio modificare a prețurilor la alimente după ce guvernul a decis reducerea TVA-ului la începutul săptămânii, conform Ahval News.

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Metropoll a constatat că 20,9% dintre participanții care au votat pentru Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), care se află la guvernare, cred că prețurile reduse au scăzut de când autoritățile au scădut TVA-ul la începutul lunii februarie, în timp ce doar 6,1% dintre alegătorii Partidului Mișcării Naționaliste, partener de alianță al AKP, au fost de acord cu această afirmație.

Din partea opoziției, 96,6% dintre alegătorii Partidului Democrație și Progres (DEVA), înființat de fostul ministru al economiei, Ali Babacan, au declarat că nu a avut loc nicio schimbare, îar alegătorii Partidului Popular Republican (CHP) din opoziție au urmat cu 92%.

Erdogan a redus TVA-ul de 2 ori anul acesta

Președintele turc, Tayyip Erdogan a anunțat, luni, reduceri ale taxei pe valoarea adăugată pentru mai multe produse, inclusiv detergenți, scutece pentru copii și produse medicale, în încercarea de a contracara efectele inflației în creștere.

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) la articole precum șervețele, săpunul, hârtie igienică și șervețele va fi redusă de la 18 la sută la 8 la sută, a declarat președintele turc, postului de televiziune TRT, după o ședință de cabinet.

Acesta măsura a fost luată a doua oară anul acesta. Prima dată, în luna februarie, guvernul turc a redus impozitul pe vânzări la produsele lactate, fructele, legumele și alte produse alimentare de bază de la 8% la 1%, 

Prețurile cresc de la zi la alta

Instabilitatea din Turcia produsă de criza economică, inflația în creștere, pe lângă invazia a Rusiei în Ucraina duce la schimbări a prețurilor chiar și de la o zi la alta.

La sfârșitul lunii martie, carnea a crescut cu până la 50 la sută, iar o singură conopidă costă 75 de lire, iar varza albă a început să se vândă feliată, câte un sfert la prețul de 10 TL.

Rata anuală a inflației din Turcia a urcat la un nivel maxim din ultimele două decenii cu peste 60% în martie, în timp ce pragul sărăciei din țară a crescut la peste două ori salariul minim.